G4Media.ro

Moartea domnului Coveșan. Rudele unui pacient din Sibiu transferat în Germania susțin…

Moartea domnului Coveșan. Rudele unui pacient din Sibiu transferat în Germania susțin că unchiul lor a fost tratat greșit în România și acuză poliția că nu i-au anchetat pe vecinii care i-au jefuit casa în timp ce zăcea în spital

O familie din Sibiu acuză medicii spitalului suport COVID din Cisnădie că au administrat tratament depășit, iar pacientul a fost transferat în cele din urmă într-o clinică din Germania, unde a decedat, relatează publicația Turnul Sfatului.

Medicii din Germania ar fi descoperit că pacientul avea traheea și diafragma fisurate, posibil semn al unei intubări greșite. În timp ce se afla în spital, vecinii pacientului dintr-o comună din Sibiu i-au jefuit casa, iar rudele acuză poliția că a făcut o anchetă superificială, deși făptașii ar fi fost cunoscuți. Unul dintre ei ar fi fost chiar salvat chiar de vecinul pe care l-au jefuit.

Rudele pacientului Ilie Covesan susțin că acesta ar fi primit primul tratament la spitalul din Cisnădie, dar spun că le-ar fi atras atenția medicilor că medicamentele prescrise nu mai nu mai apăreau în schema de tratament în țările vestice de câteva luni.

”La Cisnădie a început să nu mai aibă aer și i-au dat primele medicamente. Am comunicat constant cu el, iar între timp am luat legătura cu prietenii mei din Germania, care lucrează la o clinică. Am menținut legătura cu ei, unul dintre ei fiind chiar pe secția ATI COVID a Clinicii din Kassel. Mi-a spus că medicamentele care i se dau nu sunt în regulă, dau foarte mult efecte adverse, la ei în Germania nu se mai dădea așa ceva, din luna martie-aprilie. Am sunat la spital, am vorbit cu doctorița, i-am spus că suntem în Germania și că am putea trimite medicamente de aici, i-am comunicat că am putea vorbi cu cei de la clinică să trimită schema lor completă de tratament. Doamna de acolo ne-a spus – auziți domnule, noi nu suntem în Evul Mediu, avem tot ce ne trebuie. Asta a fost tot, nu a vrut să ne asculte, nu a venit cu nici un argument. În afara faptului că ăsta e protocolul în Romania, ăsta îl facem, nu a vrut să discute cu alți profesioniști”, povestește Roberto Sindile, nepotul victimei.

Medicamentul Kaletra, folosit și în tratamentul pentru HIV, nu a mai fost folosit în România de abia de la începutul lunii decembrie 2020, deși reprezentanții Cochrane România, dar și alți specialiști, solicitau încă din luna octombrie modificarea protocolului terapeutic pentru tratarea pacienților internați și diagnosticați cu COVID-19.

Specialiștii susțineau că atât Lopinavir – Ritonavir, cu denumirea comercială Kaletra, cât și Hidroxiclorochina, cunoscută sub numele de Plaquenil, au un număr crescut de efecte adverse, iar presupusele beneficii în urma tratamentului lipsesc. În Germania, dar și în alte state europene, aceste medicamente erau deja scoase din schema de tratament pentru COVID de câteva luni.

Deși era spital suport COVID, Spitalul Orășănesc din Cisnădie nu putea gestiona cazuri grave, pacienții care aveau nevoie de oxigen fiind transferați la Sibiu, într-un spital care deja nu mai făcea față, iar pacienți cu forme grave de COVID erau lăsați la mijlocul lunii octombrie într-un cort, în curtea instituției.

”Au așteptat medicii din Germania ambulanța câteva ore pe pistă”

Familia pacientului ia legătura cu Clinica din Kassel și cei de acolo sunt de acord cu transferul pacientului.

