G4Media.ro

Noul director al serviciului de informații naționale numit de Trump, acuzat că…

Sursa Foto: Colaj G4Media.ro/ Facebook

Noul director al serviciului de informații naționale numit de Trump, acuzat că a fost plătit de Vladimir Plahotniuc/ Fugit din țară, oligarhul moldovean are interdicție de intrare în SUA

Noul director al serviciului național de informații naționale din Statele Unite, Richard Grenell, recent numit în funcție de președintele Donald Trump, ar fi acordat consultanță pentru oligarhul Vlad Plahotniuc, care a fugit între timp din republica Moldova și are interdicție de intrare în Statele Unite, dezvăluie Pro Publica. Potrivit sursei citate, Grenell nu a făcut public faptul că ar fi încasat bani din partea politicianului moldovean acuzat de corupție.

Pro Publica scrie că în 2016, Grenell a scris câteva articole în apărarea oligarhului moldovean Vladimir Plahotnic, dar nu a făcut public faptul că a fost plătit pentru asta, după cum rezultă din documente și mărturii. Grenell nu s-ar fi înregistrat nici în Foreign Agents Registration Act (FARA), care obligă cetățenii americani care lucreză pentru politicieni străini să raporteze acest lucru.

FARA este legea pe baza căreia fostul manager de campanie al lui Trump, Paul Manafort și Rick Gates au fost acuzați că au încălcat-o. (Manafort se află în proces, Gates a pledat vinovat).

Pro Publica mai notează că nu este clar dacă articolele erau parte a contractului de consultanță dintre Grenell și Plahotniuc dar notează că munca neplătită ar fi necesitat să fie raportată conform legii FARA dacă a fost comandata sau de ea a beneficiat un politician străin.

Context

Preşedintele Donald Trump l-a numit miercuri pe ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, un susţinător puternic al politicilor sale, în funcţia de director interimar al serviciului de informaţii naţionale.

Grenell este cunoscut ca unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Donld Trump. Ca ambasador în Germania, Grenell a provocat un adevărat scandal diplomatic în august anul trecut, când a criticat Berlinul pentru bugetul redus alocat apărării și a amenințat cu retragerea trupelpr americane și mutarea în Polonia.

„Este de-a dreptul jignitor că, în timp ce contribuabilii americani continuă să plătească pentru menţinerea a peste 50.000 de soldaţi americani în Germania, germanii îşi cheltuiesc excedentul pe programe interne”, a spus ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, la acel moment.

Mai mult, el a amenințat că SUA nu vor putea să își păstreze același nivel de cooperare cu agențiile de securitate germane dacă țara va permite companiei Huawei sau altor firme chinezești să participe în următoarea generație de rețele mobile 5G.

Amenințările sale au provocat un adevărat scandal în Germania. Parlamentarul Carsten Schneider, membru al Partidului Social-Democrat german (SPD), a calificat remarcile ambasadorului american drept ”total inacceptabile între aliaţi”, adăugând că Germania nu se va lăsa şantajată de SUA în această chestiune şi că ”atitudinea de general care comandă” pe care o manifestă Washingtonul nu mai corespunde vremurilor actuale, mai notează sursa citată.

Grenell s-a afirmat și ca un adversar al utilizării sistemelor de telecomunicații Huawei. Într-o scrisoare adresată ministrului german al economiei, el a arătat că sistemele de comunicații sigure sunt esențiale pentru cooperarea în domeniul apărării și al inteligenței și că firme precum Huawei ar putea compromite acest lucru.

Sursa Foto: Colaj G4Media.ro/ Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Interdictie de fatada! Criminalul care a ciordit un miliard si care a fugit in lumea larga se afla, bine mersi, pe teritoriul SUA. Nu uitati ca acest individ cu multe identitati si cetatenii si cu o duzina de pasapoarte are o relatie extraordinara cu multe lepre din psd, dar si Pontache, al carui consilier este fostul premier al RM, Leanca care a candidat la europarlamentare pe lista Pro-racania.

  2. SUA e acum un fel de dictatura a prostilor, in frunte cu Trump. Toti ratatii il sustin, razbunandu-se pentru incapacitatea lor de a-si imbunatati viata.

  3. 1. Plahotniuc este in America.
    2. Grenell este bulangiu, adica homo. Plahotniuc nu numai ca ia dat bani, dar si i-a tras-o. In cur.