G4Media.ro

Mobilizare mascată în Rusia

Sursa foto: Kremlin.ru

Mobilizare mascată în Rusia

În războiul împotriva Ucrainei, Moscova vrea să completeze golurile din armata rusă. Încă nu a fost decretată mobilizarea generală, dar există indicii că se recrutează soldaţi pe diferite căi, transmite Deutsche Welle.

În ciuda diverselor prognoze, şi după cinci luni de război împotriva Ucrainei Moscova nu a decretat până acum mobilizarea generală. La lupte participă exclusiv militari profesionişti şi membri ai unor firme private de securitate sau având legătură cu structurile militare. Misiuni de luptă execută şi bărbaţi recrutaţi în Donbas de auto-proclamatele „Republici Populare Doneţk şi Lugansk”. În loc să cheme la arme printr-o mobilizare generală, centrele de încorporare din Rusia caută mai activ decât oricând oameni dispuşi să devină militari cu contract temporar, încercând să-i convingă şi pe cei care-şi efectuează stagiul militar obligatoriu să semneze un astfel de contract, potrivit unor informaţii provenite din diverse cercuri.

Veterani chemaţi la centrele de încorporare

Alexander, care din motive de siguranţă nu vrea să-şi divulge numele real, este veteran şi nu mai trăieşte de câţiva ani în Rusia. Dar în paşaportul său este înscrisă fosta sa adresă din Rusia, unde trăiesc în continuare părinţii săi. Aceştia au găsit de curând o scrisoare în cutia poştală, adresată fiului lor, care conţine o citaţie la centrul de încorporare local.

„De mai bine de 20 de ani figurez în evidenţele centrului respectiv, de când am fost soldat în armată. Sunt veteran şi nu ştiu cu ce ar putea avea legătură citaţia respectivă. Presupun că este vorba de o mobilizare generală camuflată”, a afirmat Alexander. În ce-l priveşte, el condamnă atacul rus asupra Ucrainei. Dacă ar mai fi trăit în Rusia, la vederea citaţiei respective ar fi încercat cât mai repede să părăsească ţara, după cum ne-a declarat.

Există indicii că tot mai mulţi ruşi primesc astfel de citaţii. Este vorba despre bărbaţi care au fost în armată şi au executat misiuni de luptă. Pe platforma rusă de socializare VK aceasta a devenit principala temă de discuţii. Cei care au primit astfel de citaţii se sfătuiesc între ei cum ar fi cel mai bine să reacţioneze. „Fiul meu a fost chemat pe 14 iunie la centrul de încorporare. I-au cerut actele de identitate şi l-au întrebat dacă este interesat de un contract. Apoi l-au lăsat să plece acasă”, a postat pe VK Anna, din oraşul Arhanghelsk.

Se caută militari cu contract

Alexander Gorbaciov, un activist pentru drepturile omului care consiliază militari în termen, observă de la începutul războiului, dar în special în ultima lună, că se caută asiduu oameni care sunt dispuşi să devină militari cu contract. „Înainte doar militarilor în termen sau celor care veneau din proprie iniţiativă la centrul de încorporare li se făcea oferta unui contract. Nu existau apeluri telefonice din partea lor şi convocări în masă”, a explicat el.

Oksana Paramonova, directoarea organizaţiei pentru drepturile omului „Mamele soldaţilor din St. Petersburg”, relatează că armata rusă vrea acum să le ofere contracte şi celor care-şi execută stagiul militar obligatoriu. Ea a afirmat de asemenea că autorităţile militare se adresează între timp şi întreprinderilor, cărora le dă liste cu angajaţii care trebuie să se prezinte la centrul de încorporare. Potrivit legii, o citaţie sosită la locul de muncă nu poate fi ignorată. Paramonova a subliniat însă că centrele de încorporare nu silesc pe nimeni să semneze un contract.

Excepţie face doar Republica Cecenia, care este parte a Federaţiei Ruse. Acolo bărbaţii sunt siliţi prin răpire, tortură şi procese penale să se ducă pe front, potrivit ediţiei în limba rusă a ziarului The Insider, care apare în internet.

Momiţi cu bani şi avantaje

„Mamele soldaţilor” confirmă că aşa ceva nu se întâmplă în alte regiuni ale Rusiei. „Există cazuri în care nu se fac presiuni psihice directe, dar unde potenţialii semnatari de contract sunt momiţi cu bani, avantaje şi condiţii de muncă mai bune”, a relatat Paramonova. Mulţi i se plâng apoi la telefon că nu se respectă clauzele contractului. Dar de cele mai multe ori reiese că ei nu şi-au citit cu atenţie contractele înainte de a le semna.