”Cei din Germania s-au organizat foarte repede, au zis că au locuri la ATI libere, au un sistem ECMO de oxigenare extracorporală, ne-au aranjat și transportul cu o aeronavă specială, însă cei de la Sibiu au fost foarte reticenți, au spus că nu-l pot transfera, că unde am mai auzit noi așa ceva… Am spus că dacă mai are câteva ore, poate îi salvăm viața. Până la urmă, vorbind cu medicul de acolo, au acceptat și ai noștri. Medicii din Kassel s-au organizat repede și au ajuns în România destul de rapid. Cei de la spitalul din Sibiu au zis că vor pune la dispoziție o ambulanță, care să vină să-i preia de la aeroport cu aparatura necesară transferului. Au așteptat medicii din Germania câteva ore pe pistă. A durat foarte mult timp, au sunat, am sunat și noi, până la urmă au ajuns. L-au trimis pe unchiul meu fără buletin, fără nimic, l-au trimis cu un cearceaf și scrisoarea medicală. Atât”, spune Roberto Sindile.

Bucuria de a-și vedea unchiul în Germania a fost însă de scurtă durată. Medicii de acolo au descoperit că pacientul avea, în limbaj de nespecialist, traheea și diafragma fisurate, iar din această cauză exista aer în cavitatea din jurul plămânilor și a inimii, generând o presiune suplimentară pe organe. Mai mult decât atât, vena iliacă a piciorului stâng era blocată de cheaguri de sânge, fapt ce a necesitat o operație de urgență. Într-o primă fază s-a curățat chirurgical zona, însă în cele din urmă a fost nevoie de o a doua operație, care a condus la amputarea piciorului de deasupra genunchiului.

Medicul din Germania: ”Asemenea complicații n-am întâlnit după luni de terapie. În România au reușit într-o zi post-intubație!”

Unul din medicii care au ajuns în Sibiu să-l transfere pe Ilie Coveșan în Clinica Kassel este chiar un absolvent al Universității Lucian Blaga din Sibiu. Stabilit în Germania, doctorul I. T. a postat pe pagina sa de Facebook un comentariu în care își exprima consternarea în legătură cu ce a găsit atunci în țară și chiar a vorbit despre asta cu reporterii Mediafax.

Nu a vrut să discute cu Turnul Sfatului, fiind cel mai probabil deranjat de articolul ”Și eu am omorât oameni!”. ”(…) Am preluat un pacient COVID din România pe circulație extracorporeală în CT pneumomediastin, pneumotorace, pneumoperitoneu și tromboză completă de arteră iliacă. Eu asemenea complicații n-am întâlnit după luni de terapie. În România au reușit într-o zi post-intubație!”, a scris doctorul pe pagina sa de Facebook.

Medicul s-a declarat dezamăgit și de situația aflată la ATI COVID Sibiu, în acea perioadă. ”Văzând cât de precară este situația de acolo… Adică nu poți să transformi o secție de medicină internă în secție de Terapie Intensivă într-o săptămână și să te aștepți să ai rezultate. Practic tot ce au acolo este un ventilator la pacient și cam atât. Nu poți să ai secție de Terapie Intensivă în care să nu poți tu să urmărești hemodinamic starea unui pacient, să nu ai posibilitatea să faci un ecograf să vezi cum e funcția cardiacă. Pentru că știm că boala Covid 19 dă o afectare multisistemică. Deci sunt chestii care ar trebui să fie banalități pe o Terapie Intensivă. Am cunoștințe care mă sună și îmi spun că tineri de 50 de ani au fost pierduți în trei zile. Asta m-a deranjat și nu pot să înțeleg cum se poate ajunge la așa ceva”, a mai spus medicul, citat într-un articol Mediafax.

Conducerea Spitalului Clinic Județean Sibiu nu a vrut să dea niciun detaliu legat de acest caz, susținând că datele legate de tratamentul pacienților pot fi date doar aparținătorilor desemnați.

