G4Media.ro

Moscova îl convoacă pe ambasadorul Olandei pentru a ”protesta ferm” împotriva tentativelor…

Sursa foto: Facebook / Embassy of the Netherlands in Russia

Moscova îl convoacă pe ambasadorul Olandei pentru a ”protesta ferm” împotriva tentativelor de „recrutare” de diplomaţi ruşi de către serviciile secrete occidentale

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a anunţat luni că l-a convocat pe ambasadorul Olandei la Moscova, pentru a ”protesta ferm” împotriva tentativelor de „recrutare” de diplomaţi ruşi în Ţările de Jos de către serviciile de informaţii occidentale, informează AFP, citată de Agerpres.

Ambasadorul Olandei la Moscova, Gilles Beschoor Plug, „a fost convocat pe 31 octombrie la Ministerul Afacerilor Externe”, a anunţat diplomaţia rusă într-un comunicat.

În timpul acestei convocări, Moscova „a protestat ferm împotriva unei tentative de recrutare a ataşatului militar al ambasadei Rusiei la Haga, pe 20 octombrie, de către un reprezentant al serviciilor de informaţii britanice”, potrivit aceleiaşi surse.

„Astfel de acţiuni provocatoare sunt inacceptabile (…) şi împiedică funcţionarea normală a instituţiilor ruse în străinătate”, subliniază comunicatul.

Potrivit diplomaţiei ruse, mai multe „provocări” similare din partea serviciilor speciale occidentale la adresa unor diplomaţi ruşi au avut loc în ultimii ani în Ţările de Jos.

În decembrie 2018, reprezentanţi ai Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA au încercat să recruteze „într-un parc” un diplomat al misiunii ruse pe lângă Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, iar în decembrie 2019 ei au încercat să „incite la cooperare” un ataşat al ambasadei Rusiei în Olanda, „într-o zonă privată a aeroportului Schiphol” din Amsterdam, afirmă comunicatul.

Diplomaţia rusă acuză Olanda „nu doar că nu a împiedicat aceste acţiuni ilegale, dar a şi participat la ele”.

Astfel, „în aprilie, membri ai serviciilor speciale olandeze au încercat să recruteze trei diplomaţi ruşi care fuseseră înainte de aceasta declaraţi personae non-gratae”. În iulie 2020, la Haga, „un echipament de supraveghere a fost descoperit în maşina unui diplomat al ambasadei” ruse, susţine comunicatul.

Rusia îndeamnă „autorităţile olandeze să se abţină de la aceste acţiuni ostile care duc la o degradare ulterioară a relaţiilor bilaterale” şi cere „măsuri exhaustive menite să împiedice astfel de incidente pe viitor”, adaugă comunicatul.

Ofensiva pe care Rusia a declanşat-o în Ucraina de pe 24 februarie a suscitat un val de condamnări pe plan internaţional şi o ploaie de sancţiuni care au fost însoţite de expulzarea a sute de diplomaţi ruşi de către ţări occidentale.

În unele cazuri, aceste expulzări au fost însoţite de acuzaţii de spionaj.

Moscova a promis că va răspunde în oglindă la fiecare dintre aceste măsuri şi zeci de diplomaţi occidentali au fost deja expulzaţi din Rusia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Rusii sunt in pat cu olandezii si „se razboiesc” de fatada…

  2. :)))))))

  3. disperare mare…pot fi cumparati pă votca…😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

  4. Au incercat sa-i recruteze oferindu-le cartofi cu maioneza in loc de vodka?