G4Media.ro

Motivarea CCR în cazul cuplului homosexual: Relația a două persoane de același…

Motivarea CCR în cazul cuplului homosexual: Relația a două persoane de același sex intră în sfera noțiunii de ”viață privată” și de ”viață de familie”, asemenea relației stabilite într-un cuplu heterosexual

”Curtea Constituțională constată, că relația pe care o are un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată”, precum și a noțiunii de „viață de familie”, asemenea relației stabilite într-un cuplu heterosexual, fapt ce determină incidența protecției dreptului fundamental la viață privată și de familie”, se arată în motivarea deciziei prin care CCR a decis că statul român trebuie să recunoască dreptul de şedere al cuplurilor homosexuale căsătorite dacă unul dintre parteneri este cetăţean UE.

”În această lumină, aplicând cele dispuse de instanța europeană în interpretarea normelor europene, Curtea Constituțională constată că relația pe care o are un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată”, precum și a noțiunii de „viață de familie”, asemenea relației stabilite într-un cuplu heterosexual, fapt ce determină incidența protecției dreptului fundamental la viață privată și de familie, garantat de art.7 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, de art.8 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și de art.26 din Constituția României. Bucurându-se de dreptul la viaţă privată și de familie, persoanele de același sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare (a se vedea, în acest sens, și hotărârea Curţii Constituţionale din Italia – Ordinanza n.4/2011, publicată în Gazzetta Ufficiale nr.2 din 12 ianuarie 2012)”, se arată în motivarea deciziei.

Pe 18 iulie, Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că articolul 277, alineatele (2) şi (4) din Codul Civil este constituţional doar în măsura în care autorităţile naţionale recunosc căsătoriile gay încheiate în afara ţării strict în scopul liberei circulaţii a cetăţenilor europeni. Această prevedere a Codul Civil impune, în interpretarea CCR, ca statul român să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex pentru stabilirea reşedinţei cetăţenilor europeni şi a membrilor familiei lor,  în ciuda interdicţiei generale impuse în acelaşi timp privind recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în afara ţării.

Judecătorii Mona Pivniceru, Ștefan Minea și Petre Lăzăroiu s-au opus acestei decizii și au făcut opinii separate.

”Excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.277 alin.(2) şi (4) din Codul civil trebuia respinsă ca inadmisibilă, pe de o parte, neavând legătură cu soluţionarea cauzei, iar, pe de altă parte, pentru că, după pronunţarea Hotărârii din 5 iunie 2018 de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, problema a devenit una de interpretare şi aplicare a dreptului european, nemaifiind una de constituţionalitate”, susține Mona Pivniceru în opinia separată.

”Condiționarea constituționalității prevederilor art.277 din Codul civil de acordarea dreptului de ședere al unui cetățean terț (chiar căsătorit, într-un alt stat, cu un cetățean român) este nu numai gratuită, ci chiar dăunătoare (…) excepția de neconstituționalitate ridicată cu privire la dispozițiile menționate ale Codului civil trebuia respinsă ca inadmisibilă, întrucât acestea nu au o legătură indisolubilă cu soluționarea litigiului dintre reclamanți și Inspectoratul General pentru Imigrări”, au arătat, la rândul lor, judecătorii Ștefan Minea și Petre Lăzăroiu în opinia separată semnată împreună.

Decizia CCR a fost luată după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis în luna iunie că ţările europene nu pot împiedica şederea cuplurilor de acelaşi sex căsătorite pe teritoriul lor, dacă unul dintre parteneri este cetăţean UE.

Astfel, statul român va fi obligat să recunoască căsătoriile dintre persoanele de acelaşi sex încheiate în afara ţării, doar pentru a asigura reşedinţa cetăţenilor europeni şi a membrilor familiei lor, în ciuda faptului că România nu recunoaşte încă şi căsătoria propriu-zisă a persoanelor gay.

Foto: pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. Motivarea e cam ghei… Pai atunci nu mai mergem la Referendum? Ca a mai zis CCR-ul si ca nu-i valabil rezultatul cand l-au suspendat pe chiorul, imparatul talharilor, da acolo macar s-a pronuntat dupa, acu deja stim dinainte ca gheii sunt o famile si bine fac!

 2. Ca sa vezi ,ce mai face livache cu referendumul?Perdea de fum pt prosti,asta daca mai are careva vre_o indoiala,se aliniaza la legislatia UE si ,in definitif
  care-i probleme noastra ,a familistilor?

