G4Media.ro

Nicușor Dan, interviu în presa italiană: Mă voi concentra pe lupta anticorupție…

FOTO: Nicușor Dan, interviu pentru La Stampa: „Între mine și Simion este un conflict de civilizație, voi începe din nou cu lupta împotriva corupției și pentru un stat funcțional”

Nicușor Dan, interviu în presa italiană: Mă voi concentra pe lupta anticorupție și reorganizarea statului / DNA nu este foarte eficientă

Nicușor Dan, candidat independent la prezidențiale, a vorbit într-un interviu pentru ziarul italian La Stampa despre campania prezidențială. Mai jos, interviul via Rador, cu titlul „Între mine și Simion este un conflict de civilizație. Voi relua lupta împotriva corupției și pentru un stat funcțional”:

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

R: Ce reprezintă pentru România și pentru Europa confruntarea cu Simion?

N.D: Ne aşteaptă un al doilea tur dificil împotriva unui candidat izolaționist. Nu va fi o ciocnire între două persoane, ci între o orientare pro-occidentală a României și alta ostilă și anti-occidentală. Acesta este motivul pentru care cer tuturor românilor să fie parte din această bătălie. Sper ca în acest fel, cu toate resursele pe care le are această țară, România să poată ocupa peste câțiva ani locul pe care îl merită.

R: Între dvs şi Simion există o diferență de 1,9 milioane de voturi dintr-un total de 9,5 milioane. Niciodată în istoria democrației românești, un candidat care a câștigat primul tur cu o marjă atât de mare nu a pierdut în turul doi. Credeţi într-o revenire?

N.D: Da, fără nicio îndoială: sunt optimist, cred că vom reuși și că România va rămâne pe calea alianței occidentale. Statutul meu de candidat independent îmi permite să negociez fără probleme cu toate partidele. Împreună cu forțele politice pro-europene, voi reuşi să găsesc puncte de convergență pentru a prezenta soluții la crizele care ne așteaptă. Interesul național trebuie să aibă prioritate. Va fi un moment de schimbare politică, greu de gestionat pentru unele cercuri de putere, pentru că eu aduc la Palatul Cotroceni o altă viziune asupra societății românești. Însă acum este clar, clasa politică nu poate ignora revolta populației faţă de privilegiile din ultimele decenii.

R: Aşadar, asupra căror probleme vă veţi concentra pentru a deveni președintele celei de-a șasea țări ca populație din Uniunea Europeană?

N.D: Lupta împotriva corupției și reorganizarea statului. Parcursul meu de până acum este garanția onestității și perseverenței cu care voi acționa în fiecare zi ca președinte. Principala problemă a României este corupția, care este răspândită la toate nivelurile și e prezentă în sectoare cheie precum fiscalitatea, construcțiile și defrișările. Există Direcția Națională Anticorupție (DNA), însă nu este foarte eficientă. Concursurile publice sunt și ele influențate de politică. Voi lucra și la „birocrația” Statului, care a rămas prizoniera influențelor politice. Sunt convins că ascensiunea acestor partide izolaționiste de extremă dreapta depinde de lipsa de încredere în administrație.

R: Vreţi să spuneţi că votul pentru Georgescu, iar astăzi cel pentru Simion, sunt un vot de protest?

N.D: În România, de mulți ani există un decalaj uriaș între societate și politică. Românii simt că nu participă la deciziile care se iau şi cred că politicienii nu lucrează pentru societate, ci pentru ei înșiși. Dacă am reuşi să recâștigăm încrederea oamenilor, narațiunea de extremă dreaptă nu va mai fi atractivă. Vara trecută, la alegerile de la București, partidele de dreapta au obținut 10%, nu 32% ca la prezidențiale din noiembrie, care ulterior au fost anulate.

R: În campania sa, Simion a insistat mult asupra faptului că anularea alegerilor din noiembrie din cauza influenței ruse a fost un fel de lovitură de stat împotriva lui Georgescu. Ce părere aveţi despre acest lucru?

