G4Media.ro

Moldova: Andrei Spînu anunță deblocarea unei cantități de păcura din rezerva Guvernului.…

Sursa/Captură video

Moldova: Andrei Spînu anunță deblocarea unei cantități de păcura din rezerva Guvernului. Dificultăți majore în aprovizionarea cu gaze naturale

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă că Republica Moldova Executivul va aproba alocarea a 16.500 de tone de păcură din rezerva de stat pentru a asigura conectarea la agentul termic în special pentru consumatorii casnici, în contextul în care la finele lunii prelungirea contractului pentru livrări de gaze cu Gazprom se va finaliza și ea.

Termoelectirca a început să lucreze pe păcură la sfârșitul săptămânii trecute. Avea 800 de tone de păcură în rezerva proprie. Vineri vom aproba o altă hotărâre de Guvern în care vom aloca din rezerva de stat, aproximativ 16.500 de tone de păcură. Mai avem o rezervă de stat care, dar este cu titlul secret”, a precizat ministrul.

El a mai menționat că prioritate vor avea consumatorii casnici și instituțiile publice și abia apoi fabricile și uzinele care funcționează pe gaz.

Republica Moldova este în acest moment dependentă 100% de gazele rusești și caută să ajungă la o înțelegere pentru livrarea de gaze din România prin conducta finalizată Iași-Chișinău.

Spînu a declarat că mâine merge la Moscova pentru negocieri și că nu cunoaște care este oferta Gazprom de vânzare a gazelor în acest moment pentru Republica Moldova.

Mâine, împreună cu Vlad Kulminschi, voi fi la Moscova, acolo unde vom discuta prelungirea contractului în baza condițiilor avute în anii 2020-2021 și datoria istorică, pachetul III energetic”, a declarat Spînu.

El a mai precizat că Republica Moldova este în acest moment în căutare și de alți furnizori de gaze.

Noi suntem și pe partea diplomatică și pe partea ministerului sunt în căutare de surse alternative de gaz, am discutat despre posibilitatea de a procura gaz inclusiv din referevele aflate în Ucraina; noi intenționăm să organizăm o licitație pentru mai multe companii, care dețin gaz”, a declarat Spînu.

Prezent și el în conferința de presă comună cu ministrul Andrei Spînu, șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a declarat la rândul său că depune toate eforturile diplomatice pentru rezolvarea situației.

Guvernul are o diplomație activă atât în Est, cât și în Vest. Pregătim mai multe contacte cu Rusia. Am primit invitația de a merge la în noiembrie la Moscova, unde voi avea o întrevedere cu omologul meu, Serghei Lavrov. Mâine și poimâine mă voi afla la Kiev. Avem schimb de păreri zilnice, poate chiar de mai multe ori pe zi cu partenerii din UE, pe marginea subiectului energetic”, a asigurat Popescu.

Foto: Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, într-un briefing comun de presă cu ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Sursa/Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. amice, pacura merge doar la incalzirea centralizata. ce faci cu cei care se incalzesc pe gaze in apartamente? cei cu centrale termice din chisinau, balti si alte orase mari? (adica peste jumatate din populatia moldovei) le dai pacura cu caldarea sa o arda in cada sau cum? niste ageamii aiuriti in guvernul de la chisinau. sunt la putere din iulie, dar s-au trezit la sfarsit de septembrie ca nu au contract pentru furnizarea gazelor. eu inteleg ca nu vreti cu rusii, nimeni nu vrea, dar cum sa astepti pana la sfarsitul lui septembrie cand iti expira contractul fara sa faci nimic toata vara?