G4Media.ro

Moartea bebelușului din Suceava în timpul botezului a ajuns în presa internațională.…

Sursa Foto: marturieathonita.ro

Moartea bebelușului din Suceava în timpul botezului a ajuns în presa internațională. Balkan Insight: Biserica din România e îndemnată să schimbe ritualul botezului / 20 Minutos: În România, polemică după moartea unui copil de șase săptămâni în timpul botezului

Moartea tragică a unui bebeluș din România înecat în cristelniță a determinat mii de oameni să-i ceară Bisericii să schimbe ritualul – și să nu mai scufunde nou-născuți în apă, scrie publicația Balkan Insight.

Peste 60.000 de români au semnat o petiție online care cere Bisericii Ortodoxe Române (BOR) să abandoneze tradiția scufundării bebelușului în apă la ritualul de botez, după ce un copil născut prematur s-a înecat pe 1 februarie în timpul botezului.

Petiția, inițiată de Vladimir Dumitru, cere BOR să modifice ritualul substituind scufundarea în apă cu „stropirea simbolică a capului”. Ritualul tradițional constă în scufundarea întregului corp de trei ori în cristelniță.

Inițiatorul petiției argumentează că scufundarea presupune frecvent „smuceli și chiar brutalitate […] așa cum se poate observa din dovezile filmate de-a lungul timpului”. Renunțarea la această tradiție, afirmă Dumitru în petiție, ar „preveni aceste riscuri inutile și absurde”.

Moartea unui copil născut prematur în cursul botezului, în județul nordic Suceava, a iscat o dezbatere națională.

Intervievată de cotidianul bucureștean Libertatea, dr Maria Stamatin de la secția de terapie intensivă a maternității din Iași, în nord-estul României, a avertizat în privința „riscului ca bebelușii să aspire apă în plămâni” în timpul scufundării. „Mai ales când copilul e nou-născut, o cantitate mică de apă poate provoca stop cardio-respirator și, în lipsa unei intervenții rapide, chiar și moartea copilului.”

Însă și ritualul străvechi își are apărătorii lui. Arhiepiscopul Teodosie de Tomis, din Constanța, la Marea Neagră, a declarat că se opune oricărei schimbări. „Nu ne vom lăsa intimidați”, a declarat arhiepiscopul, un excentric conservator care a sfidat în mod repetat restricțiile guvernamentale din cursul pandemiei și un sceptic al vaccinării anti-Covid-19.

Poziția formală a BOR e mai nuanțată. Purtătorul ei de cuvânt, Vasile Bănescu, a reamintit că BOR permite și botezul fără scufundare completă. A declarat de asemenea că perioada de 40 de zile de la naștere în care copiii ar trebui botezați, conform tradiției, poate fi prelungită dacă sănătatea bebelușului o impune.

El a mai declarat că preoții pot folosi o „tehnică specială”, prin care ei „acoperă nasul, gura și urechile copilului cu mâna lor” pentru „fracțiunea de secundă” în care copilul se află sub apă în timpul botezului. „E posibil ca asta să nu se fi respectat, dar eu nu mă pot pronunța”, a declarat el.

Bănescu a declarat că preotul care a efectuat botezul letal s-a auto-suspendat din funcție și așteaptă concluzia anchetei oficiale. Procurorii au declarat că el ar putea fi inculpat. BOR nu a precizat dacă ia în calcul excluderea scufundării din ritual.

Sursa: Balkan Insight / Articol de Marcel Gascón Barberá / Traducere: Andrei Suba (Rador)

20 Minutos: În România, polemică după moartea unui copil de șase săptămâni în timpul botezului său

Biserica Ortodoxă Română este implicată într-o vastă polemică după ce, săptămâna trecută, un copil de doar șase săptămâni a murit în timpul botezului său, când a fost scufundat în cristelniță, în conformitate cu canonul acestei religii. Evenimentul a reactivat cererile de schimbare a tradiției, la care autoritățile ecleziastice continuă să se opună, scrie și publicația spaniolă 20 Minutos.

Evenimentele s-au produs săptămâna trecută în orașul român Suceava. Preotul a scufundat copilul de trei ori în apă sfințită, o practică în care bebelușul trebuie să aibă nasul bine acoperit, astfel încât să nu se înece.

Cu toate acestea, după ritual, bebelușul a intrat în stop cardiorespirator și a fost dus de urgență la spitalul local, unde a murit. Autopsia a dezvăluit că avea apă în plămâni, potrivit Infobae.

Autoritățile au deschis deja o anchetă și l-au acuzat deja de omucidere pe preotul paroh al bisericii în care s-a oficiat botezul.

În ultimele zile, o petiție online pentru ca Biserica Ortodoxă să schimbe această tradiție a devenit foarte populară în țară. Solicitarea a primit deja peste 60.000 de semnături de sprijin.