 3. Care mai este rostul referendumului?
  Cred ca psd vrea să știe cam câți votanți mai au și se antrenează pentru fraudarea alegerilor!

 4. Sa vezi acum demobilizare ce-o sa fie pe capul bigotilor incat va trebui Dragnea sa mobilizeze iarasi mortii din judetul Teleorman si din judetele limitrofe !

  Iar Codruta, care conduce Parchetul General iar o sa i-o traga !

  PS. De data asta va fi dosarul „Referendumul – partea a II a” !

  PPS Sau a III a ? Nu stiu exact. Asistatul stie mai bine !!! 😉

 5. Rușineeeeeeee ! Tuturora acelora care vor să-și bată joc de oamenii acestei țări cu, credință creștină ortodox, să le fie rușine ! Mai organizează și referendumul pentru familia rezultată prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie, pentru ce, pentru legalizarea homosexualității pe voturile românilor, rușineeeeeeee, să le fie !

 6. „… în ciuda faptului că România nu recunoaşte încă şi căsătoria propriu-zisă a persoanelor gay.” Nu serios? Si este obligata Romania sa recunoasca asta? Baaaai, ia cititi voi ce scrie la noi, romanii, in dex: https://dexonline.ro/definitie/c%C4%83s%C4%83torie

 7. Prostii si manipulatii nu au observat ca ălora doi nici nu le trece prin cap să se mute în România, pentru că totul a fost încercarea unei acțiuni legislative prin intermediul instantei. Dacă ar ști vreunul dintre voi să citească ar ști că asta e o încălcare gravă a separației puterilor în stat. Dar ce le pasă neomarxistilor de superstitiile astea depășite? Gândul cu care mă consolez este că sunteți la fel de prosti și în viețile private, care în cazul tuturor marxistilor sunt niste dezastre.

 8. Poponarimea urla pe toate canalele progresisto-sorosiste adevărul, digi, realitatea, vice, g4 și alte asemenea fițuici imunde.Vor sa ne bage pe gat stilul lor de viata infect de iubitori de rect, Facebook este în prima linie a propagandei, tefelistii sunt cei mai usor de prostit, marea majoritate fiind drogangii și retarzi, cocalari tatuați și cu belciuge în nas, spălați pe creier de propaganda curista!

 9. Referendumul se va tine cu siguranta, obligat …si stiti de ce? Cititi cu atentie la ce intrebare trebuie sa raspundeti. Cu siguranta majoritatea va raspunde cu da, tot cu siguranta se va face totul(inclusiv frauda) pentru ca referendumul sa fie validat. Ce va urma? Cloaca asta de politicieni cu referendumul validat in mana, va putea schimba orice articol din Constitutie. Abia atunci vom realiza ce nenorocire am facut daca ne prezentam sa votam. Degeaba vom spune ca noi am votat pentru „familia traditionala” si nu pentru altceva. Dragnea ne va spune: dragilor, ati votat la referendum ca sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma adoptata de parlament. Adica le dam un vot in alb sa schimbe ce vor ei. Nu va puneti intrebatea de ce este asa graba cu referendumul? Daddy nu a reusit sa scape desi a facut totul pentru asta. Referendumul este singura solutie. Poporul mi-a dat mana libera, a fost de acord cu ceeace votam noi in parlament. Concluzia?….ganditi-va bine. Putem avea incredere in aceasta coalitie care guverneaza acum tara? Putem avea incredere in majoritatea parlamentara?….sincer. Eu nu am si de aceea nu ma prezint la referendum. Va indemn sa faceti la fel.

  • Da, si eu cred ca este vorba despre un vot in alb pentru ei, hotii.
   De aceea nu trebuie mers.

  • @Ela,
   Nici eu nu am sa merg sa votez la referendum dar nicidecum din cauza bazaconiei cu care incerci sa sperii tu lumea !

   Pana in momentul de fata Parlamentul a adoptat dupa ce CCR si-a dat girul o singura lege de revizuire a Constitutiei, cu referire la un singur articol din Constitutie care va fi completat. Aceasta lege a fost publicata in MOf.

