G4Media.ro

Nadia Calviño, favorită pentru funcția de șef al Băncii Europene de Investiții

Sursa foto: Flickr/Internațional Monetary Fund

Nadia Calviño, favorită pentru funcția de șef al Băncii Europene de Investiții

Ministrul belgian de finanțe, Vincent Van Peteghem, care conduce procesul de selecție pentru unul dintre cele mai importante posturi de conducere ale blocului comunitar, va trimite o scrisoare omologilor săi din UE în care o va susține pe Nadia Calviño, ministrul spaniol de finanțe pentru acest post, au declarat doi oficiali pentru POLITICO, sub rezerva anonimatului, deoarece discuțiile sunt private.

Până acum, belgienii s-au abținut să propună un singur candidat, deoarece nu exista un consens între guverne.

BEI acordă împrumuturi în valoare de miliarde de euro pentru proiecte mari de infrastructură din Europa și crește în importanță deoarece se așteaptă să aibă un rol crucial în reconstrucția Ucrainei și în finanțarea pentru climă în anii următori.

Calviño este un fost funcționar al Comisiei Europene care a fost director general al departamentului de buget și este ministrul spaniol de finanțe din 2018. Ea și-a făcut cunoscute anterior ambițiile de a ocupa o funcție de conducere, depunând o ofertă nereușită pentru președinția Eurogrupului, organismul care reprezintă miniștrii de finanțe din zona euro, în 2020.

Miniștrii de finanțe urmează să voteze dacă o vor susține pe Calviño în cadrul unei reuniuni care va avea loc vineri, săptămâna viitoare, la Bruxelles, au confirmat oficialii.

Iritare franceză

Cancelarul german Olaf Scholz a susținut-o pe Calviño în timpul unei întâlniri a liderilor socialiști europeni de vârf, care a avut loc în Spania la începutul acestei luni. Franța nu a susținut public niciun candidat, iar oficialii europeni au semnalat că decizia depinde de acordul președintelui Emmanuel Macron.

Principala rivală a lui Calviño pentru acest post a fost daneza Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență, care în prezent se află în concediu pentru a se concentra asupra candidaturii sale. Ea provine din același grup liberal Renew Europe ca și Macron, dar a fost o sursă de iritare pentru guvernul francez după ce a blocat megafuziunea feroviară dintre Alstom din Franța și Siemens din Germania și după ce a nominalizat-o pe economista americană Fiona Scott-Morton pentru un post de conducere în UE, în locul unui european.

În total, cinci candidați au fost în cursă pentru a conduce BEI, care a fost înființată de țările membre ale UE în 1958. Pe lângă Calviño și Vestager, aceștia au fost economistul polonez și actualul vicepreședinte al BEI Teresa Czerwińska, suedezul Thomas Östros și fostul ministru italian și viceguvernator al Băncii Italiei Daniele Franco.

Oficial, candidatul câștigător are nevoie de sprijinul a 18 țări, deși, în mod realist, decizia depinde în mare măsură de Franța și Germania, iar miniștrii de finanțe ai UE au declarat întotdeauna că doresc un consens.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...