G4Media.ro

Nigeria: Un tribunal respinge apelul unui cântăreț condamnat la moarte prin spânzurare…

Nigeria: Un tribunal respinge apelul unui cântăreț condamnat la moarte prin spânzurare pentru „blasfemie”

O curte de apel din nordul Nigeriei a respins miercuri apelul unui cântăreț de 24 de ani condamnat la moarte prin spânzurare pentru „blasfemie” de către un tribunal islamic în august 2020, într-o hotărâre pronunțată prin intermediul aplicației zoom, potrivit Le Figaro.

Trei judecători de la Curtea de Apel din orașul Kano au respins apelul lui Yahaya Aminu Sharif, care a fost condamnat la moarte de un tribunal islamic cu doi ani mai devreme pentru că l-a insultat pe profetul musulman într-unul dintre cântecele sale.

Condamnări frecvente la moarte

După ce cântecul a fost postat pe rețelele de socializare la începutul anului 2020, mii de oameni au ieșit pe străzile din Kano pentru a cere arestarea acestuia. Mulțimea a dat foc chiar și casei familiei sale. În islam, blasfemia, în special împotriva profetului, este pedepsită cu moartea, conform legii Sharia. Legea islamică a fost introdusă în anul 2000 în 12 state din nordul Nigeriei. Aceste instanțe islamice, care funcționează în paralel cu sistemul judiciar de stat, au pronunțat deja sentințe de condamnare la moarte pentru adulter, blasfemie și homosexualitate, dar până în prezent nu a avut loc nicio execuție.

După ce a fost condamnat, Yahaya Aminu Sharif a făcut recurs la Curtea de Apel din Kano City. El și avocatul său au cerut instanței din statul Kano să respingă legalitatea legii Sharia în numele Constituției laice a Nigeriei și un nou proces într-o instanță obișnuită. „Încercarea recurenților de a dovedi ilegalitatea legii Sharia este lipsită de temei (…) și cauza este respinsă”, a declarat judecătorul federal de apel Abubakar Mu’azu Lamido pe Zoom, notează un reporter AFP. Yahaya Aminu Sharif va face apel la Curtea Supremă din Nigeria, a declarat pentru AFP avocatul său, Kola Alapini.

Este vorba de a doua condamnare la moarte pentru blasfemie de când mai multe state din nordul Nigeriei au adoptat o versiune strictă a legii Sharia la începutul anilor 2000. Abdul Nyass, un cleric care aparține aceleiași confrerii sufite ca și Ibrahim Said Sharif, fusese deja condamnat la moarte pentru blasfemie de către un tribunal islamic din Kano în 2015. În aprilie 2022, un proeminent activist ateu nigerian, Muhammad Mubarak Bala, a fost condamnat la 24 de ani de închisoare de către o instanță de drept comun din nordul Nigeriei, la doi ani după ce a fost arestat pentru că a scris pe Facebook mesaje în care critica islamul și pe profetul său.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Hei, nenea ziaristu’, profetu’ ala din islam, pentru care sunt omorati oameni, are un nume?
  Sau se numeste doar ‘profetul? 🤣

  • Să-ți bagi și tu mântuirea-n cur, că palavrele evanghelice la fel de multe parale fac ca cele 72 de fecioare ale lui Mahomed din Coran! :)))))

 2. Nț, mai degrabă pare coadă la moaște românești!

 3. Buey vită, vrei să simți un deget în cur? Se rezolvă! :)))))

 4. „profetul” Muhhamad casatorit cu minora Aicha, incadrabil direct la penal.

 5. Un prost ca vt îl îl tot întreba pe Dumnezeu ce este teoria relativității. Acesta exasperat ii spune: mai vt dacă îți bag eu un deget în cur înseamnă că avem amândoi în același timp un deget în cur!

  • Incorect, ai rugat bancul! 😖

   I-am spus lui VT: dacă tu-ți bagi nasul la mine în cur, atunci amândoi avem un nas în cur, corect?

   (Desen ajutător: El are nasul lui la mine-n cur, eu am în cur la mine nasul lui)

   VT se codește dar totuși admite: Corect…
   Eu: Totuși, situația mea e RELATIV mai bună!
   :)))))

  • Ai tufat nu rugat (tot un drec) :)))))

 6. primitivi….
  religie multa, fanatism, intoleranta, incultura totul asezonat cu multa saracie… asta e „niya ordine” mondiala de care ne vorbeste nea hitler.. pardon, putin.