G4Media.ro

Mossad, serviciul secret extern al Israelului, a anunțat metoda prin care a…

Sursa foto: Pexels

Mossad, serviciul secret extern al Israelului, a anunțat metoda prin care a dejucat recent un atac terorist în Cipru: A răpit creierul din spatele acțiunii chiar din interiorul teritoriului Iranului

Dezvăluirea uluitoare, inclusiv identitatea creierului, Yusef Shahabazi Abbasalilu, a fost cea mai recentă în această saga care a fost dezvăluită pentru prima dată duminică, relatează Jerusalem Post.

„Într-o misiune îndrăzneață unică pe teritoriul iranian, Mossadul a reușit să captureze creierul celulei teroriste, care a recunoscut apoi [complotul terorist] în detaliu în timpul interogatoriului său, ceea ce a dus la demascarea și dezmembrarea celulei teroriste din Cipru”, se arată într-o declarație a Mossadului.

Un oficial de rang înalt al Mossad a declarat: „Vom ajunge la fiecare oficial care promovează teroarea împotriva evreilor și israelienilor oriunde în lume, inclusiv pe teritoriul iranian”.

Abbasalilu a primit instrucțiuni detaliate de la membri de rang înalt ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) și le-a spus anchetatorilor săi exact cum urma să fie pus în aplicare complotul și unde să găsească toate materialele aferente și membrii celulei, a declarat Mossadul.

Apoi, agenția de spionaj extern a transmis informațiile autorităților cipriote, care au arestat majoritatea celorlalți membri ai celulei.

Duminică, The Jerusalem Post și Phile News au relatat că Mossad și Cipru au dejucat un atac terorist iranian planificat împotriva evreilor din statul insular. (detalii aici)

Acea relatare inițială spunea că IRGC a planificat atacul, care a fost oprit în cooperare între Cipru și partenerii occidentali, care au numit SUA și Israelul printre partenerii probabili.

Ierusalimul și Nicosia au colaborat în trecut pentru a zădărnici comploturile iraniene de a ataca israelieni. În 2021, au arestat un asasin plătit de IRGC, de origine ruso-azerbaijană, pentru a ucide oameni de afaceri israelieni în Cipru. Miliardarul Teddy Sagi, printre alții, a fost evacuat în Israel la acea vreme.

Canalul 12 TV a adăugat duminică că celula teroristă a vizat un om de afaceri imobiliare evreu, o clădire a organizației ultra-ortodoxe Chabad și hoteluri pe care israelienii obișnuiesc să le viziteze. Șapte membri ai celulei au fost arestați, iar unul a reușit să scape.

În martie, poliția greacă a destructurat ceea ce a numit o rețea teroristă străină care opera în țară și a arestat doi cetățeni străini.

Potrivit Mossad și AFP, teroriștii plănuiau să atace israelieni în Grecia. „Acesta este un alt exemplu al Iranului care încearcă să folosească teroarea împotriva unor ținte israeliene și evreiești din străinătate”, a declarat Mossadul la acea vreme.

Mossadul contribuise, de asemenea, la identificarea legăturii dintre celula teroristă locală din Grecia și operațiunile teroriste globale mai ample ale Iranului.

Potrivit agenției de informații, „împreună cu partenerii noștri din domeniul informațiilor, vom acționa în rolul nostru fără rest pentru a zădărnici intențiile Iranului de a face rău în întreaga lume”.

În cazul Greciei, teroriștii plănuiau să lovească o țintă de „mare valoare simbolică”: O sinagogă evreiască, care funcționează și ca restaurant, situată în centrul Atenei, a relatat presa elenă.

În 2022, presa greacă a remarcat că cetățeni pakistanezi au fost implicați într-o tentativă de atac asupra unui israelian în Istanbul, Turcia.

Nu a fost clar dacă mass-media grecească se referea la operațiunea comună Turcia-Mossad din septembrie 2022, care a salvat viețile unui număr mare de turiști israelieni.

La jumătatea anului 2022, Mossadul a răpit un alt oficial de rang înalt din cadrul IRGC, care a dezvăluit o serie de comploturi iraniene, în mijlocul unei serii de operațiuni în care au fost asasinați o serie de alți agenți ai IRCG și oameni de știință din domeniul nuclear, Iranul acuzând Israelul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...