G4Media.ro

Numărul incidentelor antisemite înregistrate în 2022 a ajuns la un nivel istoric…

Foto: Anti Defamation League

Numărul incidentelor antisemite înregistrate în 2022 a ajuns la un nivel istoric record în Statele Unite – Anti Defamation League

În 2022, Anti Defamation League (ADL) – Organizația de Combatere a Antisemitismului din SUA – a contabilizat 3.697 de incidente antisemite pe teritoriul Statelor Unite. Aceasta reprezintă o creștere de 36% față de cele 2.717 incidente înregistrate în 2021 și este cel mai mare număr înregistrat de când ADL a început să urmărească incidentele antisemite în 1979. Raportul ADL specifică tipul de incidente:

 • Hărțuire: Din total, 2.298 de incidente au fost clasificate ca hărțuire, definite ca fiind cazuri în care unul sau mai mulți evrei (sau persoane percepute ca fiind evreiești) au fost hărțuiți verbal sau în scris cu insulte antisemite, stereotipuri sau teorii ale conspirației. Actele de hărțuire au crescut cu 29%, de la 1.776 în 2021.
 • Vandalism: Alte 1.288 de incidente au fost catalogate drept vandalism, definite ca fiind cazuri în care proprietatea a fost deteriorată într-un mod care a încorporat dovezi de intenție antisemită sau care a avut un impact antisemit asupra evreilor. Svasticile, care sunt în general interpretate de evrei ca fiind simboluri ale urii antisemite, au fost prezente în 792 dintre aceste incidente, în creștere cu 37% față de anul trecut. Actele de vandalism antisemit au crescut cu 51%, de la 853 în 2021.
 • Agresiuni: Un total de 111 incidente au fost catalogate ca fiind agresiuni, definite ca fiind cazuri în care persoane evreiești (sau persoane percepute ca fiind evreiești) au fost ținta unor acte de violență fizică însoțite de dovezi de animozitate antisemită. Agresiunile antisemite au crescut cu 26% de la 88 în 2021. Marea majoritate a agresiunilor antisemite (107 din 111) au fost comise fără utilizarea unei arme mortale și nu au existat agresiuni comise împotriva comunității evreiești care să fi avut ca rezultat victime în masă. Evreii vizibil ortodocși au fost vizați în 59 dintre incidentele de agresiune la nivel național (53%). În total, cele 111 agresiuni au avut un impact asupra a 139 de victime și s-au soldat cu un deces.
 • 2022 Incidente în funcție de stat: Incidentele au avut loc în toate cele 50 de state, precum și în Districtul Columbia. Statele cu cel mai mare număr de incidente sunt New York (580), California (518), New Jersey (408), Florida (269) și Texas (211). Împreună, aceste cinci state reprezintă 54 % din totalul incidentelor.

ADL enumeră câteva dintre incidentele grave:

 • Un bărbat înarmat a luat mai mulți ostatici în Congregația Beth (ianuarie 2022; Colleyville, Texas -TX)
 • În timp ce elevii evrei coborau dintr-un autobuz școlar în fața școlii lor religioase, un individ i-a luat kippah-ul (calota) de pe cap unuia dintre copii. (aprilie 2022; Brooklyn, New York – NY)
 • Un șofer de autobuz școlar evreiesc hassidic a fost împușcat cu un pistol cu bile de către un grup de adolescenți în timp ce ușa autobuzului său era deschisă. (Mai 2022; Brooklyn, NY)
 • Un bărbat evreu a fost împușcat cu un pistol cu bile de către o persoană care trecea cu mașina în timp ce se plimba prin fața unei sinagogi. (mai 2022; Brooklyn, NY)
 • Un agresor a aruncat o piatră spre o persoană de religie iudaică care se afla în fața unei sinagogi. (august 2022; Union City, New Jersey – NJ)
 • Un credincios care părăsea o sinagogă din Portland a fost abordat de doi indivizi în parcare, dintre care unul l-a lovit cu pumnul de mai multe ori. (Septembrie 2022; Portland, Oregon – OR)
 • Același agresor care a aruncat cu o piatră spre un evreu în fața unei sinagogi în august 2022 a făcut același lucru două săptămâni mai târziu. Suspectul a fost reținut. (Septembrie 2022; Union City, NJ)
 • Un agent de securitate de la o sinagogă, precum și superintendentul sinagogii au fost agresați de un individ după ce i-au cerut să părăsească incinta. (Septembrie 2022; Manhattan, NY)
 • Un adolescent evreu care se afla în fața sediului Chabad din Brooklyn a fost abordat de o femeie și pălmuit într-un atac neprovocat. (Octombrie 2022, Brooklyn, NY)

Recomandările ADL pentru combaterea antisemitismului formează acronimul COMBAT din prima literă a măsurilor (în engleză):

Condemn Antisemitism – Condamnarea antisemitismului

Oppose Hate and Extremism Driven by Antisemitism – Opunerea la ură și extremism generate de antisemitism

Make Communities Safe from Antisemitism – Siguranță comunităților contra antisemitismului

Block Antisemitism Online – Blocarea Antisemitismului Online

Act Against Global Antisemitism – Acțiune împotriva antisemitismului global

Teach about Antisemitism – Educație despre antisemitism

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...