N.D: Decizia Curții Constituționale de a anula alegerile a fost corectă, era singurul lucru pe care îl putea face având în vedere cele întâmplate. Georgescu, care a primit finanțare de milioane, a derulat o campanie excelentă, divizând cu precizie societatea și vizând, prin intermediul rețelelor de socializare, ținte specifice. O campanie tehnologică mult mai sofisticată decât oricare alta desfăşurată până acum în România. Și foarte scumpă.

R: Dacă veţi câştiga, ce direcție veţi lua în politica externă?

N.D: Vreau să păstrez parteneriatul special cu SUA, dar vreau și ca România să fie activă în programul european de reînarmare: sunt în favoarea creșterii cheltuielilor militare, pe care vreau să le duc la 3,5% din PIB până în 2030. România a menținut un parteneriat foarte strâns cu Statele Unite în contextul apărării NATO. Numai că Statele Unite par să ia în considerare retragerea trupelor din Europa de Est, inclusiv din Polonia și România. Și asta ar putea însemna necesitatea restructurării sistemului european de apărare.

R: Spre deosebire de adversarul dvs, sunteţi un susținător al Ucrainei?

N.D: Absolut da: Ucraina este importantă pentru securitatea noastră națională și a Republicii Moldova. România mea este cea care va continua să sprijine financiar și militar Ucraina atâta timp cât va fi nevoie.

Interviu de Monica Perosino / Traducere: Cătălina Păunel

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Nicușor,
    Trebuie sa recuperezi din bazinul electoral al PSD format din pensionari.
    Intre 2 si 3 milioane de pensionari au migrat catre Pomta si Simion.
    Acestia au sanctionat PSD&Ciolacu pentru inghetarea punctului de pensie la 81 lei in loc da fie 92 lei conform cu legea.
    Asta e una din cauza reala dovedită si de CURS care a aratat ca 41% din electoratul PSD a mers catre Ponta, samd.

    Trebuie sa ai mesaj clar catre nehotarati care pot veni la vot.
    Aici trebuiesc anuntate masuri ferme de starpire a coruptiei.😵
    Pot fi pâna la 2 milioane de romani care asteapta masuri aspre de pedepsire a hotilor si furaciosilor.
    Vinovatii de acest dezastru: guvernarea KWI-Dr. Ciucă – Ciolacu trebuie sa raspundă pentru indatorarea țarii si celelalte aberatii economice create de Câciu si Popa Boloș.😡

    Bazinul electoral al nehotarâților asteapta masuri punitive nu poezii:
    „Mă voi concentra pe lupta anti-corupție și reorganizarea statului / DNA nu este foarte eficientă”
    Asta seamana cu versurile lui Ciolacu!😡
    Care nu știa decat cașcaval!

    • „Masurile punitive” nu le stabileste Presedintele, conform legii si Constitutiei! Dar da, poate influenta, ceea ce si spune in „poezie”…s-ar putea traduce si prin: numirile sefilor Parchetelor mari, prezenta activa la sedintele CSM, numirea a 3 judecatori CCR si poate influenta in limita legii a conducerii Inaltei Curti. In privinta celor 47% care nu s-au prezentat la vot, chiar nu stiu cum si cu ce sa-i scoti din casa daca informatia si propria constiinta nu-i conving de momentul decisiv pe care-l traieste Romania azi, poate-i va convinge ingrijorarile scaderii nivelului de trai (vezi cursul valutar, retragerea investitiilor straine si eventuala inchidere a multinationaleleor). In privinta pensionarilor…sunt pensionara „pe puncte” si am fost si sunt sustinatoare ND…pot doar sa remarc ca nu toti imbatranim la fel si ca suntem destul de putini „imbatraniti” care sa se gandesca in primul rand la viitorul celor tineri si apoi la…praful aruncat electoral in pensie.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.