G4Media.ro

Negocierile privind dosarul nuclear iranian se află într-o fază „complicată”, dar nu…

Sursa foto: RENDAN SMIALOWSKI / AFP

Negocierile privind dosarul nuclear iranian se află într-o fază „complicată”, dar nu în impas, susține Teheranul: „Necesită decizii politice serioase, mai ales din partea Washingtonului”

Negocierile de la Viena cu privire la dosarul nuclear iranian se află într-o fază ”complicată”, dar nu în impas, a declarat luni la Teheran purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Negocierile sunt complicate şi dificile pentru că se referă la probleme cheie care necesită decizii politice serioase, mai ales din partea Washingtonului”, potrivit purtătorului de cuvânt al MAE iranian, Saeed Khatibzadeh.

Acesta a insistat însă că „nu este un impas” şi că în scurt timp s-ar putea ajunge la un acord „dacă părţile americană şi europeană dau dovadă de reală determinare”.

„Avem nevoie de garanţii obiective pentru a ne asigura că SUA nu părăsesc din nou acordul şi că îşi onorează angajamentele”, a precizat oficialul iranian, adăugând că „toate sancţiunile trebuie ridicate simultan”.

Discuţiile privind dosarul nuclear iranian au fost reluate la sfârşitul lunii noiembrie anul trecut, după cinci luni de întrerupere, între Iran şi ţările care încă participă la acordul cunoscut şi ca JCPOA încheiat în 2015 (Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia, China). Ele vizează reintegrarea Statelor Unite, care s-au retras sub Donald Trump din pact în 2018 şi au reintrodus sancţiunile economice împotriva Teheranului. Discuţiile urmăresc, de asemenea, să determine Iranul să îşi respecte angajamentele, întrucât Teheranul s-a eliberat treptat de restricţiile impuse activităţilor sale nucleare ca răspuns la măsurile americane.

Acordul din 2015 a oferit Iranului o relaxare a sancţiunilor internaţionale în schimbul unei limitări drastice a programului său nuclear, plasat sub control strict al ONU, şi a unor garanţii care dovedesc că nu urmăreşte să obţină bomba atomică, aşa cum a susţinut întotdeauna.

Sursa foto: RENDAN SMIALOWSKI / AFP

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter