G4Media.ro

Moartea lui Daunte Wright: Stânga radicală americană cere desființarea poliției, despre care…

Moartea lui Daunte Wright: Stânga radicală americană cere desființarea poliției, despre care susține că „nu poate fi reformată”

O reprezentantă a aripii radicale a Partidului Democrat din Statele Unite a afirmat că moartea lui Daunte Wright, un tânăr de culoare împușcat mortal de polițiștii din Minnesota în timpul unui control auto de rutină, „nu a fost un accident,” în același timp ea apărând să solicite desființarea poliției despre care susține că „nu poate fi reformată.”

Nu este prima dată când Rashida Tlaib, care este parte a așa-numitului Squad radical și membră progresistă a Camerei Reprezentanților din Michigan, a cerut desființarea forțelor de poliție în forma lor actuală. Reamintim ca manifestanții care au demonstrat în orașele americane după moartea lui George Floyd în vara trecută au solicitat în repetate rânduri desubvenționarea departamentelor de poliție, acuzate de brutalitate. Datele recente au indicat însă că localitățile care și-au redus finanțarea pentru forțele de poliție au înregistrat o creștere a criminalitatii.

În mesajul postat pe Twitter, Tlaib a afirmat că moartea lui Wright „nu a fost un accident. Sistemul de poliție în țara noastră este rasist în mod inerent și intenționat. Daunte Wright a fost întâmpinat cu agresivitate și violență.”

„Am terminat cu cei care acceptă crimele finanțate de guvern,” a afirmat politiciana progresistă, care adauga: „Gata cu poliția, încarcerarea și militarizarea. (Sistemul de poliție) nu poate fi reformat.”

La rândul ei, Ayanna Pressley, o altă membră a Squadului democrat ce reprezintă Massachusetts în Congres, a scris: „De la patrule de sclavi până la opriri de trafic. Nu putem reforma acest sistem.” Ea reiterează astfel poziția sa că poliția, așa cum este pregătită în prezent, nu poate proteja comunitățile și trebuie să fie desubvenționată și înlocuită.

Declarațiile Rashidei Tlaib și ale Ayannei Pressley au fost făcute după moartea lui Daunte Wright, un tânâr afro-american în vârstă de 20 de ani, împușcat după ce a fost oprit de polițiști pentru un control rutier de rutină în Minnesota în timpul zilei de duminică. Polițiștii au încercat să îl încătușeze pe Wright pe numele căruia exista un mandat de arestare, însă acesta a intrat din nou în mașină și a încercat să demareze, moment în care a fost împușcat.

Polițista care l-a împușcat pe Wright, o veterană a departamentului, ar fi confundat pistolul cu aparatul Taser cu electroșocuri, susțin șefii Departamentului de poliție. Imaginile surprinse de camera video a polițistei Kimberly Potter par să arate că ofițerul strigă „Taser,” ceea ce i-a determinat pe oficiali să caracterizeze împușcarea lui Wright drept o „descărcare accidentală.”

Imediat după ce polițista a tras, tânărul de culoare a plecat cu mașina, cu care a avut un accident la câteva străzi distanță. Wright a murit la fața locului.

Potter, care a lucrat pentru Departamentul de poliție din Minnesota timp de 26 de ani, a fost trimisa în concediu administrativ. Ulterior, ea a demisionat, la fel cum a făcut și șeful poliției locale.

Moartea lui Wright a dus la proteste împotriva brutalității polițiștilor, care s-au transformat în violențe. Oficialii au declarat stare de urgență și au fost impuse restricții de circulație pe timpul nopții care vizează mai multe districte din Minnesota. Oficialii locali și președintele Joe Biden au cerut ca protestatarii să rămână pașnici.

Apeluri reluate

Nu este pentru prima dată când Tlaib și Squadul de stânga cere desființarea forțelor de poliție, despre care susțin că sunt parte a unui sistem rasist ce persecută minoritățile, în special cele de culoare. Politicienele democrate au fost unele dintre criticile cele mai vocale la adresa polițiștilor în vara trecută, după moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare din Minneapolis. Floyd a murit la 25 mai 2020, de Memorial Day, în timp ce se afla în custodia poliției din Minnesota, după ce un ofițer alb a ținut genunchiul pe gâtul său pentru mai mult de 8 minute.

Incidentul, care a fost înregistrat cu telefoanele mobile de mai mulți martori, a dus la arestarea ofițerului Derek Chauvin, cel care și-a ținut genunchiul pe gâtul lui Floyd și a celor trei colegi de-ai săi prezenți în momentul tragediei. (Procesul lui Chauvin are loc în acest moment în Minneapolis, lucru care, susțin autoritățile, au inflamat oricum tensiunile în zonă).

