G4Media.ro

Naționalizare mascată: Arbitrul pieței, controlat de PSD, vrea să blocheze de facto…

Naționalizare mascată: Arbitrul pieței, controlat de PSD, vrea să blocheze de facto companiile energetice private sau de stat care vor să-și vândă active

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), o instituție controlată de PSD prin Dumitru Chiriță, vrea să stopeze temporar vânzarea de active a companiilor care au licenţă în domeniul producţiei, distribuţiei şi furnizării de de energie electrică şi termică şi distribuţiei şi funizării de gaze, obligându-le să nunțe o asemenea intenție cu un an înainte.

Prevederea apare într-un proiect de ordin al ANRE, prezentat în premieră de portalul E-nergia.ro, care prevede că firmele vizate trebuie să anunțe Autoritatea despre intenţia de vânzare a activelor sau de diminuare cu cel puţin 5% a capitalului social cu un an înainte ca aceste decizii să fie puse în practică.

Proiectul de ordin apare la o săptămână după ce ENEL (Italia) și CEZ (Cehia) au anunțat că iau în calcul vânzarea unor active din România.

Prevederea din proiectul de ordin ANRE e fără precedent și reprezintă o restrângere a dreptului de proprietate, potrivit fostului ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu. ”Sectorul energetic romanesc este pe cale sa urmeze modelul venezuelean, adica sa adopte calea autodistrugerii rapide. Incepe sa nu mai existe nicio limita. Principiile dreptului la proprietate si cel al economiei de piata sunt garantate de Constitutia Romaniei si de Tratatul privind functionarea Uniunii Europene. Maine cineva imi poate spune ca nu pot sa imi vand, donez sau sa las mostenire masina, terenul sau apartamentul decat decat daca anunt cu cativa ani inainte, ingradindu-mi dreptul de a dispune de proprietatea mea. Este pur si simplu socant in Romania anului 2019 ca o institutie publica sa propuna asa ceva!”, a scris Nicolescu pe Facebook.

Proiectul ANRE modifică Ordinul 702 din 15 noiembrie 2013.

Dumitru Chiriţă, președintele ANRE, a fost numit în funcție de PSD, partidul în rândurile căruia fostul electrician şi-a desfășurat cariera politică. După ce a lucrat ca electrician șef de tură, Chiriță s-a transformat în sindicalist, apoi a intrat în PSD și a devenit vicepreședintel la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, apoi deputat.

Foto: Dumitru Chiriță, șeful ANRE (InquamPhotos / Octav Ganea)

Citește tot articolul pe E-nergia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. In continuare sustinem atragerea de investitii. Veniti la noi dar nu va mai dam voie sa faceti ce vreti voi cu banii vostri.

 2. Persoana care conduce ANRE-ul asta ce pregatire profesionala are? Este electrician sau inginer cu pregatire superioara ca zau ca nu inteleg? Lasand la o parte ca este politician ca nu asta inseamna sa te pricepi in acest domeniu de activitate eu nu inteleg de ce pregatire profesionala in domeniul energetic dispune acest om. Ca acum e de la PSD si maine va fi de la PNL pt mine este acelasi liucru daca pregatirea profwesionala a personajului respectiv este ZERO!

 3. Multi vad, putin cunosc.

  Persoana de la ANRE e o alta sluga PSD dar nu e relevant aici. Sistemul energetic este un sistem strategic ce tine de siguranta nationala. Dl Nicolescu (fost ministru al energiei – deci cunoscator al pietei si actorilor) se face ca uita acest aspect. In toate tarile din Europa, sectorul energetic este strict reglementat si supus unor reguli aparte; activele din acest domeniu nu pot fi tranzactionate ca rosiile la piata si totodata nu uitati ca statul are pachet de actiuni minoritar la fiecare din aceste active. Pe Dl Nicolescu il suspectez de ceva intelegeri cu actorii din piata – dovada ca ignora cu buna stiinta aceasta parte (activele detinute de stat si necesitatea de planificare energetica pe 12 luni in avans) si doar striga despre dreptul de proprietate…
  Alt politician de carton…

 4. În afară de muie PSD şi alte fixaţii poate este bine să mai gândim cu capul nostru (ăla cu ochi, urechi şi uneori păr). Dacă ăia vând taraba, poate să o ia oricine, care dă imai mult. Poate fi unul din Rusia, ce faci atunci? Îi pui cuie la cauciucuri? Rahatul ăsta de econmie de paiaţă nu merge aşa.

 5. Sa fii guvernant imbecil si tilhar , sa impui reguli de functionare constipate care determina mediul de afaceri sa ia decizii pe masura si sa le combati cu decizii cretine .
  Asta este psd si astia sint imbecilii pe care ii acceptam sa ne faca viata extrem de grea ( doar ca sa o duca ei bine ).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.