G4Media.ro

Noua Zeelandă testează o aplicaţie de telefon pentru detectarea coronavirusului înainte de…

Noua Zeelandă testează o aplicaţie de telefon pentru detectarea coronavirusului înainte de apariţia simptomelor

Lucrătorii frontalieri din Noua Zeelandă au început joi să testeze o aplicaţie concepută pentru a detecta coronavirusul înainte ca utilizatorul acesteia să prezinte simptome, informează AFP joi.

Aplicaţia, numită ”elarm”, se conectează la ceasuri inteligente sau dispozitive mobile care evaluează activitatea sportivă şi se bazează pe inteligenţa artificială pentru a analiza variabile precum ritmul cardiac şi temperatura corporală, astfel încât să poată detecta semnele precursoare de COVID-19.

Potrivit dezvoltatorului Datamine, cu sediul în Noua Zeelandă, aplicaţia poate detecta virusul cu o precizie de 90% cu până la trei zile înainte de apariţia simptomelor, precum tuse, dificultăţi de respiraţie şi oboseală.

Ministerul Sănătăţii a declarat că acest sistem va permite avertizarea timpurie a lucrătorilor frontalieri care sunt cei mai expuşi la coronavirus.

Noua Zeelandă nu înregistrează în prezent aproape niciun caz local, singurele persoane care au avut rezultate pozitive pentru COVID-19 fiind călătorii care au sosit din străinătate.

„Dacă aplicaţia ‘elarm’ corespunde aşteptărilor, ar putea permite prevenirea rapidă a personalului nostru”, a declarat Shayne Hunter, director adjunct în cadrul Ministerului Sănătăţii.

”Aceasta înseamnă că pot fi luate măsuri adecvate, cum ar fi plasarea în izolare şi testarea pentru COVID-19′, a adăugat Hunter.

Noua Zeelandă a reuşit în mare măsură să limiteze răspândirea pandemiei de coronavirus, cu doar 26 de decese asociate COVID-19 la cinci milioane de locuitori.

Rarele cazuri locale au fost în general asociate persoanelor care lucrează la frontieră şi care s-au aflat în preajma călătorilor care însă la întoarcerea din străinătate au fost plasaţi în carantină.

Hunter a precizat că aproximativ 500 de lucrători frontalieri vor participa, timp de o lună, la testarea acestei aplicaţii.

Această tehnologie utilizează inteligenţa artificială pentru a stabili, pentru fiecare utilizator, un punct de referinţă în ceea ce priveşte starea de sănătate a acestuia şi pentru a emite alerte în cazul unor modificări fiziologice asociate COVID-19.

Aplicaţia ”elarm” este deja disponibilă pentru persoane fizice în baza unui abonament lunar şi pentru unele companii care au pus-o la dispoziţia angajaţilor lor, cum este cazul gigantului minier american Newcrest.

Testul lansat în Noua Zeelandă pare să fie primul de acest tip condus de un minister şi la care iau parte lucrători de la frontieră.

”Deşi acest tip de tehnologie este disponibil consumatorilor din alte state, Ministerul Sănătăţii nu cunoaşte o altă ţară care l-ar testa pe personalul său frontalier”, a declarat o purtătoare de cuvânt pentru AFP.

Sursa: Agerpres

Foto: Wellington, capitala Noii Zeelande / Sursa: pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. DAca nu detecteaza si in lipsa unui ceas inteligent e la fel de utila aplicatia precum mama Omida.

  2. doar tampitzii vor musca o astfel de aberatzie! si cum sunt cam mulzti pe Planeta sa nu ne miram!

  3. Big brother sanitar.

  4. Un escroc britanic inventase o bagheta magica, cu care invadatorii din Irak gaseau explozibili. Ulterior, omul a facut puscarie, dar ideea a fost tolerata mult de marii oameni de stiinta americani, fiindca totusi aveau ceva cu care sa ii bage in tremurici pe luptatorii pentru independenta Irakului.

    Ce spera neozeelandezii la faza asta? Ca cei cu covid usor sa se sperie de controlul prin Android, si sa nu mai calatoreasca in NZ?

  5. Nici macar nu au izolat karkaletele si trebe sa credem o aplicatie de mobil care ne diagnosticheaza. Mai sunteti multi?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.