G4Media.ro

Muntenegru negociază cu UE să scape de falimentul iminent provocat de un…

Muntenegru negociază cu UE să scape de falimentul iminent provocat de un credit uriaș luat din China. Țara vrea credite ieftine de la Bruxelles și e pregătită să vândă active importante

Muntenegru negociază cu Uniunea Europeană credite ieftine de câteva sute de milioane de euro pentru a ieși din situația financiară critică provocată de un împrumut împovărător luat din China pentru construcția unei autostrăzi, potrivit Reuters.

Muntenegru vrea să acceseze împrumuturile europene, la dobânzi mult mai mici decât cel chinez, și să își privatizeze câteva dintre cele mai atractive companii de stat pentru a strânge banii necesari stingerii datoriei actuale.

Comisia Europeană a delegat două bănci din Germania (Reconstruction Credit Bank – KfW) și Franța (French Development Agency – AFD), ambele deținte de stat, precum și banca italiană CDP pentru a se ocupa de ajutorul financiar necesar Muntenegrului.

Sub conducerea fostului premier Milo Djukanovic, Muntenegru a împrumutat 944 de milioane de dolari în 2012 pentru a finanțat autostrada de 130 km care ar trebui să lege portul Bar cu granița sârbă, prin tuneluri și viaducte monumentale. Muntenegru a cheltuit deja un miliard de dolari pe parcursul ultimilor șase ani, însă până în acest moment au fost construiți doar 41 km de drum.

Supraîndatorarea Muntenegrului față de China e în centrul dezbaterii globale despre modul în care Beijingul vrea să își extindă influența în Europa, cu precădere în zona Balcanilor. Muntenegru este stat candidat la aderarea la UE. (Foto: Pixabay)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Afaceri cu china facute de tot felul de prosti. Si pe la noi sunt din astia din pacate.

  • Nu prosti. Ticalosi. Si corupti pana in maduva oaselor. Lui Djukanovic ar trebui sa-i puna pielea pe bat muntenegrenii

 2. Te arzi si vrei sa plateasca altul … Se muta Shanghai-ul in Balcani si aia e.

  • *De-ar fi posibil asa ceva ar fi extrem de benefic pt. toata Europa dar nu-i Europa vreodata in stare sa echivaleze productia … Ne-am invatat sa avem slugi in Asia si acum se cam suceste roata …

  • Cumpărăm Loganul electric mai ieftin.

 3. nu stiau ca trasul in piept e traditional la Adriatica?

 4. Nu știu ce candidat, ca ei sunt în buda rău

 5. Atentie la China, vrea tot mai multa influenta in tarile din toata Europa, vest sau est nu conteaza. Cautati scolile finantate de chinezi, Confucius unde se „invata” printre altele si engleza, dar cu interjectii si icnete chinezesti. Plus investitii in infrastructura, si imprumutarea cu dobanzi mari catre tari cum e Muntenegru, Franta, Romania. Plus ratanii de pe forumuri platiti sa critice orice proiect facut de EU sau guverne democratice.

 6. Ungaria este calul Troian in Europa.China are deja alocat un teren pentru o Universitate controlata de serviciile secrete ,in Budapesta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.