Manifestațiile declanșate după moartea lui Floyd pentru a denunța brutalitatea unor polițiști albi împotriva membrilor comunității afro-americane s-au extins ulterior în sute de orașe americane, iar multe dintre ele au devenit violente, provocând moartea mai multor persoane, rănirea a sute de demonstranți și polițiști, arestarea a mii de manifestanți, precum și distrugerea și incendierea a numeroase magazine, restaurante, bănci și mici afaceri.

În acel moment, Tlaib a afirmat, referindu-se la solicitările privind eliminarea forțelor de ordine, că „există o validitate reală în desființarea actualului sistem rasist care a dus la această durere.” Declarații similare au făcut și alte reprezentante ale curentului radical din Partidul Democrat, precum Alexandria Ocasio-Cortez și Ilhan Omar.

Desubvenționarea poliției = creșterea infracționalității

Manifestanții care au demonstrat în orașele americane după moartea lui George Floyd în vara trecută au solicitat în repetate rânduri desubvenționarea departamentelor de poliție, acuzate de brutalitate. Datele recente au indicat însă că localitățile care și-au redus finanțarea pentru forțele de poliție au înregistrat o creștere a anumitor tipuri de infracțiuni grave în ultimul an.

FoxNews a scris recent că orașe precum Los Angeles, Minneapolis, New York, Portland și Austin au transferat fonduri de milioane de dolari de la departamentele de poliție la programe de servicii sociale. Aceste reduceri au determinat unele departamente să concedieze ofițeri, să anuleze cursuri de recrutare sau să renunțe la obiectivele de angajare stabilite inițial. La tăierile solicitate la presiunile grupurilor de demonstranți s-au adăugat cele determinate de pandemia de coronavirus.

Întrucât departamentele de poliție au fost lăsate să se descurce cu bugete micșorate și cu mai puțin sprijin, unele orașe mari au înregistrat creșteri dramatice ale numărului de crime și alte infracțiuni violente, indică o analiză a criminalității realizată de FoxNews.

De exemplu, în perioada 11 decembrie 2020 și 28 martie 2021, numărul crimelor din Minneapolis a crescut cu 46% la 19, comparativ cu cele 13 raportate în aceeași perioadă de timp a anului trecut. De la reducerea inițială a bugetului din iulie 2020 s-au înregistrat cu 49% mai multe omucideri: 58 de crime între 22 iulie 2020 și 28 martie 2021, comparativ cu cele 39 raportate cu un an înainte.

Numărul infracțiunilor violente în Minneapolis în perioada 22 iulie 2020 și 28 martie 2021 a crescut, de asemenea, cu 22% față de anul precedent – 3.692 în acest an, comparativ cu 3.025 de anul trecut. Lunile violente de vară par să fi fost una din cauzele creșterii semnificative a infracțiunilor, indică o analiză a statisticilor Departamentului de Poliție din Minneapolis.

În Portland, datele arată că numărul crimelor s-a triplat în ultimul an. Statisticile poliției din iulie 2020, când au fost făcute reducerile bugetare ale orașului, și februarie 2021 – cele mai recente date disponibile – arată că omuciderile au crescut cu 270,6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Oficialii au raportat 63 de infracțiuni de omucidere din iulie 2020 până în februarie 2021, dar numai 17 înregistrate din iulie 2019 până în februarie 2020.

Numai în primele două luni ale anului 2021, Portland a înregistrat 17 crime – o creștere de 1.600% față de singura crimă raportată în primele două luni ale anului 2020, arată statisticile Biroului de Poliție din Portland.

Numărul crimelor din New York a crescut cu 11,8% până în 21 martie 2021 față de anul precedent: 76 de crime au fost raportate anul acesta comparativ cu cele 68 din 2020, potrivit statisticilor Departamentului din Poliție din New York.

Numărul de împușcături a crescut cu 40,1% în 2021, cu 220 raportate până la 21 martie, comparativ cu cele 157 de împușcături înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut. Între timp, numărul victimelor rezultate din schimburi de focuri în aceeași perioada a crescut cu 39%, de la 177 în 2020 la 246 în 2021, arată datele poliției.

În același timp, Departamentul de Poliție din Los Angeles (LAPD) a raportat o creștere cu 38% a crimelor în 2020, în ciuda restricțiilor implementate pentru stoparea răspândirii coronavirusului și care țin rezidenții în interior.

Și pentru 2021, crimele au crescut cu 28,3%, 77 de crime fiind raportate în acest an până în 13 martie, comparativ cu cele 60 raportate în aceeași perioadă din 2020, arată statisticile. Numărul victimelor schimburilor de focuri aproape s-a dublat, de la 157 raportate până la 13 martie 2020, comparativ cu 303 în acest an.

