G4Media.ro

Moldova: Noul Parlament pro-european a votat un pachet de reforme în justiție,…

Moldova: Noul Parlament pro-european a votat un pachet de reforme în justiție, la doar câteva săptămâni de la învestire

Deputații de la Chișinău au aprobat în primă lectură, vineri, în cadrul unei ședințe extraordinare o serie de proiecte de legi menite să schimbe mecanismele de numire a unor poziții-cheie în justiție, la numai câteva săptămâni de la învestire a noului legislativ dominat de majoritatea pro-europeană formată din deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Legislativul de la Chișinău a aprobat, vineri, în prima sa ședință extraordinară, proiectul de amendare a Legii Procuraturii care include un mecanism de evaluare a performanței pocurorului general și demiterea lui în cazul constatării lipsei de rezultate în activitate.

Proiectul de lege a fost propus de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și a fost votat de 59 de deputați ai PAS. Proiectul a fost criticat de deputații din opoziție, care susțin că majoritatea parlamengtară ar vrea să controleze astfel procuratura.

„Avem demnitari, dar nu avem demnitari cu demnitate. Legea nouă vine cu soluții legislative, vine să asigure respectarea drepturilor și libertățile omului, un proces echitabil. Procurorul are un rol activ în inacțiunea și tergiversarea dosarelor de rezonanță. Inegalitate, nedreptate și inechitate, știrbesc din imaginea procuraturii. Procurorul general dispune de un șir de instrumente de control asupra tuturor procurorilor și ale dosarelor. Procurorul general are un rol extrem de important în apărarea statului de drept și în asigurearea luptei cu criminalitatea”, a spus ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco în Parlament.

Ministrul Justiției, prezentând modificarea Legii Procuraturii, a spus că „activitatea procurorul general este lipsită de un control efectiv ulterior și de o procedură de monitorizare pentru a stabili dacă acesta își realizează atribuțiile sale în mod conștiincios și în interesul statului”.

Litvinenco a precizat că odată ce este numit în funcție, activitatea procurorului general nu poate fi analizată sub aspectul calității. Nu există nici un mecanism legal, spune Litvinenco, pentru a sancționa acest tip de comportament. În lipsa unui control efectiv asupra activității oricărui funcționar sau demnitar, mai subliniază Litvinenco, există riscul ca acesta să întreprindă „acțiuni ilegale în atribuțiile sale de serviciu”.

Noul proiect de lege prevede crearea unei comisii de evaluare disciplinară din care vor face parte „persoane cu o reputație ireproșabilă”. Această comisie va evalua activitatea procurorului și îl va putea suspenda din funcție, dacă se va constată că nu înregistrează performanțe în activitate. Criteriile de evaluarea și componența comisiei urmează să fie definitivate în lectura a doua.

Opoziția nu a susținut modificările propuse la Legea Procuraturii. Deputatul socialist Vasile Bolea, a calificat proiectul de document drept unul prin care majoritatea parlamentarea ar vrea să-și subordoneze procurprul general.

Olesea Stamate, șefa Comisiei juridice, numiri și imunități, a confirmat, de la tribuna Legislativului, că Legea procuraturii nu are avizul Guvernului, al Consiliului Superior al Procurorilor, a Procuraturii Generale și nici nu au avut loc consultări publice. Cu toate acestea, Stamate a dat asigurări că avizele necesare vor fi până la examinarea în lectura a doua a proiectului de lege.

Noi reguli pentru CSM și CSP

De asemenea, deputații au votat, vineri, în primă lectură legea ce prevede alegerea și numirea membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Modificările propuse de PAS au ca scop aducerea unor completări, dar și facilitarea alegerilor și numirilor mebrilor CSM și CSP. Proiectul de lege a fost susținut prin vot de 55 de deputați.

„Proiectul prevede reintroducerea unor reguli transparente și echitabile de numire și alegere a membrilor CSM și CSP, crearea condițiilor de implicare activă a judecătorilor și procurorilor în procesul de alegere a reprezentanților lor. De altfel, această legislație a existat în Republica Moldova, însă a fost declarată neconstituțională pentru că fostul Parlament nu a respectat procedura de adoptare”, a declarat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Așadar, Adunarea Generală a judecătorilor va alege și delega șase magistrați membri ai CSM, patru din cadrul judecătoriilor și câte unul cadrul Curților de Apel și al Curții Supreme de Justiție. Respectiv, această nouă prevedere își propune asigurarea reprezentabilității judecătorilor.

Potrivit noului act legislativ susținut în prima lectură, CSM va anunța alegerile cu cel puțin două luni înainte. Candidații pentru aceste funcții se vor înscrie în alegeri cu cel puțin patru săptămâni până la Adunarea Generală a Judecătorilor. Prin urmare, Legea prevede că magistrații care vor candida trebuie să nu aibă sancțiuni disciplinare. Mai mult, magistrații trebuie să aibă experiență de lucru de cel puțin trei ani ca și judecător.

Proiectul de lege ce prevede modificări în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor scrie că Adunarea acestora poate avea loc și de la distanță, prin intermediul platformelor online. Data ședinței urmează a fi anunțată cu cel puțin două luni înainte. La fel ca și în cazul membrilor CSM, procurorii trebuie să aibă o experiență de minimum trei ani lucrați și nici o sancțiune disciplinară la activ în această perioadă.

Foto: Majoritatea parlamentară pro-europeană votează proiecte de legi ce țin de reformarea justiției. Sursa/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Ma amuza teribil heirupismul dar mai ales entuziasmul precoce .
  In maxim 1 an se va alege praful de justitia lor cand or incepe sa bage la puscarie.

  • preferi romanica cu reforma pnl+udmr + stelica diamantul?

  • In 4 ani Romania corupta se va uita cu invidie la o Moldova in proces de reformare. Peste 4 ani maimuțele din Romania vor vota tot cu grupul infractional PSD si cu extremistii de la AUR. Ce poti sa ceri unui popor de maimuțe care voteaza masiv cu Viorica Dancila ? Singura șansă, un bilet doar dus către vest. Pe părinții si bunicii nostri ii doare in fund de viitorul nostru.

  • Cu ocazia schimburilor de regim prima tinta e justitia, institutiile mass media publice si cele de forta ale statului. Avand astea in mana poti sa-ti reduci opozantii la tacere. Nici Moldova nu e o exceptie de la aceasta regula, procedeaza la fel.
   Viitorul guvern ii va expedia pe astia cu viteza sunetului, stiu si ei treaba asta. Dupa tatonarile reciproce cu ocazia intalnirii Kozak-Maia, ramane de vazut daca rusii la un moment dat vor considera ca moldovenii, sprijiniti din afara, au calcat linia rosie afectand interesele rusesti in zona intr-o maniera care va duce la interventia lor mai hotarata. Ramane de vazut daca Occidentul va forta scenariul Ucraina si aici, cu tot sprijinul ”de la Nistru pan la Tisa” al Bucurestilor. 🙂

 2. La noi o sa se facă asta peste 80000000000000 de ani

 3. Bravo, asa se face!

  Poate luam exemplu si noi, cu USR in rolul PAS (peste 50% la alegeri).

  • Esti praf, USR Plus nu are majoritatea parlamentara singuri precum PAS, mai au niste ghimpi in coasta pe nume PNL si UDMR.

  • @Nimeni
   N-ai inteles nimic.
   La viitoarele alegeri (sa luam exemplul PAS)…

 4. I-auzi Cîțule, I-auzi Barno, I-auzi Hunule, cum dracu acolo s-a putut imediat dar la voi nici la 8 luni?!!
  Terminați dracului cu prosteala!