G4Media.ro

Norvegia marchează 10 ani de la asasinarea a 77 de persoane de…

Norvegia marchează 10 ani de la asasinarea a 77 de persoane de către extremistul de dreapta Anders Breivik

În toată Norvegia au bătut clopotele timp de cinci minute joi cu prilejul comemorării a 10 ani de când Anders Behring Breivik, extremist de dreapta, a ucis 77 de persoane, majoritatea adolescenți într-o tabără de tineri.

Breivik, care dorea să provoace o revoluție fascistă prin mijloace violente, a detonat o mașină capcană în fața biroului prim ministrului din capitala Oslo, omorând opt persoane, iar apoi s-a deplasat spre insula Utoeya unde a împușcat 69 de persoane într-o tabără de tineret a Partidului Muncii, de guvernământ, pe 22 iulie 2011.

Joi dimineață, prim ministrul Erna Solberg s-a adresat la o slujbă de pomenire la care au participat supraviețuitori și rude ale victimelor, lideri politici, precum și prințul moștenitor și prințesa moștenitoare a Norvegiei.

Slujba de pomenire a avut loc în centrul orașului Oslo, în fața a ceea ce a fost odată biroul prim ministrului – acum o ruină de la atac, din cauza dezacordurilor cu privire la modul de reconstruire a acestuia.

La o slujbă din Catedrala din Oslo, premierul din 2011, Jens Stoltenberg, acum secretar general al NATO, a subliniat recentele incidente de violență de extremă dreaptă, inclusiv amenințări cu moartea continue împotriva supraviețuitorilor atacurilor și vandalizarea unui memorial al lui Benjamin Hermansen, asasinat de neo-naziști în 2001, cu sloganul “Breivik avea dreptate” la începutul acestei săptămâni.

Acum zece ani am răspuns urii cu dragoste. Dar ura este încă prezentă„, a spus Stoltenberg. „Iar și iar ni se amintește că democrația nu a fost câștigată odată pentru totdeauna. Trebuie să luptăm pentru ea zi de zi.”

Zece ani mai târziu, trebuie să spunem adevărul. Nu am oprit ura. Extremismul de dreapta este încă în viață„, a spus Astrid Hoem, liderul organizației de tineret a Partidului Laburist și supraviețuitoare al atacului de la Utoeya, la un eveniment memorial.

Teroristul a fost unul dintre noi. Dar el nu definește cine suntem – noi o facem„, a spus Hoem.

Acțiunile lui Breivik au fost citate ca sursă de inspirație de către alți extremiști de dreapta, inclusiv atentatorul terorist din martie 2019 la două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, în care au fost ucise 51 de persoane.

Cu doi ani în urmă, Norvegia a fost din nou lovită de extremismul de dreapta, când un activist de înarmat, după ce și-a ucis sora adoptivă, pe jumătate asiatică, a încercat să atace o moschee din Bærum. Enoriașii l-au imobilizat cu succes.

Abia atunci agenția de securitate a Norvegiei și-a schimbat evaluările și a spus că este mai probabil ca extremiștii de dreapta să comită acte de terorism intern decât islamiștii, la opt ani de la atacul lui Breivik.

Breivik, în vârstă de 42 de ani, execută o pedeapsă de 21 de ani, care poate fi prelungită pe termen nelimitat dacă este considerat o amenințare continuă pentru societate.

Reuters, Euronews

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Cu ocazia asta, Breivik a mai primit un televizor si un upgrade de laptop, ca sa nu sufere.