G4Media.ro

Avarii semnificative la barajul critic din Herson / Centrala nucleară Zaporijia folosește…

Sursa Foto: pivdenucraine.ua

Avarii semnificative la barajul critic din Herson / Centrala nucleară Zaporijia folosește apa din rezervorul barajului pentru a-și răci reactoarele nucleare (imaginile din satelit)

În ultimele 24 de ore au fost provocate noi pagube la un baraj critic care traversează râul Nipru la Nova Kahovka, în regiunea Herson, potrivit imaginilor din satelit ale Maxar Technologies obținute de CNN.

Apa se scurge prin trei porți de ecluză la barajul unde se află un proiect hidroelectric major.

Nu este clar cum a fost cauzată ultima avarie, care se află aproape de malul vestic. Canalele locale Telegram au raportat joi seară sunetul unor explozii în jurul barajului.

Porțile de ecluză de sub secțiunile distruse ale podului sunt singurele care eliberează apă, dar nu este clar din imaginile din satelit dacă acestea au fost avariate în urma unor explozii și dacă eliberarea apei este controlată sau împiedicată de secțiunile de pod prăbușite.

 


O fotografie, care a apărut pe rețelele de socializare vineri după-amiază, arată apa care curge din colțurile porților de ecluză și din secțiunile lipsă ale podului. CNN a geolocalizat și a confirmat autenticitatea fotografiei, care a fost făcută de pe malul sudic al râului Nipru.

Deși forțele armate ucrainene au eliberat mari porțiuni de teritoriu în Herson, nu par să fi preluat controlul barajului de la Nova Kahovka.

Ukrhidroenergo, care operează centrala hidroelectrică, a declarat că nu a auzit de noi avarii la baraj și nu a putut oferi alte comentarii.

Centrala nucleară Zaporijia din amonte folosește apa din rezervorul barajului pentru a-și răci reactoarele nucleare. Rezervorul conține aproximativ 18 milioane de metri cubi de apă.

În 21 octombrie, Serviciul de informații al apărării ucrainene a afirmat că forțele rusești au început să mineze porțile de ecluză și suporturile de la baraj. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut, de asemenea, afirmații similare într-un discurs național susținut în 20 octombrie.

La momentul respectiv, oficialii numiți de ruși în Herson au respins afirmațiile ca fiind „prostii”.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...