În numeroase cazuri statul rus nici nu are de ce să-i silească pe oameni să se ducă la război. În faţa centrelor mobile de încorporare se pot adesea vedea bărbaţi stând la coadă. La sfârşitul lunii mai, preşedintele Vladimir Putin a anulat limita de vârstă pentru serviciul militar, astfel că se pot înrola în armată şi cei trecuţi de 40 de ani. Iar mulţi o şi fac.

Un stimulent important sunt banii. Cine semnează contractul primeşte o soldă lunară de 200.000 de ruble, echivalentul a 3.500 de euro, care înseamnă de cinci ori salariul mediu al unui cetăţean rus. În vreme de pace, solda militarilor cu contract era de 25.000 de ruble, adică aproximativ 400 de euro, a mai explicat Alexander Gorbaciov.

Mobilizarea generală este riscantă

„O mobilizare mascată, în sensul unei chemări obligatorii la arme, pentru a participa la luptele ce se dau în Ucraina nu există”, a declarat şi Oleg Ignatov, analist în cadrulInternational Crisis Group. Mass media şi militari din vest se aşteptau ca Vladimir Putin să anunţe pe 9 mai, Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, mobilizarea generală. Aceasta nu s-a întâmplat dar nu este exclus să se întâmple pe viitor, crede Ignatov. Până acum această decizie a fost evitată, probabil, din motive politice. Fiindcă susţinătorii pasivi ai războiului ar putea deveni uşor printr-o astfel de decizie adversari activi ai războiului, a explicat expertul. Conducerea Rusiei se teme de nemulţumirile populaţiei.

Golul existent în trupele de infanterie în timpul înaintării în Donbas a putut fi până acum compensat cu ajutorul artileriei net superioare a Rusiei. Dar forţele militare ruse nu vor fi suficiente pentru cucerirea oraşelor Dnipro, Odesa sau Kiev, consideră expertul. „Nu ştim cât de departe vrea să meargă Rusia în Ucraina. Dar Rusia nu se abate de la ţelurile sale şi de la politica sa. Dacă Rusia se va vedea încolţită ar putea decreta mobilizarea generală”, a conchis Ignatov. (Sursa foto: Kremlin.ru)


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Caută fraieri să moară pentru palatele lui Putin.

  • Putin incearca sa tina rusii uniti in jurul unui razboi.
   De cate ori, in istoria lor, nu s-au adunat in jurul unui foc de razboi?

 2. Crematoriile Mobile Ale Armatei Rosii asteapta Clienti.
  PutinJungend urmeaza.

 3. Ii rog pe romanii care nu condamna razboiul sa mearga la incorporare. Nu stiam ca exista deja astfel de beneficii. Cred ca puteti primi si cetatenia imperiala destul de repede. Drum bun!

  • De ce? Rusia deja pierde grav.

  • @ Vladimir Putin e vaccinat cu Pfizer

   Shoshokarii, Simionii, alaturi de Multi P$Dishti merita sa plece, sa ajute functionarea Crematoriilor Mobile ale Armatei Rosii. Asa vom avea un Electorat care va vota Normal.

 4. Primesc solde grase lunare fiindca speranta de viata pe front e minima, deci e posibil sa nu primeasca nici prima solda ci direct despagubirea pentru familie.

  • Nu prea sunt plătiți rușii, Putin a chemat cecenii să-i amenințe.

  • Asta zice si ion, se face o singura plata, la sfarsit. Un om e dus pe front, trage un glont si moare, se face o singura plata, sau o promisiune de plata, catre familie. Intrebarea e, de unde atatia rusi ca sa alimenteze masina de tocat, si daca e asa, ce mai ramane din rusi? Putin pare ca le-a pus gand rau alor lui, nu-i mai plac ai lui si i-a bagat la tocat, carne de lucru.

 5. „Nu ştim cât de departe vrea să meargă Rusia în Ucraina”.
  În Ucraina Rusia vrea să meargă până pe Champs Elysee, că sunt reduceri la Louis Vuitton. Asta pe partea economică. Pe partea militară s-ar mulțumi și cu fostele state vasale din Tratatul de la Varșovia.

  • Una este sa vrei ,alta este sa poti.

  • Sa traiesti!!! Pana acu’ n-am mai vazut vreo gluma decenta pe pagina asta

 6. Comuniștii vs corporatiștii. Principii și ideologii politice și religioase fixiste vs toleranta corporatista. Dezaxații comuniști va elita corporatista capitalistă dezaxată.😁😅😅