G4Media.ro

Motivarea Curții de Apel, care a anulat măsura carantinării în Gornet: Depăşirea…

Motivarea Curții de Apel, care a anulat măsura carantinării în Gornet: Depăşirea prin procentul persoanelor infectate a pragului stabilit de INSP nu este suficientă pentru instituirea carantinei zonale

Curtea de Apel Bucureşti (CAB), care a admis cererea autorităţilor locale din comuna Gornet de anulare a ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) privind intrarea în carantină a localităţii, arată că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) nu a prezentat o „analiză amănunţită” asupra riscului răspândirii comunitare a virusului, ci informaţii „generale” şi „neargumentate”, transmite Agerpres.

Potrivit motivării deciziei, Legea 136/2020 prevede o serie de cerinţe cu caracter special aplicabile în cazul particular al carantinei zonale.

Astfel, se precizează că actul normativ menţionează că măsura se impune prin „ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii Comitetului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică teritoriale şi cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică”, însă legea arată şi că măsura carantinei zonale „se instituie atunci când, în baza evaluării, se constată că riscul răspândirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate este peste pragul stabilit de INSP”.

„Altfel spus, depăşirea prin procentul persoanelor infectate a pragului stabilit de INSP nu este suficientă pentru instituirea carantinei zonale, ci este totodată necesar să fie efectuată o evaluare în urma căreia să se conchidă că riscul răspândirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode„, se arată în motivarea CAB.

Totodată, instanţa precizează că legiuitorul are la dispoziţie instrumente eficiente pentru a pentru a controla riscul răspândirii comunitare prin separarea fizică a persoanelor suspecte sau bolnave şi că măsura carantinei zonale nu îi afectează pe cei suspecţi sau bolnavi, ci pe cei care locuiesc într-un perimetru în care s-au găsit sau sunt la un moment dat persoane bolnave sau suspecte de boală.

În context, evaluarea ar trebui să arate cel puţin că, deşi implementate măsuri de carantină şi izolare a persoanei, acestea nu sunt suficient pentru protejarea interesului comun al colectivităţii.

„Prin urmare, instanţa de judecată trebuie să fie în posesia evaluării cerute de lege, iar nu să fie obligată să procedeze la aceasta, pornind de la datele din dosar, chiar dacă se oferă de autoritatea publică elemente de probă bazate pe investigaţii medicale”, se arată în documentul citat.

Potrivit acestuia, propunerea DSP Prahova privind instituirea carantinei nu oferă acea „analiză amănunţită”, DSP având obligaţia realizării evaluării de risc pentru instituirea măsurii de carantinare zonală, iar avizarea INSP este una formală, fiind o simplă menţiune de „avizare” fără dezvoltarea motivelor avute în vedere.

„Realitatea situaţiei de fapt pe care instanţa trebuie să îşi întemeieze hotărârea pronunţată atârnă de corecta şi completa desfăşurare a evaluării de risc pentru instituirea măsurii de carantinare, ceea ce nu se constată în cauză. (…) Aşadar, legitimitatea carantinei zonale depinde de desfăşurarea corespunzătoare a evaluării de risc pentru instituirea măsurii de carantinare, ceea ce nu se constată în cauză, câtă vreme se prezintă cu acest titlu câteva informaţii generale ori simple afirmaţii neargumentate”, menţionează CAB.

Instanţa notează şi că DSU nu a cerut refacerea evaluării pentru a se demonstra îndeplinirea caracterului excepţional al carantinei zonale ca ultim instrument eficient pentru apărarea sănătăţii publice.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, marţi, cererea autorităţilor locale din comuna Gornet, judeţul Prahova, de anulare a ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) privind intrarea în carantină a localităţii, decizia nefiind definitivă.

Pe de altă parte, judecătorii au respins cererea autorităţilor locale ca DSU să plătească daune de 4 milioane euro.

Măsura carantinei impuse în satul Gornet a expirat la termen, miercuri seară, la ora 22,00.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Mă tot întreb cât timp mai trebuie să treacă ca acești magistrați să judece logic și nu contra medicilor în acest caz, trebuia ca toată comuna să ajungă la spital ca să fie suficiente motive pentru a admite carantina, exact ca parlamentul.

  • pt toti # kondensatorii iubitori de catuse (aveti fetisuri sexuale ?!)

   daca ai x persoane infectate dintr o comunitate DE CE nu testezi TOATA COMUNITATEA ?

   OMS-ul nu mai e Dumnezeu in cazul asta ?!

   Neo-dictatorii din ROMANIA nu mai transforma RECOMANDARILE in OBLIGATII ?!

   PT CA E RISIPA DE RESURSE ?!

  • pt toti postacii care NU.CITESC ARTICOLUL

   DSU SI DSP sunt cele care

   NU au facut Analiza.de risc /

   NU au refacut analiza

   DSP nu oferă acea „analiză amănunţită”,

   DSP având obligaţia realizării evaluării de risc pentru instituirea măsurii de carantinare zonală,

   avizarea INSP este una formala

   se prezintă cu acest titlu câteva informaţii generale ori simple afirmaţii neargumentate”,

   DSU nu a cerut refacerea evaluării

   pentru a se demonstra îndeplinirea caracterului excepţional al carantinei zonale ca ultim instrument eficient pentru apărarea sănătăţii publice.

 2. Toți pentru justiție!!! Kkt, care justiție?

 3. De acum încolo nu se va mai considera carantina totala obligatorie. Judecătorii, medici fiind, știu ce e mai bine.

 4. Și uite așa, încetul cu încetul, se duce de râpă și ultima realizare a „Guvernului Meu”, măreața și geniala lege a carantinarii și izolării… Urmează să o atace pesedeul la CCR, iar apoi încă niște săptămâni bune de „vid legislativ”… Asta da „Românie normală”!

 5. Esti mai prost decat un pesedist, veiricule. Oh, wait, esti pesedist deci nu si cum sa… Anyway, esti extrem de prost.

  Legea carantinarii, pesedistule prost, e realizarea PSD si a CCR. De aia i se zi zice Legea ciolacului, vioricule. Deci ceea ce tocmai ai aplaudat si fu limba e #muia pe care o ia ciolacul cu minunata lui lege.

  Si #muia pe care o sa v-o dea Romanii la alegeri. Dar bag seama ca va cam place, veoricule.

 6. zici bugetar zici incompetent,dar un incompetent bine platit. javrele din justitie aveau nevoie de 2-3 studii de doctorat pe tema, ei fiind niste bieti juristi care oricum n-ar fi putut sa le interpreteze neavand pregatirea necesara.

 7. Bravos justitie! Deci CAB este mai tare ca parlamentul care s-a scremut doua saptamani sa faca legea. CAB vrea deci ca DSP sa organizeze un work shop prin care sa se demonstreze stiintific
  necesitatea carantinarii comunei Gornetu! Cand legea spune ca singurul criteriu este cel statistic! Ce incredere sa mai aiba cetateanul in institutiile unei tari, in care fiecare citeste legile cum vrea el?

 8. ”Onoratele instante” stiu mai bine decat epidemiologii cantitatea titrului viral necesar imbolnavirii in masa a populatiei.

 9. Judecatorii sunt si licentiati in stiinte medicale pentru ca asa a vrut PSD-ul cu a lui C.C. de aserviti ca pentru asta i-a numit sa execute ce li se dispune!! RUSINE.

 10. Buna 🙂 PSD le-a dat posibilitatea judecatorilor sa devina medici 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.