G4Media.ro

Nouă misiune de observatori a UE, care să ajute la încheierea conflictului…

foto: Wikipedia

Nouă misiune de observatori a UE, care să ajute la încheierea conflictului din regiunea de frontieră dintre Armenia şi Azerbaidjan

Uniunea Europeană va înfiinţa o nouă misiune de observatori pentru a ajuta la încheierea conflictului din regiunea de frontieră dintre Armenia şi Azerbaidjan, relatează Agerpres conform DPA.

Reprezentanţii la UE ai celor 27 de state membre au aprobat planul, urmând ca misiunea de observatori să primească acordul oficial la reuniunea de săptămâna viitoare a miniştrilor de externe.

Cele două foste republici sovietice se luptă de decenii pentru controlul teritoriului Nagorno-Karabah.

Potrivit diplomaţilor citaţi de DPA, scopul misiunii de observatori este de a reduce numărul de incidente în zona de conflict şi de frontieră, precum şi riscul pentru locuitorii din regiune, şi de a ajuta la normalizarea relaţiilor între cele două state.

În septembrie 2022, republica sud-caucaziană Azerbaidjan a atacat Armenia. Azerbaidjanul acuză Armenia de provocare, ceea ce vecinul său, mai slab din punct de vedere militar, neagă. Între cele două părţi au izbucnit lupte grele soldate cu peste 200 de morţi.

Conducerea autoritară de la Baku, sunt de părere diplomaţii, a profitat recent de faptul că puterea protectoare a Armeniei, Rusia, este ocupată cu războiul împotriva Ucrainei.

O încetare a focului este în vigoare între Armenia şi Azerbaidjan, care participă la discuţii trilaterale de pace cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...