G4Media.ro

Moldova: Socialiștii lui Dodon s-au lăudat că ar fi adus vaccinuri Pfizer…

Moldova: Socialiștii lui Dodon s-au lăudat că ar fi adus vaccinuri Pfizer din Occident. Dezmințirea a venit de la consiliera prezidențială Ala Nemerenco

Deputatul socialist Vladimir Odnostalco și-a arogat meritele pentru sosirea în Republica Moldova, joi, a peste 50.000 de doze de vaccin Pfizer prin intermediul platformei internaționale COVAX.

„Alte circa 50 mii de vaccin Pfizer au sosit astăzi în Republica Moldova, tot atâtea doze de vaccin Pfizer vor sosi in tara noastră miine, 21 mai. Acest fapt se datorează efortului depus de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care, in aceasta perioada complicata din punct de vedere politic, a demonstrat ca sanatatea populației este o prioritate națională”, a scris Odnostalco pe pagina sa de Facebook.

Pe parcursul anului 2020, guvernul Ion Chicu, susținul de socialiști, nu a făcut niciun contract de achiziție pentru vaccinuri de niciun fel pentru Republica Moldova.

Replica către Odnostalnco nu a întârziat să apară. Consilierul prezidențial Ala Nemerenco a scris joi seară pe pagina sa de Facebook că afirmația lui Odnostalco este un fals.

„Pfizer-ul prin COVAX plătit de SUA, UE, OMS, GAVI și alți parteneri străini a venit în țară doar datorită „strădaniilor” PSRM, a declarat Odnostalko-octombrelul la comanda șefului [Igor Dodon -n.re.d]. El oleacă a uitat că o umplut drumurile cu panouri pe care scrie “Nu dăm țara străinilor”, a scris Ala Nemerenco.

De altfel, PSRM a făcut constant lobby pentru ca Republica Moldova să cumpere vaccinuri Sputnik din Rusia împotriva coronavirus. Luna trecută, Igor Dodon a adus în Republica moldova 62.000 de doze de vaccin Sputnik, dintre care jumătate au fost pentru regiunea separatistă transnistreană.

Republica Moldova a recepționat, joi, 50.310 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, livrate gratuit prin intermediul platformei COVAX, un parteneriat dintre CEPI, Gavi, UNICEF și OMS.

Livrările pe platforma COVAX vor continua în zilele următoare, cu 45.600 de doze de vaccin Astra Zeneca, care vor fi expediate pe 24 mai. Dozele de vaccin vor fi păstrate în depozitul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și urmează să fie distribuite proporțional tuturor centrelor de vaccinare pentru a fi imunizate toate categoriile de populație”, scrie în comunicatul emis de Ministerul Sănătății.

COVAX, sistemul de vaccinuri al Acceleratorului accesului la instrumentele COVID-19 (ACT) , este condus de Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (CEPI), Gavi, Alianța pentru vaccinuri Gavi) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – lucrând în parteneriat cu producătorii de vaccinuri din țările dezvoltate și în curs de dezvoltare, UNICEF, Banca Mondială și altele.

Echipa Europa, care reunește UE și statele sale membre, este unul dintre principalii contribuabili la COVAX cu peste 2,2 miliarde EUR, inclusiv alte 900 milioane EUR garantate recent de Germania. De asemenea, La 18 februarie 2021, Statele Unite s-au angajat să aloce suma inițială de 2 miliarde de dolari SUA – din totalul de 4 miliarde de dolari planificati – către Gavi, Alianța pentru vaccinuri, pentru a sprijini efortul global de vaccinare împotriva COVID-19.

În R. Moldova a început etapa a treia de vaccinare. Toate persoanele care vor să se imunizeze împotriva noului virus, dar nu vor reuși să o facă la Maratonul din 21-23 mai, se pot vaccina ulterior la toate centrele de vaccinare după ce se vor adresa medicului de familie sau se vor programa prealabil prin intermediul platformei www.vaccinare.gov.md.

Datele oficiale arată că în Republica Moldova au fost administrate 264.380 de doze de vaccin, iar 35.469 de persoane au beneficiat deja de a doua doză. Au fost înregistrate 53 de reacții adverse și 1.212 reacții adverse ușoare.

Foto: Panotaj stradal din Chișinău cu mesajele electorale ale PSRM împotriva Occidentului în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Sursa/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. O furam doar noi, socialiștii și comuniștii ruși!!!

  2. nu dam strainilor ce e al moscovei …. prostie? ipocrizie?

  3. nu dam strainilor ce au furat rusii ..