G4Media.ro

Newsweek.ro: MApN se pregătește să anuleze licitația pentru corvete printr-un artificiu bugetar

Newsweek.ro: MApN se pregătește să anuleze licitația pentru corvete printr-un artificiu bugetar

O ședință a enigmaticului CODA (Consiliul de Achiziții) din Ministerul Apărării, care ar putea avea loc pe 22 aprilie, ar duce la anularea procedurii de selecție a constructorilor de corvete pentru Armata română, scrie Newsweek.ro

Consiliul de Achiziții (CODA) este o structură a Ministerului Apărării căreia îi este asigurat secretariatul de către Direcția Management Resurse pentru Înzestrare din cadrul Departamentului pentru Armamente.

Potrivit surselor Newsweek România, CODA ar urma să aibă o ședință luni, 22 aprilie, la care să se hotărască diminuarea bugetului pentru construcția de corvete. Procedura de selecție a constructorului de corvete s-a bazat pe un buget de 1,3 miliarde de euro, fără TVA, însă Consiliul de Achiziții ar urma să-l reducă la un miliard de euro fără TVA, argumentând că suma de 1,3 miliarde de euro ar fi fost decisă fără încuviințarea conducerii Ministerului Apărării.

Context. Procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.

MApN a precizat că, la acest moment, există şi un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa, prin care Şantierul Naval Constanţa, ca parte la „Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea licitaţiei.

Şantierul Naval Constanţa a încheiat, în aprilie 2018, un acord de asociere cu Naval Group din Franţa pentru a participa la procesul de achiziţie al programului de corvete multifuncţionale lansat de Guvernul României. La procesul de achiziţie mai participă Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia).

Citește integral pe Newsweek.ro

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Daca romanii vroiau aparare, ar fi mers la vot.

  Dar romanii nu vor sa aiba armata functionala si capabila, ei vor 100 de lei in plus la pensie si un post caldut la stat, fiindca banul nemuncit e sfant.

  • #kondensatorilor, pai nu zicea G4 ca ciuca este marele baraj impotriva planurilor de inzestrare ale armatei promovate de psd ?

   deci e de bine !

   „Miza schimbării lui Ciucă de la șefia Armatei, cerută insistent de Liviu Dragnea, o constituie marile contracte de înzestrare, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.”

   „Cât a condus armata, Nicolae Ciucă s-a împotrivit unor achiziții considerate inutile sau nerezonabile din punct de vedere al condițiilor financiare.”

   „Un astfel de contract dorit de PSD și căruia Ciucă i s-a opus a fost cel pentru înzestrarea forțelor navale, potrivit surselor citate.”

   https://www.g4media.ro/seful-statului-major-indepartat-din-fruntea-armatei-tinta-marile-contracte-de-achizitii.html

  • exprimarea

   „constructorilor de corvete pentru Armata română”

   este eronata.

   corvetele sunt pentru MARINA, nu pt armata.

 2. asa a zis tatuca din kremlin, nu va trebue corvete, cind vom veni sa va cotropim sa ne primiti cu piine si sare iar in loc de corvete mai bine dati banii baronilor pentru urmatoarele alegeri

 3. Nu baterii câmpii! Dati info ca lumea..astea de 2 bani..sa nu zic 1 ban

 4. Ani de zile, activitatea CODA a fost nesemnificativă. Reînvierea cred că este departe de a fi o întoarcere la normalitatea unui sistem integrat de management al achizițiilor pentru apărare. Mai degrabă este o încercare de a arunca responsabilitatea deciziei către altcineva, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori în trecut.

 5. Ce naiba ne trebuie corvete.Bani aruncați degeaba.Cu cine ne batem ?Cu flotă lui Putin din Marea Neagră.Un țânțar cu un elefant.

 6. Romanii nu se dezmint, sunt seriosi ca-ntotdeauna!

 7. Nu avem bani de spitale si cumparam armament. Oricum ne apara americanii ca al lor expira. Sa-i lasam pe altii sa investeasca in arme. Chiar daca cheltuim tot pib-ul nu-i ajungem pe ceilalti. Este ca si cum la un maraton incearca sa participe un schiop nebun care spera sa se claseze pe podium.