Medicii din Germania au pus la dispoziția familiei actele medicale care arată starea pacientului în momentul în care a fost adus din Germania, precum și tratamentul efectuat în clinică. Una din concluzii: ”Domnul Coveșan nu ar fi avut nicio șansă de supraviețuire în țara sa de origine, România, fără terapia menționată mai sus”, susțin medicii germani.

Jefuit de vecinii din Nocrich

Ilie Coveșan era un bun gospodar din Nocrich. Pe lângă pensie, încerca să-și îmbunătățească traiul lucrând pământul, deținea unelte în magazie și un beci plin cu alimente, fiind probabil invidiat de vecini. Dar nimeni nu ar fi crezut că, atunci când au aflat de moartea lui, aceeași vecini să fie capabili să-i spargă casa și să-i fure tot ce au prins.

Rudele lui Ilie Covesan sunt intrigate de faptul ca polițiștii nu au făcut totul pentru investigarea tuturor celor numiți in plângere. “De față cu noi și cu polițiștii unii au recunoscut ca au intrat în gospodărie, în mai multe rânduri, că au sustras bani și obiecte. Au recunoscut și ce au făcut cu banii, că i-au dat unei rude. Poliția a găsit și urmele încălțămintei unuia dintre ei, la fața locului. Le-am spus și că am fost amenințat de unul dintre posibilii făptași, pe care nu l-au anchetat încă. Multe din aceste lucruri pot fi dovedite. Persoane despre care aveau date certe că au participat la spargeri nici măcar nu au fost anchetate. În comună mai sunt și alte furturi rămase cu autor necunoscut și nu au fost anchetate. Acest minor, peste care au căzut toate consecințele, mai are la activ alte dosare, dar nu se întâmplă nimic. În sat se comercializează fără nicio problemă obiectele furate. Pentru toate acestea noi nu avem niciun răspuns”, povestesc rudele lui Ilie Covesan.

Culmea este că principalul suspect în dosarul de furt, minorul de 17 ani, îi datorează viața chiar lui Ilie Coveșan. În urmă cu câțiva ani, cel pe care l-a furat în noaptea în care era vegheat înaintea înmormântării l-a dus la oraș cu mașina, la spital, salvându-i viața, atunci când s-a îmbolnăvit.

Sursa: Turnul Sfatului

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Aur Titi ar avea numai cuvinte de lauda despre medici, politie.
  Politica se face cu cuvinte frumoase care nu au o baza reala.
  Forma fara fond – Ro mania

 2. Incompetenta, prostia, hotia si nemernicia fara margini sint caracteristicile de baza, extrem de des intilnite pe meleagurile astea numita, culmea, ‘gradina maicii domnului’.

 3. Sibiul este un oras mult supraevaluat. Realitatea e crunta, orasul are un aer provincial ca orice alt targ amarat, oameni multi de slaba calitate, dar mandri nevoie mare. Daca vedeti cum arata spitalele de stat in ”minunea” aia de Sibiu va luati cu mainile de cap. Cladiri vechi, degradate, cu pereti scorojiti, mizerabile. Nu inteleg cum un oras care se lauda cu un excedent financiar mare, a ajuns sa aiba un astfel de sistem sanitar si o astfel de retea de spitale.

  • Las-o, bă, că nu e vorba doar de Sibiu aici. Atât ai priceput tu din articol? Atunci de ce nu intri în detalii să ne spui ce spitale și doctori minunați aveți voi acolo în Vaslui sau de unde dreaqu ești. Și ce clădiri întreținute și ce spații verzi, mai ceva ca la grădinile din Versailles, aveți voi acolo.
   Aici e vorba de cancerul cu metastaze în care a intrat România după 30 de ani de votat politruci imbecili, analfabeți și hoți, pe motivul că ăștia dau mai mult decât ăilalți.
   Luați și săturați-vă!

  • @yoyo
   Foarte corect comentariul tau!

