G4Media.ro

Moldova: Igor Dodon, pus sub învinuire în dosarul „Energocom” / Prejudiciul –…

Foto: Inquam Photos / Andrei Mardari

Moldova: Igor Dodon, pus sub învinuire în dosarul „Energocom” / Prejudiciul – aproape 12 milioane de dolari

Fostul președinte al Moldovei, Igor Dodon, a fost pus sub învinuire în dosarul „Energocom”, anunță Procuratura Generală, citată de publicația deschide.md.

Potrivit unui comunicat publicat luni, procurorii i-au înaintat oficial învinuirea cu privire la săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat (art.46, art.328 alin.(3) din Codul penal).

Acuzațiile se referă la perioada anilor 2008-2009, atunci când Dodon a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului. Mai exact, acesta este învinuit că, deținând funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, a semnat avizul în baza căruia, în mai 2008, directorul general al SA „Energocom” a încheiat cu o companie din Ungaria un contract privind furnizarea de energie electrică în volum de 2.320.000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 – iunie 2009, contrar prevederilor art. 82 al Legii nr. 1134 din 02.04.1997 cu privire la societățile pe acțiuni.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină, prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv a fost de 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai mic cu 29%.

Prejudiciul suferit de stat este evaluat la 11.927.173 dolari, bani care au fost transferați ulterior în conturile unor companii off-shore.

Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, acuză procurorii.

În cadrul audierilor de luni, Igor Dodon nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptei de care este învinuit, menținând declarațiile date în calitate de bănuit.

De menționat că Igor Dodon este învinuit și pe un alt dosar penal, sub acuzațiile de coruperea pasivă, organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Bai Igorel, ti-am zis sa fugi la mama Rusia ca si Iakunovici? Sau macar in Transnistria. Acuma o sa infunzi puscaria.