G4Media.ro

Noi sporturi recunoscute oficial în România: skateboard, arc istoric și roundnet /…

Sursa foto: Pixabay

Noi sporturi recunoscute oficial în România: skateboard, arc istoric și roundnet / Practicanţii acestor sporturi se pot constitui acum în asociaţii cluburi sportive, iar apoi pot forma o federaţie sportivă naţională

Ministerul Sportului a recunoscut oficial practicarea în România a trei noi ramuri sportive: skateboard, arc istoric și roundnet, informează Agenția de presă Rador.

Esența ramurii de sport „skateboard” este dată de rularea pe o suprafață plană, având ca suport o „placă” pe patru roți. Acest sport poate fi practicat atât pe stradă, ca mijloc de transport, dar mai ales în skate park-uri, acestea reprezentând o atracție inclusiv pentru neprofesioniști.

Skateboard-urile sunt alcătuite dintr-o parte principală – placa – realizată fie din lemn (cel mai adesea straturi de arțar, lipite între ele cu o rășină epoxidică), fie din plastic rezistent și flexibil, cu o formă concavă, cu extremitățile ridicate. Pe aceasta sunt atașate cele două axe cu șuruburi, la capătul cărora sunt cele 4 roți, fiecare cu câte 2 rulmenți. Probele competițiilor de skateboard sunt de nivel olimpic: street și park.

Esența ramurii de sport „arc istoric” este reprezentată de trasul cu arcul istoric. Acesta cuprinde modele ce imită arcurile de luptă din istoria diferitelor regiuni și pot fi realizate din coarne ale animalelor sau lemn de diferite esențe. În trecut, corzile erau realizate din in, cânepă și din vene de cai sau vite, iar în prezent se fabrică din material sintetic.

Roundnet-ul este un sport nou, apărut în 1989 în SUA și cunoaște o popularitate largă la nivel internațional. De aproximativ 5 ani, se practică și în România.

Jocul de roundnet se desfășoară între 2 echipe formate din 2 coechipieri, folosind un set de roundnet format dintr-o trambulină rotundă (fileu) și o minge.

Jocul începe prin lovirea mingii înspre fileu de către jucătorul care servește. Jucătorii pot să lovească mingea cu orice parte a corpului. După ce mingea sare din fileu, posesia se schimbă, iar echipa aflată în posesie are dreptul la maximum 3 atingeri alternative (pase între coechipieri), pentru a returna mingea pe fileu. Punctul continuă atâta timp cât echipele reușesc să returneze mingea pe fileu cu succes.

Punctul se pierde în cazul în care mingea nu este returnată pe fileu sau lovește bara sau un jucător atinge kit-ul de joc.

Echipele stau de o parte și de alta a kit-ului de joc, la începutul unui punct, la o distanță de minimum 213 cm (7 ft) și se pot deplasa liber pe toată suprafața de joc disponibilă în timpul punctului, interferențele ducând la rejucarea punctului.

Set-ul se joacă până la 11, 15 sau 21 de puncte, cu diferență de 2 puncte în caz de egalitate la final de set, după cum se stabilește la începutul jocului. Punctele pot fi câștigate atât de echipa care servește, cât și de cea care primește serva.

În baza recunoaşterii oficiale, practicanţii acestor ramuri de sport se pot constitui în asociaţii cluburi sportive, ulterior federaţie sportivă naţională, şi pot participa la întreceri demonstrative şi competiţii, potrivit legii.

Pentru înfiinţarea federaţiei sportive naţionale, activitatea în ramura de sport recunoscută oficial trebuie să se desfăşoare în mod organizat timp de cel puţin 3 ani de la recunoaşterea oficială a practicării respectivei ramuri de sport în România.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...