   Prin ipoteza, daca pana pe 6 octombrie se realizeaza cu succes o noua initiativa cetateneasca pt revizuirea punctuala a Constitutiei, care apoi imbraca forma unei legi si este validata de CCR iar ulterior este adoptata de Parlament, fiind stabilita ca data a referendumului tot 6/7 octombrie, atunci, pt mintile mai „sensibile” ori mai manipulatoare ar putea conduce la oarece controversa ! Cum nu este cazul…

   PS. Cum nu este cazul, cel care vrea sa faca propaganda contra referendumului e bine, e convingator sa o faca cu argumente, nu incercand sa manipuleze pe cei slabi de inger ! 😉

  • Ela, nici eu nu merg la acest referendum desi nu lipsesc nicio data de la vot insa consider si constat ca, acest hocu-pocus scos cu maiestrie din joben, la momentul oportun, adica imediat dupa ,,Gazeriada,, de nea’ livake a reusit sa distraga atentia fix de la 10 August si ,,batutele cu strigaturi,, ale gazarmeriei asupra sufletelor nevinovate din piata! Mai mult veorica vorbeste de droguri, jandarmerita batuta de ,,protestanti,, cum ca presedintele a demis-o pe Kovesi si alte minciuni ordinare! Ca sa fie circul complet, ca istoria sa se repete fix ca la Mineriada mai lipsea sa minta ca s-au gasit si dolari si masini de scris in piata ca doar asa au manipulat securistii si atunci si acum! Indiferent despre ce este acest referendum, este politizat pana-n cer chit ca veorica a spus ca doamne sfinte psd ul nu-l sustine, mint cu atata nerusinare asa pe fata ca te apuca greata iar asta poate fi un motiv de neparticipare. Atata discutii sterile, manipulari, obsesii , inventii despre gay ca ti se face parul maciuca. Cica acest referendum nu are legatura cu homosexualitatea, serios? Cand spui soti = barbat+ femeie se refera la broccoli ???nu are legatura cu o conditionare expresa, o impunere? In alta ordine de idei se induce teama cum ca persoanele gay vor infia copii din orfelinate, nu zau? Si atunci vin eu si intreb; persoanele din fam.traditionala de ce au abandonat acesti copii, insasi persoanele de alta orientare sexuala provin CULMEA din ,,Familia Traditionala,, din doi indivizi un EL si o EA ca nu-i asa, ca acei gay nu pot procrea? Ce face ,,familia Traditionala,, cu copiii homosexuali, simplu ii abandoneaza, ii reneaga ca asa ii invata, obliga societatea, biserica …..astia crestini domnule!! Sunt multe, foarte multe de spus pe aceasta tema, si pro si contra insa in cazul acestui referendum, sau mai bine spus cu mult inaintea organizarii lui era de indicat sa fie invitati specialisti, sa fie dezbatut subiectul nu lasat asa la mana amatorilor, habotnicilor sa se paruiasca, jicneasca in spatiul public. E clar avem subiect de dezbatere, cine ce face in dormitor, asta ne pasa mai mult decat toate mizeriile ce se desfasoara sub ochii nostrii, au reusit-ne-au dezbinat iarasi ( abia ne unisem acolo un pic)! Bravos natiune, iti meriti cu varf si indesat soarta!

  • Ela, uite vorbeste cu @Ana, te poate invata cum sa nu se arda brocoliul sau macaroanele! Poate va intalniti si puneti si de-o politica externa, gen sushi sau cicăn curry, ca si pe partea asta, sunt sigur ca rupeți gura târgului!

  • Poate ca frica mea de ce poate face aceasta coalitie este exagerata, poate ca logica mea nu este cea corecta,, poate ca am spus bazaconii cu care sa sperii lumea, dar va rog sa ma credeti ca nu am facut altceva decat sa-mi spun parerea, nu sa manipulez…..sincer.

  • Bravo, Ana !
   Te manifesti rar dar consistent !

   PS. O zi buna ! 😉

  • @Ela,
   Sunt convins ca Dragnea si ai lui ar vrea sa rescrie din scoarta in scoarta Constitutia, nu doar cate un articol ici, unul colo !
   Temerile dvs pe care eu le-am catalogat in mod exagerat sunt insa si ele exagerate !

   PS. Va doresc o zi buna si cat mai multe postari pe g4 ! 😉

 10. „Stimate” asistatutule, la 68 de ani stiu totul despre bucatareala, asa ca sfaturile tale sunt inutile. Este prima si ultima data cand iti raspund. Si totusi un sfat: „Bunul simt nu face bani, dar face toti banii”(Gavriil Sihastru). Iti doresc o zi buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.