G4Media.ro

EXCLUSIV Moldova riscă deconectatea de la gazele rusești încă din august. Directorul…

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban. Sursa/Moldovagaz Facebook

EXCLUSIV Moldova riscă deconectatea de la gazele rusești încă din august. Directorul Moldovagaz: Factura către Gazprom pentru luna august este de 18 milioane de dolari. Noi am reușit să strângem 14 milioane de dolari pentru luna iulie

Moldova riscă să fie deconectată de la gazele rusești livrate de Gazprom, deoarece compania Moldovagaz nu are suficienți bani să plătească factură în avans pentru gigantul rus care se ridică la 18 milioane de dolari.

„Noi sperăm că vom reuși să obținem o extindere a termenului de plată. Termenul limită este pe 20 august, dar cred că putem să plătim și pe 22 august. Factura către Gazprom pentru luna august este de 18 milioane de dolari. Noi am reușit să strângem 14 milioane de dolari pentru luna iulie”, a spus directorul Moldoavagaz, Ion Ceban, pentru G4Media.

Moldovagaz este o subsidiară a Gazprom, în care gigantul energetic rusesc deține și controlează pachetul majoritar de acțiuni, în timp ce statul Republica Moldova are o participație de doar 35,5%.

Ceban a mai spus că a cerut o amânare de plată de Gazprom pentru plata în avans pe luna august, dar încă nu a primit niciun răspuns din partea companiei rusești. El a făcut făcut apel și la autoritățile de la Chișinău pentru a amâna plățile TVA-ului către stat.

Anterior, Moldovagaz a solicitat majorarea tarifului până la 29,48 lei [circa 1,5 euro] pentru un metru cub de gaze, invocând devieri negative și faptul că, în august, prețul de achiziție este de 1.458 de dolari americani pentru mia de metri cubi de gaze, iar în septembrie ar putea ajunge la 1.692 de dolari americani.

Pe 4 august, Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) de la Chișinău a aprobat majorarea tarifului pentru gaz, în cazul consumatorilor finali, de la 18,62 lei la 23 lei pentru un metru cub de gze.

Gazprom a amenințat anterior că nu va face concesii față de Moldova și că dacă termenul de plată al facturilor nu este respectat, aunci va stopa livrările în termen de 48 de ore.

În paralel, Agenția Proprietății Publice din Moldova a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie.

„Cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, malul drept, până pe 30 ianuarie 2023. Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe în urma dispoziției Comisii Situații Excepționale din 13 iulie 2022”, se menționează într-un comunicat al Agenției.

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a mai precizat că nu a participat la selectarea acestor companii de audit. „Auditul ar putea fi realizat în jumătate de an, până la 23 ianuarie 2023. Eu cred că este posibil ca aceste firme să se încadreze în acest termen. Noi sperăm că se va reuși, dar rămâne de văzut”, a concluzionat el.

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban. Sursa/Moldovagaz Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Si daca totuși cumva reușesc sa plătească iulie si august sigur in septembrie va fi 30 milioane apoi 50. Mujikistan nu lasă din mana teritoriul furat

  2. B U S I N E S S is B U S I N E S S . What’s wrong with B U S I N E S S ?? STOP Blaming C A P I T A L I S M !

  3. Altfel spus : N-ai Bani ? OUT !

  4. Are cineva impresia ca pe Rusia n-o costa razboiul ? :))

    Oricine condamna Rusia(perfect justificabil) dar foloseste gazul sau sau oricare alta resursa, se incadreaza la o categorie foarte cunoscuta in Frankfurt. (centura neagra)

  5. (Ignorand Cenzura Odioasa, Doar subliniez niste REALITATI, asta-i SISTEMUL)

  6. E greu in Moldova, Republica Moldova, oamenii acestia nici ACUM NU VAD DE LA CINE CUMPĂRA GAZ. Bolșevicii omoară copii și oameni nevinovați in Ucraina iar ei nu pot intelege ca ..fara România ..rămân la bătaia de joc și sclavia impusă de Moscova.

  7. Dacă Republica Moldova nu mai livreaza moca gaze și energie electrică în Transnistria și Gagautia să vd ce docil devine Gazpromul ! Că aia vor începe sa zbiere la hanul Putinica sa primească moca de tot ce au nevoie !nu mai spun de ciolovecij și mujicii ,,de menținere a Păcii „” că le vor îngheța ouăle pe malul Nistrului !!! Așa aia sa fie și ținuți de fraierii de moldoveni și să facă și pa nebunii ??? Taie-le nene gazele și curentul electric și veți vd ce va face Gazpromul !!!!

  8. Foarte corect,cu completarea: să mai pună mâna și la muncă,nu numai pomeni!