 4. Prea multe pretenții au și rudele…. păi și doctori și milițieni 😝 adică în ce țară civilizată se cred ei????

 5. O nenorocire, desigur…. dar mă tem că rudele vor să profite de pe urma morții domnului Covereșan. Dacă nu cumva sunt acolo niște lupte în interiorul familiei… Oricum, sună cam dubios.

 6. Si cum ziceati ca se cheama necalificatii astia in alb de la noi (gresesc prin generalizare, dar sint prea multi ca astia, o arata statisticile de la ATI)? Ingeri?
  Auzi, cheaguri de singe la picior, trahee si diafragma fisurate. Multi dintre ei sint doar ciocli in alb, nu ingeri.

 7. politia ? PENTRU POPULATIA GENERALA NU FACE NIMIC.
  SEFII ISI FAC VILE SI DOCTORATE. SI ASTEAPTA PENSIA LA 45 DE ANI SA SE REANGAJEZE LA STAT. CUMULARZI

 8. din pacate sistemul a fost si este capusat de o gramada de imbecili, rauvoitori, fara nici o urma de empatie, timp de 30 de ani de PSD si PNL „eroi in alb”

  frica de spitale este amplificata de astfel de stiri, si este manipulata de sosoace cu brio

 9. Da, e Romania, medicii buni au plecat peste hotare, fiindca in Romania sunt tratati fara respect si nu au echipamentul necesar, ca atunci cand si-a batut Firea joc de cei doi chirurgi, care se intorsesera din Franta.

  E 100% vina cetatenilor.

 10. protocolul era semnat de nelutu tataru ,cel mai bun ministru al sanatatii di ultima mie de ani , cum sa fie gresit?

 11. Din nefericire, in multe spitale din Romania asta e realitatea, dar povestea asta are multe goluri, parca nu contine tot ce ar trebui sa stim ca sa tragem o concluzie. De exemplu, ce varsta avea pacientul, doar din context am aflat ca avea covid si altele…

 12. Romania e o tara crestina si are lideri cu frica de dumnezeu.
  Nu avem nevoie de aparatura moderna si de medici competenti care sa fie trasi la raspundere pentru malpraxis.
  Noi avem biserici si catedrale. Si avem angajati zeci de mii de preoti. Macar la cele sfinte nu poti sa fii acuzat de malpraxis.
  Se mira cineva ca AUR -partidul crestin a facut 10% la alegeri ??

 13. ceaiul, frectia, o rugaciune si-o lopata din cernoziomul scump al patriei, acesta-i protocolul anticovid19 prin Romanica. amin!

 14. Tipul asta de moarte in Romania la Covid este extrem de raspindit datorita incompetentei medicilor.
  Pacientii fac insuficienta hepatica sau pancreatita (+) de la Kaletra iar intubarile se fac ca la atelierele de vulcanizare- 20 % rata de supravietuire fata 85 % in Vest.
  Feriti-va de spitale !

 15. Toti analfabetii si toata breasla medicilor a sarit in apararea celor de la ATI Sibiu acum o luna. Sunt cateva bresle aparte care-si apara fiecare membru in parte atunci cand incalca legea sau comit acte ileagale, n-o sa le numesc aici, dar medicii sunt intr-o asemenea breasla.
  Nu sunt ticalosi, nu sunt ingeri ai mortii, dar nu-s nici eroi si nici cu „pieptul in ambrazura”.
  Oricine a avut de a face cu un cetatean cu pregatire superioara care s-a dovedit perfect analfabet, imbecil si cretin, isi poate inchipui ca printre medici sunt destui cretini, destui analfabeti si destui imbecili.
  Majoritatea medicilior au o pregatire precara, o vaga intelegere a lumii si un ego cu care poti scoate capace de bere. Probabil 8 din 10 sunt complet tampiti si esti condamnat daca te nimeresti in garda lui sau ajungi la ATI cand e de garda.
  Asta e adevarul pe care orice medic civilizat il poate confirma.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.