G4Media.ro

Moldova nu va denunța acordurile cu CSI în domeniul agriculturii: „Ar aduce…

Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP

Moldova nu va denunța acordurile cu CSI în domeniul agriculturii: „Ar aduce un prejudiciu mare”

Republica Moldova nu a denunțat și nici nu va denunța acordurile cu Comunitatea Statelor Independente, o organizație dominată de Rusia, în domeniul agriculturii, a declarat ministrul Agriculturii de la Chișinău, Vladimir Bolea, care a subliniat că un astfel de pas ar prejudicia semnificativ fermierii moldoveni, potrivit newsmaker.md.

„Noi nu am denunțat nimic pe domeniul agriculturii. La noi acordurile sunt bazate pe certificatele fitosanitare, pe recunoașterea certificatelor, pe multe alte lucruri extrem de tehnice, din acest considerent, noi nu am făcut absolut nici un pas în acest sens. (…) Absolut, asta ar aduce un prejudiciu mare pentru agricultorii din Moldova. Să nu uităm că noi suntem importatori de îngrășăminte”, a spus ministrul Agriculturii.

Vicepremierul susține că denunțarea acordurilor cu CSI și ieșirea propriu-zisă din acestea reprezintă un proces de lungă durată, care poate dura ani de zile. Oficialul a adus exemplu Ucrainei, care ar fi demarat procesul de denunțare a acordurilor cu CSI încă de acum șase ani.

„Procesele sunt extrem de lungi. Presupun semnarea de tratate și acorduri bilaterale cu celelalte state membre ale CSI. Vorbim despre un amplu proces de semnare de tratate și acorduri bilaterale cu țările membre și ele trebuie începute de Ministerul de Externe. Este un proces amplu, care poate dura ani de zile. Pe domeniul agriculturii lucruri rămân așa cum sunt”, a mai spus Vladimir Bolea.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat pe 15 mai că a luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). Potrivit speakerului, retragerea Moldovei din CSI este un prim pas, urmând a fi evaluați și alți pași în acest sens: „CSI este o organizație creată de Rusia. (…) Noi nu mai putem sta la o masă de discuție cu un stat agresor”, a subliniat Grosu.

Declarațiile speakerului au fost criticate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), dar și de Moscova. În timp ce socialiștii susțin că Moldova „nu va supraviețui fără CSI” și anunță că lansează o campanie la nivel național pentru păstrarea calității de membru în CSI, Kremlinul a catalogat decizia Chișinăului drept „un joc politic”, în favoarea Occidentului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...