G4Media.ro

Norvegia cumpără sisteme de apărare antiaeriană Piorun din Polonia, după succesul acestora…

Foto: armyrecognition.com

Norvegia cumpără sisteme de apărare antiaeriană Piorun din Polonia, după succesul acestora în Ucraina

Norvegia va cumpăra sute de sisteme portabile de apărare antiaeriană Piorun de la producătorul polonez Mesko. Ea devine a treia țară – după Statele Unite și Estonia – care cumpără Piorun, care s-au dovedit a fi un succes în apărarea Ucrainei împotriva Rusiei, după ce Polonia a furnizat sistemul Kievului, transmite presa poloneză.

Un acord a fost semnat marți, la Oslo, între forțele armate norvegiene și compania poloneză Mesko, care a declarat că va livra „câteva sute de rachete Piorun și mecanisme de lansare”. Norvegia va plăti în jur de 350 de milioane de coroane (34 de milioane de euro), relatează postul de știri din domeniul apărării ZBiAM.

Vicepreședintele firmei poloneze, Przemysław Kowalczuk, a precizat că „acest contract este rezultatul unei licitații deschise în care am concurat cu furnizori europeni și americani”, dar în care „oferta noastră [a fost] mult mai bună decât a concurenților noștri”.

„Am primit oferte foarte bune de la mai mulți furnizori, dar am decis că Piorun a oferit cel mai bun echilibru între costuri, caracteristici și timp de livrare”, a declarat generalul de brigadă norvegian Jarle Nergård.

Kowalczuk a dezvăluit, de asemenea, că se așteaptă ca și alte acorduri similare să fie anunțate în viitorul apropiat, în timp ce Mesko – care face parte din Grupul polonez de armament de stat (PGZ) – își continuă expansiunea pe piața globală.

Piorun (al cărui nume înseamnă „fulger” în poloneză) a intrat în serviciu în 2019 ca o modernizare a sistemului portabil de apărare aeriană Grom (care înseamnă „tunet”).

Piorun-urile s-au numărat printre ajutoarele militare în valoare de aproape 2 miliarde de dolari pe care Polonia le-a donat Ucrainei în acest an, pentru a-și ajuta vecinul să se apere în urma invaziei Rusiei. Acestea au fost folosite cu succes pentru a doborî avioanele rusești Su-34 și Su-25, precum și elicopterele Mi-24 și Ka-52.

În septembrie, Mesko a semnat un contract de livrare a 300 de rachete Piorun și 100 de mecanisme de lansare către Estonia. În februarie, chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat că guvernul SUA a comandat „câteva sute” de sisteme Piorun.

În iunie, ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, a aprobat un acord prin care a crescut numărul de Piorun comandate pentru armata poloneză la 3.500 de rachete și 600 de mecanisme de lansare.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Pai si cand a picat racheta aia in Polonia care a omorat 2 cetateni polonezi, sistemul asta Piorum unde era? 🙂