G4Media.ro

NASA publică o nouă imagine surprinsă de telescopul Webb cu „varianta întunecată”…

Sursa foto: NASA

NASA publică o nouă imagine surprinsă de telescopul Webb cu „varianta întunecată” a Pilonilor Creației

Telescopul spațial James Webb a surprins partea întunecată a pilonilor Creației, de obicei eterici, aflați la 6.500 de ani lumină distanță, în Nebuloasa Vulturului, relatează CNN.

Săptămâna trecută, observatorul spațial a prezentat o imagine sclipitoare în infraroșu a turnurilor iconice, care sunt alcătuite din praf și gaz interstelar și care strălucesc cu stele tinere.

Structurile tridimensionale sunt la fel de masive precum par, având o lungime de aproximativ 5 ani lumină. (Un an-lumină reprezintă aproximativ 9,46 trilioane de kilometri).

În cea mai recentă imagine a lui Webb, care a capturat caracteristica emblematică în lumina infraroșie medie, praful gri și aparent „catifelat” seamănă cu o încrengătură răsucită de figuri fantomatice care saltă prin cosmos, scrie CNN. Stelele sunt ascunse de praf, dar unele dintre ele străpung întunericul în lumină roșie.

Este o perspectivă cu totul nouă asupra scenei cerești observată pentru prima dată de Telescopul Spațial Hubble în 1995 și din nou în 2014.

Lumina infraroșie este invizibilă pentru ochiul uman, ceea ce face din Webb detectivul nostru care poate spiona aspecte ale universului altfel ascunse, mai explică televiziunea americană. Noua imagine, realizată de instrumentul în infraroșu mediu al lui Webb, sau MIRI, captează mai multe detalii despre praful și structura pilonilor.

Deși mii de stele s-au format în interiorul pilonilor și, de obicei, aceștia strălucesc ca element central, lumina lor stelară nu poate fi detectată în infraroșu mediu. În schimb, MIRI spionează doar cele mai tinere stele care nu și-au pierdut învelișul de praf și care strălucesc ca niște rubine în imagine. Între timp, stelele albastre din scenă reprezintă stelele mai bătrâne care au pierdut straturile de gaz și praf.

Capacitatea lui Webb în infraroșu mediu poate releva detalii în gazul și praful din piloni și din zona înconjurătoare. În fundalul imaginii, regiunile de praf dens sunt reprezentate în gri, în timp ce regiunea roșie, asemănătoare orizontului, este cea în care se află praful mai rece și mai difuz.

Spre deosebire de multe dintre imaginile recente ale lui Webb, în fundal nu strălucește nicio galaxie din fundal, deoarece lumina lor îndepărtată nu este capabilă să pătrundă.

Perspectiva în infraroșu mediu asupra Pilonilor Creației va permite cercetătorilor să înțeleagă mai bine procesul de formare a stelelor de-a lungul a milioane de ani în această pepinieră stelară.

Alte telescoape, inclusiv Telescopul Spațial Spitzer, au observat pilonii pe diferite lungimi de undă ale luminii. Fiecare nouă privire asupra scenei emblematice dezvăluie noi aspecte, mai multe detalii și măsurători precise ale gazului, prafului și stelelor din interior, permițând o mai bună înțelegere a acestei regiuni uluitoare.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Ce mai este si teoria asta satanista cu pilonii creatiei? Creatia este de la DUMNEZEU!!!! SATANISTILOR

  2. Superb! Dincolo de interpretarea imaginilor cu simtul vizual, păcat ca omenirea nu a dezvoltat o disciplina care sa fie obligatorie in orice școala si care sa studieze modul cum datele electromagnetice (inclusiv fotonii cosmici) sunt capturate de receptorii umani si mai departe trimise pentru percepție in…. “The Crystal Palace” in the 🧠.

    Degeaba vorbim despre fenomene de “deja-vu”, telepatie, intuiție devenita…”realitate”, nivelurile de conștiința din vise si visele din realitate,, fenomene experiementate des in ultima vreme, dacă nu facem un efort, ca specie, sa ne educam si in domenii noi.

    • Foarte bine spus. În școală învățăm orice tâmpenie nefolositoare, iar lucrurile care chiar ne-ar dezvolta pe mai multe planuri, nu le predă nimeni.

  3. Dani a mai pierdut cativa donatori…de era dupa capul lui ,asemenea stiri erau interzise 😃😃😃

  4. Foarte bine spus. În școală învățăm orice tâmpenie nefolositoare, iar lucrurile care chiar ne-ar dezvolta pe mai multe planuri, nu le predă nimeni.