G4Media.ro

Moscova amenință că va răspunde „corespunzător” dacă Marea Britanie va furniza Ucrainei…

Sursa foto: Kremlin.ru

Moscova amenință că va răspunde „corespunzător” dacă Marea Britanie va furniza Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat marţi că Rusia va ”răspunde corespunzător” dacă Marea Britanie va furniza Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit, în timp ce ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a avertizat că rămân tot mai puţini paşi de făcut înaintea unei potenţiale „coliziuni nucleare” între Rusia şi Occident, aceste reacţii venind după ce un responsabil britanic a declarat că tancurile Challenger 2 care vor fi oferite Ucrainei vor fi dotate inclusiv cu muniţie cu uraniu sărăcit, relatează Agerpres.

„Astăzi am aflat că Marea Britanie (…) a anunţat nu doar livrarea de tancuri Ucrainei, ci şi de obuze conţinând uraniu sărăcit (…) Dacă acest lucru se întâmplă, Rusia va fi nevoită să răspundă corespunzător”, a declarat Putin presei după întrevederea cu omologul său chinez Xi Jinping.

Vorbind luni la Londra, ministrul de stat britanic pentru Apărare, Annabel Goldie, a afirmat că unele din obuzele cu care vor fi echipate cele 14 tancuri Challenger 2 pe care Marea Britanie le va oferi Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia vor fi obuze perforante care conţin uraniu sărăcit.

Întrebat marţi despre această declaraţie, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a spus în faţa presei că „încă un pas a fost făcut, şi rămân tot mai puţini paşi”. Solicitat să precizeze dacă se referă la apropierea unei „coliziuni nucleare” între Rusia şi Occident, el a confirmat că asta a dorit să spună. „Nu din întâmplare am spus despre paşi. Sunt din ce în ce mai puţini”, a atenţionat el.

Muniţiile cu uraniu sărăcit, folosite în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999, sunt utilizate în proiectilele antitanc, având o eficienţă deosebită în perforarea blindajelor. Aceste proiectile au însă efecte foarte nocive pentru sănătatea oamenilor din zonele unde sunt folosite.

„Fireşte, Rusia are cu ce să răspundă” în acest caz, a mai avertizat ministrul Şoigu.

Înaintea lui, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a descris planul Londrei drept o repetare a „scenariului iugoslav”, amintind că acest tip de muniţie cu uraniu sărăcit cauzează cancer şi contaminează mediul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Inca astept ca rusii sa dea bomba atomica, dar evident ca nu o vor face, sunt o natie de lasi patetici cu gura mare.

  2. Maria Zaharova, a descris planul Londrei drept o repetare a „scenariului iugoslav”, amintind că acest tip de muniţie cu uraniu sărăcit cauzează CANCER şi CONTAMINEAZA MEDIUL.

    Auzi putin aici. Ii intereseaza de cancer si mediu cand ei bombardeaza de un an in mod alert. Conducerea Rusiei a ajuns la cel mai mic nivel. Nu cred ca am vazut si auzit o conducere asa de mediocra. Nu gandesc deloc ce vorbesc, Doamneee. Plus ca Ucrainenii vor folosi armele pe propriul teritoriu, ce ii freaca pe ei grija, cand ei omoara civizili zilnic fie ca vor fie ca nu. Asta nu e mai grav decat cancerul sau mediul? La gunoi cu astia. Eu nici nu as mai da la stiri vorbele lor, sincer. iti vine sa vomiti la propriu

  3. Sigur, că doar pitecantropii au arme nucleare, ei nu pățesc nimic dacă le folosesc!