G4Media.ro

Motivare în timp record în procesul lui Sorin Oprescu. Pensionată, judecătoarea care…

Motivare în timp record în procesul lui Sorin Oprescu. Pensionată, judecătoarea care l-a condamnat pe fostul edil la 5 ani și patru luni de închisoare, a publicat argumentele după două săptămâni 

Documentul anonimizat al instanței qre aproape 100 de pagini. Una dintre probele care au dus la condamnarea lui Sorin Oprescu a fost discuția înregistrată pe holul Direcției Naționale Anticorupție, imediat după ce a fost săltat de mascați, când ar fi încercat influențarea anchetei. Explicațiile fostului edil nu au învins-o pe judecătoarea Iosefina Pârvu, care a precizat că întrebarea lui Oprescu avea categoric semnificația mitei.

„Discutia cu inculpatul X, purtată pe holul DNA- înregistrată cu mijloace tehnice DNA – a fost explicată de inculpat în sensul că pentru a-și lămuri starea de șoc și confuzie în care se afla crezându-l pe acesta „o victima precum persoana sa „l-a intrebat „bancnotele erau marcate„ primind drept raspuns doar o înclinare a capului (INTREBARE CARE CATEGORIC ARE SEMNIFICAȚIA MITEI ) pe care nu a înteles-o ca fiind afirmație sau negație. După consultarea avocatului său care l-a îndrumat să nu dea nici o declarație, a transmis aceasta îndrumare și inculpatului X. Discutia din duba penitenciarului s-a limitat la discuții legate de familie, contestând că i-ar fi spus acestuia să nu dea nici o declarație.” se arată în motivare.

Judecătoarea de la Tribunalul București a mai explicat că „la individualizarea pedepselor ce se vor aplica inculpaților judecătorul cauzei va avea în vedere împrejurările concrete ale comiterii faptelor, pericolul social concret al acestora deosebit de ridicat, conduita procesuală, perioada infracțională întinsă pe un interval de cca 2 ani de zile, sumele pretinse/ primite cu titlul de mită , valoarea sumelor foarte mari de bani ce au făcut obiectul spălării banilor”.

Fostul primar, Sorin Oprescu, a fost condamnat pe 13 mai la 5 ani și patru luni de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.

Acuzațiile DNA: 

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comericale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

Procurorii susțin că, în perioada 2013-2015, un grup organizat la care ar fi aderat şi Oprescu ar fi înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebui să dea o parte din profit mită unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Foto: Sorin Oprescu Inquam Octav_Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Doar 5 ani pentru halul în care arată acum Bucureștiul?
  Adevărat, nu a fost doar el la conducerea orașului ăsta, dar… autobuzele sunt extrem de puține, iar cine a mers cu ele precis a auzit zgomot la trapele superioare care dau semn că nu vor mai dura mult, tramvaiele iau foc în mers de noi ce sunt, apa caldă e pusă sub semnul întrebării, deoarece bani în termoficare nu s-au mai băgat de pe timpul lui Ceaușescu, și tot așa…

  Iar unul din artizanii stării de fapt primește doar 5 ani de pârnaie, din care va face doar vreo doi în camere mai luxoase ca la Inter pentru că e bolnav, și fără să plătească despăgubiri pentru felul în care a adus orașul pe care l-a condus???

  RUȘINE, JUDECĂTORILOR!!!!!!!!!

  • Nu e vina judecatorilor. Asta e legislatia data de parlamentarii votati de poporul roman si a normelor europene pentru drepturile detinutilor. Judecatorii dau sentinte conform legii.
   Vreti pedepse mai aspre pentru coruptie? Votati parlamentari care sa le promulge in parlament.
   Daca un condamnat aduce certificat medical (adica act oficial emis de specialist), judecatorul trebuie sa tina cont de el altfel va fi investigat el de inspectia judiciara. De asemenea, calitatea penitenciarelor si distributia e in grija MAI, de asemenea conform legislatiei.

 2. Degeaba traiti, daca pentru spaga munciti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.