G4Media.ro

Noi atacuri asupra centralei atomice din Zaporojie. Rusia şi Ucraina se acuză…

Sursa foto: Andrey BORODULIN / AFP

Noi atacuri asupra centralei atomice din Zaporojie. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc din nou pentru atacurile asupra centralei atomoelectrice din Zaporojie, ocupată de trupele ruse şi în direcţia căreia au fost efectuate sâmbătă noi bombardamente de artilerie, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

”Limitaţi-vă prezenţa pe străzile din Energodar! Am primit informaţii despre noi provocări din partea ocupanţilor ruşi”, a indicat pe Telegram agenţia nucleară ucraineană Energoatom, redistribuind un mesaj al liderului local din Energodar – oraşul unde se află centrala – rămas loial Kievului. ”Potrivit declaraţiilor localnicilor, bombardamente sunt din nou în desfăşurare în direcţia centralei nucleare”, se mai menţionează în acelaşi mesaj.

La rândul lor, autorităţile proruse instalate în zonele controlate de armata rusă în regiunea Zaporojie au acuzat armata ucraineană că au executat aceste noi bombardamente.

”Energodar şi centrala nucleară din Zaporojie sunt din nou sub focul militanţilor (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski”, a transmis tot pe Telegram un membru al administraţiei proruse, Vladimir Rogov. Proiectilele au căzut ”în zonele situate pe malul Niprului şi în centrală”, a adăugat acesta.

Fluviul Nipru separă în acea zonă teritoriile pe care le controlează trupele ucrainene şi cele ruse.

Autorităţile proruse au mai transmis că din cauza atacurilor au fost nevoite să oprească una dintre turbinele hidrocentralei de la Kahovskaia, în regiunea Herson limitrofă cu Zaporojie, ceea ce ar putea avea consecinţe grave pentru funcţionarea centralei nucleare.

Mai multe bombardamente de artilerie despre care nu se ştie cine le-a lansat, dar pentru care cele două tabere s-au acuzat reciproc, au vizat începând de săptămâna trecută această centrală atomică ce se află sub controlul trupelor ruse, stârnind temeri faţă de un posibil nou Cernobîl.

Primele lovituri, cele din 5 august, au avariat în special un transformator al unei linii electrice de înaltă tensiune, antrenând oprirea reactorului trei al centralei şi activarea grupurilor electrogene de avarie.

Ultimele tiruri de dinaintea celor de sâmbătă au avariat joi o staţie de măsurare a nivelului radioactivităţii.

Ucraina, susţinută de aliaţii săi occidentali, cere demilitarizarea acelei zone a centralei şi retragerea trupelor ruse de acolo.

Experţi în domeniu afirmă că, în comparaţie cu centralele Cernobîl sau Fukushima, cea de la Zaporojie este mai bine protejată datorită unui circuit de răcire separat şi a unui înveliş special de protecţie, deşi probabil că nu ar rezista în cazul unui atac militar ţintit.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Imi explica, totusi, cineva de ce Rusia ar ataca o centrala atomica pe care a cucerit-o deja in urma cu cateva luni? Acum doua saptamani presa ne spunea ca Rusia „militarizeaza” centrala de la Zaporojia, folosind-o drept baza militara, iar acum, brusc, Rusia isi bombardeaza propriile trupe? Cand stie clar ca un potential dezastru nuclear nu ar afecta doar Ucraina si restul tarilor aflate pe coasta Marii Negre, ci si Rusia insasi? Pur si simplu nu are sens.

  • Ca sa cauzeze o catastrofa nucleara si apoi sa o pună in cârca ucrainenilor, pentru ca este evident ca numai ucrainenii bombardează un obiectiv militar ocupat de ruși.

  • In plus atât ucrainenii cat si rușii sunt suficient de i d i o t i cat sa-si contamineze proprii cetățeni pe lângă mare parte din Europa.

 2. Isi testeaza hulkcimea.

 3. Pentru cei care încă nu au aflat, Rusia derulează o operațiune specială în Ucraina.
  Până acum au distrus au ucis și au jefuit.
  Ce altceva ar putea face acum la Centrala Nucleară dacă oriunde fură tot ce le iese in cale.
  Cum ar putea mai bine să șteargă urmele furaciunilor decât distrugând tot ce rămâne.

 4. Nu prea are logica. In articol se spune clar ca centrala si zona se află sub controlul rușilor. De ce s-ar ataca rusii pe ei înșiși? Ucrainenii nici sa mintă nu stiu macar, își dau singuri cu firma in cap. Si nu e prima dată când vad astfel de „stiri” pe g4media. Cred ca nivelul intelectual al cititorilor de pe g4media trebuie să fie extrem de scazut daca nu sunt in stare sa faca niste deducții logice de clasa a 5-a.

  • Îți spun eu, vor s-o oprească.Mai multe nu se pot spune.

  • Nu in secunde, in ore, dar e un detaliu, e reactior cu apa si uraniu slab imbogatit. Intrebarea e de ce nu spun rusii clar ce fac acolo. O pastreaza ca sa se baricadeze toti in ea in momentul in care trebuie sa se retraga din zona?

 5. Fură curentul,îl vinde la alții din Asia,in timp ce așteaptă să fie făcute legăturile pentru a fi dus la ei și a produce pentru ei!jivine!