G4Media.ro

Modificari structurale în arhitectura statului la Chișinău: Majoritatea pro-europeană schimbă regulile unor…

Modificari structurale în arhitectura statului la Chișinău: Majoritatea pro-europeană schimbă regulile unor instituții cu greutate

Parlamentarii PAS, partidul pro-european aflat la guvernare în Republica Moldova, propun ca activitatea mai multor instituții publice, printre care ANRE (arbitrul pieței energiei), Consiliul Concurenței și Comisia Națională a Pieței Financiare, să poate fi verificată de către comisiile parlamentare. PAS deține majoritatea în Parlamentul de la CHișinău cu 63 de mandate din 101. 

În funcție de concluzii, comisiile de profil din Parlament urmează să poată adopta actele necesare pentru remedierea situației, inclusiv prin revocarea conducătorilor. De asemenea, PAS propune ca șefii Serviciului Fiscal de Stat și Serviciului Vamal să fie numiți de Guvern, nu de ministrul Finanțelor, așa cum se întâmplă în prezent.

Reprezentatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat că este vorba despre trei inițiative legislative care au ca scop curățarea instituțiilor de stat de oameni care au dovedit de-a lungul timpului ineficiență, au promovat grupuri de interese și au manifestat neglijență în serviciu, transmiste IPN.

Potrivit lui, primul proiect ține de responsabilizarea mai multor autorități publice aflate sub control parlamentar. Mai exact, este vorba despre Consiliul Audiovizualului, Agenția Națională de Reglementare în Energetică, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, Comisia Națională a Pieței Financiare și Consiliul Concurenței.

Parlamentarul a menționat că existența unei autonomii funcționale nu înseamnă că șefii acestor instituții nu pot răspunde pentru incompetență și ineficiență. Or, ținând cont de rolul constituțional al Parlamentului, dar și instrumentul ce presupune controlul parlamentar, legislativul este obligat să verifice activitatea instituțiilor respective.

„Parlamentul, prin intermediul organelor sale de lucru, să poată analiza activitatea acestor instituții publice, aflate sub control parlamentar, și, în funcție de concluzii, să poată adopta actele necesare pentru remedierea situației, inclusiv actele de revocare din funcție a conducătorilor”, a precizat Sergiu Litvinenco.

Un alt proiect de lege prezentat de deputat prevede transformarea funcției de șef al Serviciului Vamal și al Serviciului Fiscal de Stat din funcționar public în persoană cu funcție de demnitate publică. Respectiv, competența de numire și eliberare din funcție a conducătorilor celor două instituții urmează să treacă de la ministrul finanțelor la Guvern.

A treia inițiativă propusă de PAS presupune fortificarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în ce ține desemnarea președintelui interimar al Curții Supreme de Justiție. Mai exact, odată cu aprobarea proiectului respectiv, decizia cu privire la propunerea interimatului la conducerea CSJ să fie luată de CSM.

Foto: Parlamentari în plenul Legislativului de la Chișinău. Sursa/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Răspunderea magistraților și confiscarea extinsă poate reduce semnificativ corupția.
    În RO, cei aflați la guvernare, profită tocmai de nerealizarea acestor cerințe care reprezintă ”măciuca” șmecherilor și politicenilor împotriva oamenilor onești și dezonorarea magistraților ca î-și fac treaba