G4Media.ro

Nemulţumit de compromisul ce a evitat un „shutdown”, un republican din aripa…

Sursa Foto: Facebook

Nemulţumit de compromisul ce a evitat un „shutdown”, un republican din aripa Trump va lansa procedura de destituire a preşedintelui Camerei

Un congresman din aripa dură republicană apropiată fostului preşedinte Donald Trump, Matt Gaetz, a promis duminică lansarea procedurii de destituire a preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, în urma compromisului la care aceasta a ajuns cu democraţii preşedintelui Joe Biden pentru evitarea unui „shutdown”, respectiv oprirea finanţării administraţiei federale a SUA, relatează AFP, citată de Agerpres.

Compromisul, convenit cu numai trei ore înaintea termenului limită, prevede o măsură provizorie ce permite continuarea finanţării instituţiilor guvernamentale pentru încă 45 de zile.

În disputa cu democraţii preşedintelui Biden asupra finanţării guvernamentale, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a pus trei condiţii pentru ca republicanii să voteze pentru măsura de evitare a unui „shutdown” : renunţarea la o finanţare suplimentară pentru Ucraina în valoare de 6 miliarde de dolari, reduceri substanţiale de cheltuieli publice şi măsuri sporite anti-migraţie la frontiere. Însă în final McCarthy a cedat şi a renunţat la ultimele două condiţii, neagreate deloc de către democraţi.

Prin urmare, „am cu adevărat intenţia să depun o moţiune pentru destituirea preşedintelui (Kevin) McCarthy săptămâna aceasta”, a declarat la postul CNN congresmanul Matt Gaetz.

„Daţi-i drumul!”, i-a replicat imediat McCarthy, la postul CBS. „Voi supravieţui”, a adăugat congresmanul republican ajuns preşedinte al Camerei după negocieri dure cu apropiaţii lui Trump şi care declarase cu o zi în urmă că este conştient că în urma compromisului cu democraţii riscă să-şi piardă postul.

La fel ca alţi congresmeni din aripa dură republicană, Matt Gaetz a cerut reduceri drastice de cheltuieli bugetare. El l-a acuzat pe McCarthy că i-a „minţit pe conservatorii din Cameră” prin renunţarea la această condiţie.

Kevin McCarthy a fost ales preşedinte al Camerei abia în al 15-lea tur în luna ianuarie, atunci când republicanii din jurul lui Trump au acceptat în cele din urmă să-l susţină în schimbul unor concesii majore, printre care şi aceea de adoptare a unei dispoziţii parlamentare care să-i permită oricărui congresman să iniţieze individual o procedură de destituire a preşedintelui Camerei, ceea ce doreşte acum să facă Matt Gaetz.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ăsta nu e băiețașul care apare în filmările din 6 Ianuarie fugind pe holuri la Capitol, încercând dispperat să găsească o ieșire din clădire în timp ce clădirea era luată cu asalt de chiuanoni?
    Auzisem că ar fi un pic cercetat pentru raporturi intime remunerate cu minore… sper c-a scăpat de asemenea acuzații.

  2. un gun0i ca si stapanul lui Trumpeta