G4Media.ro

Revista Nature: De ce carnea de şarpe nu este sursa virusului mortal…

Revista Nature: De ce carnea de şarpe nu este sursa virusului mortal din China

Un articol publicat de revista Nature pune la îndoială faptul că noul virus mortal din China ar fi fost răspândit prin consumul de carne de şarpe, aşa cum au stabilit medicii chinezi, şi arată că, potrivit unor studii de la Universitatea din Glasgow, coronavirusul nu ar fi putut proveni decât de la mamifere şi păsări, relatează News.ro.

De la declanşarea epidemiei în China oameni de ştiinţă au încercat să depisteze de la animal provine virusul. Specialiştii din China au publicat recent un studiu în care spun că au găsit sursa: şerpii.

Însă alte cercetări spun că nu există nicio dovadă că virusuri precum cel aflat în spatele gripei din China ar putea proveni de la alte specii decât mamifere şi păsări.

„Nu sunt dovezi că şerpii ar fi cauza”, a afirmat David Robertson, virusolog la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie.

Agentul patogen responsabil pentru epidemie face parte dintr-o familie numită coronavirus, care include sindromul acut respirator (SARS) şi sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), precum şi cele care provoacă gripe obişnuite.

Ultimul apărut – cunoscut drept 2019-nCoV – este cel mai probabil legat de SARS şi de lilieci. Dar acestea pot îmbolnăvi şi alte animale şi astfel să ajungă la om. Mulţi cercetători susţin că un animal necunoscut încă a transmis 2019-nCoV oamenilor într-o piaţă de fructe de mare din Wuhan, unde de altfel au apărut primele cazuri de îmbolnăviri în decembrie.

„Gazda intermediară a virusului este piesa care lipseşte din acest puzzle: cum au fost infectaţi aceşti oameni?”, spune Robertson.

Potrivit articolului din Nature, chinezii au efectuat mai multe teste pe animale, incluzând arici, pangolini, lilieci, pui de găină, oameni şi şerpi, concluzia fiind că potrivirea genetică pentru transmiterea virusului a fost evidenţiată în cazul celor din urmă.

„Nu au nicio dovadă că şerpii au fost infectaţi cu acest virus şi că au devenit gazdă”, spune şi virusologul Paulo Eduardo Brandão de la Universitatea din São Paulo care cercetează dacă este într-adevăr vorba de şerpi, adăugând că „nu există dovezi că infecţiile de tip coronavirus sunt purtate de altcineva decât de mamifere şi păsări”.

Cui Jie, virusolog la Institutul Pasteur din Shanghai, susţine că un mamifer este, cel mai probabil, sursa virusului. Ela făcut parte din echipa care a depistat că virusurile SARS provin de la liliecii dintr-o peşteră aflată în provincia Yunnan din sud-vestul Chinei în 2017.

SARS şi 2019-nCoV fac parte dintr-o subgrupă numită betacoronavirus. Cercetările efectuate în 2002-2003 în timpul epidemiei SARS au arătat că astfel de infecţii apar doar la mamifere. „Cu siguranţă 2019-nCoV este un virus provenit de la mamifere”, afirmă Cui.

Maladia cauzată de acest coronavirus apărut în decembrie într-o piaţă agroalimentară din Wuhan, un oraş din centrul Chinei, a provocat moartea a 41 de persoane în ţară, iar numărul celor contaminaţi a crescut la 1.300, au precizat sâmbătă autorităţile locale.

În străinătate, un al doilea caz de coronavirus a fost confirmat în Statele Unite şi trei cazuri confirmate şi spitalizate în Franţa, acestea fiind primele din Europa.

Foto: Pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Au mâncat Liliecii chinezii.
  Asta e problema cu virusul.

 2. Or fi chinezii o civilizatie foarte veche, dar ca mod de gandire sunt in evul mediu. Chinezii sunt definiti de lacomie. Lacomie de bani, lacomie de a manca astfel de porcarii. Mananca tot felul de prostii, care cica le mentine sanatatea, le creste tonusul, samd. In plus, mizeria profunda este un prieten bun in pietele din China.

 3. Nici o legătură cu laboratoarele militare de arme biologice, nici o legătură cu manipularea genetică, cu joaca de-a dumnezeu, doi șerpi au declanșat apocalipsa, așa precum șarpele biblic a provocat alungarea din rai.

  • Tot in laboratoarele militare au luat fiinta ciuma si holera care au devastat Europa medievala si care au fost transmise si in Americi, nu?

   Eu zic sa te mai gandesti un pic.

  • Cipack: Chiar in Wuhan exista un laborator biologic construit de chinezi cu ajutorul Franței. Și care studiază SARS. Deci, hai sa ne mai gândim…

  • La noi doi porci 5 gaini si o vaca nebuna si am uitat capusele Lyme si sida si…

 4. Porcarii manica si europenii nu numai chinezii .

  Ce ii trebuie omului sa manince serpi ? Ce ii trebuie omului sa manince carne ( de orice fel ) ?

  Nu avem cu ce altceva sa ne hranim ?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.