G4Media.ro

Nud, izolat și hrănit cu mâncare pentru câini timp de aproape 15…

sursa foto: captură de ecran

Nud, izolat și hrănit cu mâncare pentru câini timp de aproape 15 luni – totul pentru o emisiune TV care a captivat o națiune/ Povestea actorului japonez Nasubi, expusă într-un nou documentar

În 1998, un bărbat japonez a fost dezbrăcat și lăsat singur într-un apartament aproape gol, ca parte a unei provocări pentru un reality show, scrie BBC.

Tomoaki Hamatsu, cunoscut sub numele de Nasubi, a fost lăsat doar cu un stilou, câteva cărți poștale goale, un telefon și un raft plin de reviste.
Dar el nu era acolo pentru a citi. Conceptul emisiunii era de a vedea dacă o ființă umană poate supraviețui doar cu premii de concurs.

Pentru a câștiga provocarea, valoarea premiilor pe care le câștiga trebuia să atingă un anumit prag financiar – 1 milion de yeni, aproximativ 6.000 de lire sterline la acea vreme.
El a trecut prin 15 luni de izolare și o cădere treptată în depresie și manie, determinată de foame și izolare. Aproape trei decenii mai târziu, calvarul lui Nasubi este revizuit în cadrul unui nou film care tocmai a fost proiectat la Festivalul de documentare de la Sheffield.4-

„Am dat peste povestea lui când lucram la un alt proiect și m-am pierdut în ea”, își amintește Clair Titley, regizorul filmului The Contestant.

„Dar am constatat că multe dintre lucrurile pe care le întâlnisem erau aproape disprețuitoare. Nu se vorbise nimic cu adevărat despre povestea lui Nasubi în profunzime. [Aveam] toate aceste întrebări, cum ar fi: de ce a rămas acolo și ce efect a avut asupra lui. Așa că l-am contactat cu această premisă, că vreau să fac un film despre experiența lui.”

Nasubi, care fusese selectat la întâmplare la o audiție deschisă, știa că este filmat, dar explicația care i s-a dat cu privire la locul unde vor ajunge imaginile a fost vagă și i-a lăsat impresia că probabil nu vor fi difuzate.

În realitate, tânărul în vârstă de 22 de ani devenea treptat una dintre cele mai mari celebrități ale țării, deoarece actualizările săptămânale privind progresele sale au devenit unul dintre cele mai populare segmente ale emisiunii Denpa Shōnen.

Criticii au urât în cea mai mare parte programul, dar acesta a atras o audiență uriașă de telespectatori tineri.

Emisiunea a început să fie difuzată înainte de lansarea filmului The Truman Show, în care Jim Carrey joacă rolul unui bărbat care nu știe că viața sa este difuzată sub forma unui serial TV.

Și avea să mai treacă încă un an până când Big Brother avea să se lanseze în Olanda, deschizând o nouă eră a televiziunii de tip reality show.

„Cred că oamenii au auzit mai mult despre el în ultimul deceniu, de când YouTube a explodat cu adevărat”, spune Titley pentru BBC News. „Dar, la vremea respectivă, nu a fost difuzat niciodată în afara Japoniei și a Coreei de Sud. Nu a fost niciodată destinat să fie difuzat în afara acestei lumi”.

Nasubi, un comediant aspirant la acea vreme, știa puține detalii despre ce va fi provocarea înainte de a începe.

A fost lăsat în camera fără ferestre, fără haine sau lucruri de bază – nici măcar hârtie igienică – și nu a avut niciun contact cu lumea exterioară.

The Contestant prezintă noi interviuri atât cu Nasubi, cât și cu producătorul care a pus la cale acest segment, Toshio Tsuchiya.

Alte contribuții provin de la cei care au fost implicați în acoperirea acestui subiect – inclusiv un fost corespondent BBC în Japonia.

Dar o mare parte din poveste este conținută în filmările în sine, spectatorii documentarului urmărind progresul lui Nasubi în același mod în care au făcut-o telespectatorii la vremea respectivă.Titley spune că ea și echipa sa au parcurs „cu mare atenție” imaginile originale pentru a elimina o mare parte din mobilierul original.

„Toate secvențele au fost acoperite cu grafică japoneză, au narațiune japoneză, râsete artificiale, efecte sonore, este o cacofonie de zgomot și grafică”, explică ea. „Așa că am încercat să permitem unui public vorbitor de limba engleză să înțeleagă cum stăteau lucrurile”. Echipa a acoperit grafica japoneză cu echivalenți în limba engleză și a recreat sunetul cât de exact a putut.
Un narator vorbitor de limbă engleză a fost angajat pentru a traduce comentariul original.

Documentarul rezultat a fost deja lansat pe Hulu în SUA – criticii fiind la fel de fascinați de poveste pe cât sunt de dezgustați de calvarul lui Nasubi.

