G4Media.ro

Monica Macovei, despre cazul jurnalistului turc: Niciun stat membru nu a acceptat…

Monica Macovei, despre cazul jurnalistului turc: Niciun stat membru nu a acceptat extrădări cerute de regimul dictatorial al lui Erdogan

Europarlamentarul Monica Macovei susține, într-un comunicat, că România s-a angajat să respecte mai multe convenții internaționale în privința extrădării și că niciun stat membru nu a acceptat ”extrădări cerute de regimul dictatorial al lui Erdogan”, referindu-se la cererea de extrădare a jurnalistului turc, Kamil Demirkaya. Curtea de Apel Bucureşti dezbate joi cererea autorităţilor turce privind extrădarea jurnalistului, care a fost audiat miercuri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, iar procurorii au decis să nu-l reţină.

Publicaţia „Zaman România” susţine că autorităţile turce au emis un mandat de extrădare pe numele lui Kamil Demirkaya la ordinul preşedintelui Turciei, Recep Erdogan. ” La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mişcării Gulen. Guvernul turc a trimis autorităţilor române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar în această dimineaţă ziaristul a fost ridicat de acasă şi dus la sediul IGPR”, se arată într-un comunicat al publicaţiei „Zaman România’ dat publicității miercuri dimineața.

Guvernul turc îl acuză pe clericul Fetulah Gulen, refugiat în Statele Unite, că se află la conducerea unei organizaţii teroriste care se află în spatele tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

O instanţă din Turcia a dispus, în luna noiembrie, condamnarea la închisoare pe viaţă a 74 de persoane, inclusiv soldaţi, pentru rolul lor într-o tentativă de lovitură de stat, potrivit agenţiei de presă turce de stat Anadolu, citată de Rador.

Redăm mai jos comunicatul europarlamentarului Monica Macovei:

”Regimul dictatorial al lui Erdogan, care de 2 ani de zile încalcă sistematic drepturile omului, arestând judecători, profesori, jurnaliști și alte zeci de mii de persoane care au criticat regimul, a emis un mandat de extrădare în cazul ziaristului turc Kamil Demirkaya. Niciun stat membru nu a acceptat extrădări cerute de regimul dictatorial al lui Erdogan, inclusiv Albania, care nu este în UE, a refuzat recent o astfel de cerere.

România s-a angajat să aplice și să respecte mai multe convenții internaționale care sunt foarte clare:

1. Convenția europeană de extrădare

Articolul 3 – Infracțiuni politice

Alin.1: Extrădarea nu se va acorda, dacă infracțiunea pentru care este cerută este considerată (…) infracțiune politică.

2. Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

Articolul 19 – Protecţia în caz de strămutare, expulzare sau extrădare

Alin. 2: Nimeni nu poate fi strămutat, expulzat sau extrădat către un stat unde există un risc serios de a fi supus pedepsei cu moartea, torturii sau altor pedepse sau tratamente inumane sau degradante.

3. Convenția împotriva torturii şi altor pedepse şi tratamente cu cruzime, inumane sau degradante

Articolul 3

Alin. 1: Nici un stat parte nu va expulza, nu va reîntoarce, nici nu va extrăda o persoană către un alt stat în care există motive serioase de a crede că acolo ea riscă să fie supusă la tortură.

Alin. 2: Pentru a stabili dacă există asemenea motive, autoritățile competente vor ține seama de (…) existența, în statul vizat, a unui ansamblu de violări sistematice ale drepturilor omului, grave, flagrante sau de proporții.”

(Sursa Foto: Facebook)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Noi acceptam fiindca suntem „stat de drept”, dupa cum ne-a informat Miss Piggy!

 2. Dar nici nu exista alt stat atat de barbar si primitiv.

 3. Așa și cine trebuie să constate acest lucru ? Monica Macovei, Cristian Preda, Tudorel Toader sau justiția care se judecă cererea de extrădare ? Ce poți să spui despre ”apucăturile” acestor doi europarlamentari care dau ordine justiției române ?

  • @Lita:
   E vorba despre niste declaratii politice care au in vedere faptul ca pana pe 14 decembrie cand s-a amanat cauza privind judecarea cererii de extradare, jurnalistul turc va face o cerere pt acordarea statutului de azilant ( cerere care are o rezolvare administrativa ce sta in semnatura Ministrului de Externe) si care deci blocheaza temporar solutionarea judecatoreasca a cererii de extradare si care, abia in caz de respingere , ajunge in fata judecatorilor ca plangere facuta de cel caruia nu i-a fost admisa cererea de azil !

  • Dupa mintea de trol a lui lita, singurii constatatori ar trebui sa interlopii pe care ii slujeste el.

 4. Monica ne propune sa întoarcem spatele la turci. Prietenii situ de ce…

 5. Opa, a cazut cu capu de masa si s-a trezit din betie?!?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.