De asemenea, numărul atacurilor violente a crescut cu 8,4% în aceeași perioadă, de la 3.132 la 3.395, arată statisticile.

Departamentele de poliție din toate aceste orașe au primit bugete reduse în ultimul an, cu opt milioane de dolari mai puțin în Minneapolis (banii au fost dați unor programe de prevenire a violenței și alte inițiative), 16 milioane în Portland (fondurile au fost redirecționate către programe sociale), 150 de milioane tăiați de la LAPD sau un miliard de dolari mai puțin în New York (banii au fost luați din bugetul NYPD și transferați unor programe sociale și de educație).

Surse: CNN, FoxNews, Axios, Independent, Twitter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Visele umede ale niggerilor, să jefuiască și să fure nestingheriți !
  Se pare că stânga peste tot are aceiași dorință, să nu existe răspundere pentru infracțiuni.

 2. ce cretini… ar trebui ca toti politistii americani sa isi dea demisia in bloc. sa vedem cine le mai raspunde la 911 cand au nevoie de ajutor atunci cand sunt inselati, jefuiti, violati sau ucisi.

  e asa simplu sa comentezi de pe margine cand singura ta interactiune cu politia e sa citesti articole din ziare si sa vezi stiri cu george floyd sau alti infractori.

 3. Si a murit la cateva strazi

 4. Trebuie sa fi sarit de pe fix sa incerci sa fugi de politie cand stii ca poate sa traga in tine.
  Si mai tacanit sa fi politician si sa faci politica pe seama unui deces al unuia cu mandat de retinere.
  Auzi tu „intampinat cu violenta” daca o viola pe nebuna nu mai comenta atat.
  Politistii sunt fraieri daca nu isi trimiti oameni in congres sa le zica alora de maine iesiti voi sa patrulati cate 1 fraier in masina si sa negociati cu nebunii sa stea pe loc de vorba buna.

 5. Ceea ce nu vor sa recunoasca americanii este ca problema lor principala este accesul nestingherit la arme de foc. De aici decurg majoritatea problemelor. Si eu, daca as fi politist as actiona la fel. Mai bine sa planga mama lui decat mama mea.

  • In zonele unde albii sunt majoritari nu sunt probleme, concluzia o poti trage singur.

  • deci recunosti ca iti place violenta si moartea cati ani ai omule sa gandesti asa crezi daca esti politist esti la putere te inseli mai mult iti faci dusmani….

 6. De doi bani. Hai sa furam spun negrii! Pe logica asta ar trebui reinstaurat linșajul și execuția sumara a infractorilor. Poterele ar trebui sa acționeze nestingherite și cetățenii sa se apere singuri de magraoni.

 7. Vine timpul și acum e!!! Studiați trecutul de lupta al k. Harris și al soțului ei.

 8. Iar s-a trezit Novac sa preia stiri de pe Fox! Serios ca ma faceti sa nu mai vreau sa donez pt G4 cand vad ineptiile astea trecand drept jurnalism. Nu se cere desfiintarea politiei, ci regandirea felului in care actioneaza – redirectionarea fondurilor catre servicii sociale vine din faptul ca pana acum se chema politia daca o persoana cu probleme psihice avea o criza, rezultand in moartea prin impuscare a multora dintre ei, vorbim aici de autism, alzheimer etc. Pentru ca politistii nu sunt echipati sa se descurce in aceste situatii, ei stiu doar sa scoata arma. Tot la defunding intra si demilitarizarea politiei, fara tancuri si aruncatoare de rachete – daca credeti ca exagerez, google it – si modificarea felului in care se formeaza cadrele de politie, care in momentul de fata este unul antagonic, de tip militar – comunitatea e inamicul, si nu unul in care intr-adevar atitutdinea este de „serve and protect”.

  Daca nu credeti, ar trebui sa vedeti cum reactioneaza un american atunci cand il opreste politia in trafic comparativ cu cineva din Europa. Mie mi se parea absurda frica care se instaleaza cand te trage politia pe dreapta, si nu vorbim aici doar de persoane de culoare.

 9. Când esti proa sta nu te mai da pe net. Uite ce scrie islamista.

  “Rashida Tlaib
  @RashidaTlaib
  It wasn’t an accident. Policing in our country is inherently & intentionally racist.

  Daunte Wright was met with aggression & violence. I am done with those who condone government funded murder.

  No more policing, incarceration, and militarization. It can’t be reformed.“

 10. Daca africanii care locuiesc in SUA se simt in nesiguranta din cauza politiei, de ce nu se intorc in Africa?

 11. O decizie mai mult decat inteleapta. Politia in general trebuie desfiintata. Celor care nu le convine pot pleca spre alte zari nu ii tine nimeni….Vom invinge pana la urma!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.