„O cronică a unui fenomen mediatic, un punct de reper al reality TV-ului și un coșmar psihologic împachetat sub formă de divertisment, este genul de documentar în care ești conștient că ceea ce vezi este 100% adevărat, dar tot nu poți înțelege ce vezi.”

„O cronică a unui fenomen mediatic, un punct de reper al reality TV-ului și un coșmar psihologic împachetat sub formă de divertisment, este genul de documentar în care ești conștient că ceea ce vezi este 100% adevărat, dar tot nu poți înțelege ce vezi.”

David Ehrlich, de la IndieWire, a descris imaginile originale ca fiind „atât de hipnotic de sadice”, încât cele mai noi imagini se luptă să concureze cu ele.

„Niciunul dintre interviurile retrospective ale filmului, oricât de sincere și atente ar fi, nu se dovedește la fel de captivant ca filmul brut al calvarului lui Nasubi”, a spus el.

„Filmul lui Titley este, în cele din urmă, mai puțin un comentariu despre un întreg mediu decât un studiu al unuia dintre cele mai remarcabile personaje ale acelui mediu.”

Pe măsură ce emisiunea a progresat, Nasubi a avut succes în multe dintre competițiile la care a participat – dar premiile câștigate nu au fost întotdeauna de mare folos.
Printre acestea s-au numărat anvelope, mingi de golf, un cort, un glob pământesc, un ursuleț de pluș și bilete la Spice World: The Movie.

Faptul că el pierdea din ce în ce mai mult în greutate părea să nu-i preocupe prea mult pe producători, unul dintre ei sugerând în documentar că Nasubi ar fi putut muri dacă nu câștiga niște orez.

Ulterior, a câștigat și băuturi zaharoase și mâncare pentru câini, cu care a supraviețuit timp de câteva săptămâni.

Aproximativ 15 milioane de telespectatori au urmărit emisiunea pentru a vedea câștigurile sale și cum le-a folosit în eforturile sale de a supraviețui.

Nasubi a rămas dezbrăcat pe toată durata participării sale, deoarece nu a câștigat niciodată un obiect vestimentar (organele sale genitale sunt acoperite de un emoji plutitor în formă de vânătă adăugat de producători).

Ușa apartamentului nu era încuiată și, teoretic, Nasubi avea voie să plece oricând dorea. Atunci de ce nu a făcut-o?

„Cred că există o mulțime de motive”, spune Titley. „Unul dintre ele este că este foarte stoic, iar asta se datorează locului de unde provine, din Fukushima, și părinților săi, care erau foarte stricți.

„Este, de asemenea, o persoană foarte loială. Nu a vrut să intre în necazuri și era foarte tânăr și naiv. Este și acum incredibil de încrezător. Și mai există și acel spirit de samurai japonez de „voi învinge și voi rezista în această situație”

Aproape trei decenii mai târziu, Nasubi a descris spectacolul ca fiind „crud”, adăugând că nu a existat „nici fericire și nici libertate”.

„Poate trei sau cinci minute pe săptămână din viața mea [erau arătate]. Și asta a fost editat pentru a evidenția fericirea mea atunci când am câștigat [un premiu]”, a declarat el pentru Deadline.

„Bineînțeles, telespectatorii spuneau: „Oh, vezi, face ceva distractiv și ceva de care se bucură…” Dar majoritatea vieții mele era suferință”.
Și totuși, în documentar nu pare să fie amărât de această experiență, iar Titley spune că impresia ei a fost că „acum este într-un loc atât de pozitiv”.

„Când oamenii l-au întrebat dacă regretă, el spune întotdeauna că, deși nu ar vrea să o facă din nou, nu ar fi persoana care este acum fără această experiență”, spune ea.

Nasubi a fost eliberat în cele din urmă printr-o cascadorie în stilul lui Michael McIntyre, în care a fost dus într-o nouă cameră falsă înainte ca pereții să se prăbușească pentru a descoperi că se afla de fapt pe scenă, în fața unui public care îi aclama numele.

Documentarul îl urmărește, de asemenea, pe Nasubi după eliberare, arătând eforturile sale de a-și folosi noua faimă dobândită pentru cauze nobile – oferindu-i, în sfârșit, un sentiment de împlinire.

Titley spune că Nasubi a simțit că era momentul potrivit pentru a reveni asupra poveștii sale, adăugând că „poate a găsit o oarecare împăcare cu ceea ce s-a întâmplat”.

Practicile privind siguranța nu sunt ceea ce sunt astăzi – și este puțin probabil ca telespectatorii să suporte un astfel de format acum.

Dar documentarul ridică întrebări cu privire la unde se trage linia de demarcație atunci când vine vorba de divertisment – și cât de mult este de vină apetitul publicului.

„Mi-ar plăcea ca oamenii să reflecteze asupra propriei relații cu social media și cu televiziunea de tip reality”, spune Titley, „și cât de complici suntem cu toții în calitate de telespectatori și consumatori”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...