G4Media.ro

Neutralitatea stânjenitoare a țărilor din Golf față de Rusia – analiză Le…

Sursa foto: House of Saud (houseofsaud.com)

Neutralitatea stânjenitoare a țărilor din Golf față de Rusia – analiză Le Monde

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, deși apropiate de Statele Unite, refuză să adopte o poziție față de războiul din Ucraina, de teamă ca acest lucru să nu le afecteze relațiile cu Rusia, arată o analiză Le Monde, preluată de Rador.

Analiza Le Monde:

În timp ce țările occidentale se străduiesc să izoleze din punct de vedere diplomatic Rusia, așa cum o demonstrează adoptarea de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, cu o majoritate covârșitoare, miercuri, 2 martie, a unei rezoluții prin care se cere ca Rusia să înceteze intervenția în Ucraina, cele două mari puteri din Golf se remarcă prin dorința lor de a menține o poziție neutră, chiar ambiguă în ceea ce privește Moscova.

În timp ce Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au susținut rezoluția ONU adoptată miercuri, Abu Dhabi a decis pe 25 februarie să se abțină de la vot în cazul unui text similar prezentat Consiliului de Securitate al ONU.

Membru nepermanent al Consiliului, Emiratele Arabe Unite au preluat președinția marți, 1 martie, pentru o lună.

Spre deosebire de rezoluțiile Adunării Generale, care nu sunt obligatorii, cele prezentate Consiliului de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto, au mai multă greutate și consecințe. Potrivit unui diplomat nord-african, alegerea de a vota rezoluția Adunării Generale la câteva zile după ce s-a abținut în Consiliul de Securitate reprezintă o încercare „de a nu supăra Rusia, dar nici Statele Unite”.

Acesta este un act de echilibru care contrastează cu pozițiile aliaților tradiționali ai Statelor Unite sau ale țărilor europene.
„A lua partea Kievului sau a Moscovei nu ar face decât să genereze mai multă violență. [Prioritatea Emiratelor Arabe Unite] este de a încuraja toate părțile să recurgă la acțiuni diplomatice”, a argumentat, duminică, Anwar Gargash, consilierul diplomatic al Prințului Moștenitor din Abu Dhabi, Mohammed Ben Zayed, lider de facto al Emiratelor Arabe Unite, pentru a justifica abținerea monarhiei în Consiliul de Securitate.

Frustrare tot mai mare cu Washingtonul

Cu o zi înainte de vot, Antony Blinken l-a sunat însă pe omologul său din Emirate, Abdallah Bin Zayed, pentru a reafirma „importanța construirii unui răspuns internațional puternic pentru a sprijini suveranitatea” Ucrainei. În zadar.

Neutralitatea de circumstanță a Emiratelor face parte dintr-un context de frustrare crescândă față de modul în care administrația Biden tratează problemele de securitate din Golf.

La scurt timp după preluarea mandatului, Biden i-a scos pe rebelii yemeniți houthi de pe lista organizațiilor teroriste stabilite de Statele Unite. O decizie care nu este pe placul autorităților de la Abu Dhabi.

Analiștii apropiați monarhiei nu omit să sublinieze că, în opinia acestor autorități, Statele Unite nu au luat în serios lansarea de rachete balistice lansate de houthi în Yemen împotriva teritoriilor saudite și a Emiratelor, în ultimele luni.

Rusia, la rândul ei, a votat în mod oportun luni, 28 februarie, o rezoluție propusă de Emiratele Arabe Unite care urmărește extinderea la întreaga mișcare houthi a unui embargo asupra armelor impus de ONU mai multor lideri ai mișcării.

Interese energetice comune

Arabia Saudită, foarte discretă de la invadarea Ucrainei de către Rusia și care are interese energetice comune cu Moscova, a rezistat presiunii americane, care o îndemna să-și mărească producția de petrol pentru a atenua creșterea prețului petrolului determinată de războiul din Ucraina.

Riadul, care a investit masiv în dezvoltarea legăturilor sale cu Rusia, și-a reafirmat atașamentul față de stabilitatea și echilibrul piețelor petroliere și angajamentul Regatului în cadrul acordului OPEC+ (un grup de 23 de ţări producătoare de petrol, conduse de Arabia Saudită, din care face parte inclusiv Rusia.

„Dacă Statele Unite exercită presiuni semnificative asupra statelor din Golf pentru a se alinia împotriva Rusiei, acestea ar putea ceda”, crede Hasan Alhasan, cercetător la Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS). ”Dar, pe termen lung, cererea SUA va justifica apelurile pentru o mai mare autonomie strategică în Golf și mai puțină dependență de partenerii occidentali. Este greu de găsit un echilibru”.

Traducerea Rador: Ruxandra Lambru / Sursa foto: House of Saud (houseofsaud.com)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Grâul se scumpește masiv.
    Fără producția din Ucraina, inclusiv statele din peninsula Arabica vor suferi masiv.

    It’s now or never!

    • Graul, masinile scumpe, telefoanele si multe altele. Ii ajunge si pe ei repede unda de soc. E piata petroliera stabila si in echilibru? Intreb, nu ma pricep, dar a ajuns la 140 catre recordul de 147, e de bine?

  2. deci tarile care macelaresc jurnalisti in ambasadele lor nu au nici o problema cu razboiul din ucraina. cine s-ar fi gandit

    ps aceleasi tari care au dat atentatorii din 9/11

  3. aici e vorba de afinitate, sunt popoare barbare, indiferent de cate produse de lux (fabricate in Occident), superbolizi, masini din aur si palate imense au.

  4. Neutralitate stanjenitoare 😄😄😄