G4Media.ro

Mobilizare la urne și în Canada, și Statele Unite: Votăm pentru români…

Mobilizare la urne și în Canada, și Statele Unite: Votăm pentru români și România

Mii de români din Canada și Statele Unite sunt așteptați să voteze duminică în cadrul alegerilor europarlamentare și a referendumului privind justiția, numărul celor prezenți la vot așteptându-se să fie cel puțin la fel de mare cu cel înregistrat la scrutinul prezidențial din 2014 când secțiile de votare au fost copleșite de numărul mare de votanți, iar unii alegători au așteptat chiar și patru ore înainte de a-și exprima opțiunea de vot.

Primii alegători au votat deja în orașele de pe coasta de est, de la Montreal și Boston, la New York și Washington DC.

La New York de exemplu, primele voturi au fost exprimate imediat după deschiderea secției de la Consulatul României, la oră locală 7 (oră 14 în România). Potrivit lui Ciprian Toma, un cititor G4Media.ro, votarea se desfășura în condiții normale. Deși numărul votanților la primele ore ale dimineții nu era semnificativ, se așteaptă că românii cu drept de vot să meargă la urne în număr tot mai mare pe parcursul zilei.

O situație similară se înregistrează și în orașul Montreal. Tot mai mulți votanți ajung la secția deschisă la Consulatul României din centrul metropolei unde, în urmă cu aproape cinci ani, oamenii au așteptat la cozi de 3-4 ore pentru a vota. La ora 10 (ora 17 în România), zeci de oameni se aflau la rând ca să voteze, timpul de așteptare fiind de circa 15-20 de minute. Potrivit celor declarate de mai mulți alegători, oamenii vor vota atât la scrutinul europarlamentar, cât și la referendumul pentru justiție.

Cele mai multe probleme la vot, atât la Montreal, cât și la New York, sunt legate de faptul că unii alegători au mers la vot cu pașapoarte canadiene sau americane, fără acte de identitate românești. Aceștia nu au putut vota. În ambele secție, oficialii au ieșit deja să le explice alegătorilor procedurile corecte de votare.

În Canada sunt deschise șase secții de votare, în afară de cea de la Montreal, alegătorii putând vota la Moncton, Ottawa, Calgary, Vancouver și Toronto. În Statele Unite, alegătorii au la dispoziție 31 de secții.

Mulți români din Canada mai ales s-au plâns în ultimele zile de faptul că numărul secțiilor de vot este insuficient, iar distanțele mari fac dificilă, dacă nu chiar imposibilă, deplasarea la vot. Numeroși sunt insă și cei care au afirmat că vor face toate eforturile pentru a vota și pentru a le arata familiilor și prietenilor din România că, mai ales în ceea ce privește lupta împotriva corupției, românii nord-americani o consideră un subiect crucial. „Împotriva corupției nu trebuie să te întrebi dacă trebuie sau să votezi. Votezi și gata,” ne-a declarat una dintre româncele venite din Sherbrooke, la circa o oră și jumătate de metropola Montreal.

Datorită diferenței de fus orar, românii din Canada și Statele Unite vor termina de votat luni dimineață (ora României). Alegerile trecute au indicat faptul că, chiar dacă rezultatele parțiale ale alegerilor din țară și Europa sunt deja cunoscute în cursul după-amiezii, oamenii rămân oricum să voteze. Cei din Montreal ne-au spus că au răbdare, că vor sta la rând cât e necesar și că vor să voteze „pentru români și România.”

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.