Un purtător de cuvânt al bisericii, Vasile Bănescu, le-a sugerat preoților parohi să arunce doar puțină apă pe capul sugarilor în loc să-i scufunde, așa cum se face în alte ritualuri.

„Nu există niciun cuvânt sau faptă care să aline sufletul părinților și membrilor familiei, dar suntem alături de ei în acest moment greu și ne rugăm la Dumnezeu să le dea putere, să îi consoleze și să îi vindece”, a spus purtătorul de cuvânt.

Un alt preot și teolog, Paul Palencsar, a declarat presei locale că acest canon al botezului datează din secolul I și că nu știe dacă aceasta reprezintă „realitățile contemporane”. „Înainte, cei care erau botezați erau adulți. Acum, sunt nou-născuți care sunt fragili și o singură fracțiune de secundă de neatenţie este suficientă pentru ca rezultatul să fie tragic”, a comentat el.

Cu toate acestea, arhiepiscopul Teodosie, conducătorul ramurii tradiționale a Bisericii, a insistat că ritualul nu va fi modificat. „Nu ne vom lăsa intimidați”, a declarat el.

Sursa: 20 Minutos / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

 1. Nu numai la botezul prin scufundare ar trebui să renunțe BOR ci și la alte proceduri sau tradiții periculoase că:lingurița comuna pentru împărtășirea credincioșilor,sărutarea sticlei de pe icoane și a plexiglasului de deasupra sicriului cu moaște,numeroasele lumânări fumegătoare și incendiatoare,liturghia prea lunga de 3 ore in biserici fara scaune și bănci,tarifele exagerate pt nunti,botezuri și înmormântări,bărbile lungi și stufoase și deloc igienice ale preotilor

 2. Am castigat 5 pariuri mizand pe faptul ca popa Teodosie se va opune !

  PS. Mi-a fost chiar mila de cei cu care am pariat (prieteni) si am redus nr sticlelor de bere ! :))

  PPS. Altfel, Teodosie asta este un fel de Nick Kyrgios al BOR ! :)))

 3. Pe scurt se poate spune: credinta crestin ortodoxa ucide.
  Ceea ce nu este rau, undeva ar trebui sa existe un imbold pentru modernism.
  Iar pandemia nu a fost suficienta, sutanele s-au dat repede pro-vaccinare, ca nu cumva sa vada lumea ce valori promoveaza si cat de rupti de realitate sunt. Dupa mintea lor vaccinul e facut de Dzeu 🤣

 4. Nu as vrea niciodata sa fiu criticat de Balkan insights! Astia nu mai au de criticat prin Balcani razboaie religioase, state-tepar care nu isi platesc datoriile, sau state politienesti care te baga la sectia Asimptomatici dupa care te incinereaza?

  • „Balkan Insight is a website of the Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), that focuses on news, analysis, commentary and investigative reporting from southeast Europe.”

   Mergem la BIRN pe sait sa vedem cine le da banii. De exemplu „The Kosovo Foundation for Open Society is a local non-governmental organisation and part of the international network of philanthropic foundations financed by George Soros.”

   Sau „National Endowment for Democracy – NED is a private, nonprofit foundation dedicated to the growth and strengthening of democratic institutions around the world. ” Conform wikipedia, „The National Endowment for Democracy is a U.S. agency that was founded in 1983 with the stated goal of promoting democracy abroad. Funded primarily by an annual allocation from the U.S. Congress, the NED was created by The Democracy Program as a bipartisan, private, non-profit corporation.” Nu mai e nici „privat” ce stiam noi.

   Alt donator al BIRN este „Freedom House is an independent watchdog organisation dedicated to the expansion of freedom and democracy around the world. Founded in 1941, Freedom House was the first American organisation to champion the advancement of freedom globally.” Aceeasi problema, „According to the Freedom House Financial Statement 2016, Freedom House „was substantially funded by grants from the U.S. Government”, with grants from the United States government accounting for approximately 86% of revenue”.

   Pe directorul Freedom House il cheama Hirschberg, iar pe presedinte Abramowitz. Pe directorul NED il cheama Gershman. E ceva surprinzator ca pe salariatii acestor germani ii roade grija de botezul ortodox?

   Nici macar contribuabilul american nu stie ce se intampla cu banii lui, pentru ca nu ar tolera asemenea propaganda antireligioasa.

 5. Ritualul inmormantarii-cel mai primitiv, grotesc, obositor, costisitor…depozitezi 3 zile un corp aflat in putrefactie, imbracat la 4 ace…pentru osanda familiei, amplificarea durerii sufletesti si jecmanire…Iar daca indrazneste vreunul sa piara in ocean…sau mai rau sa solicite sa fie ars la crematoriu dupa moarte, e mare afurisenie! Iar sufletul de intoarce de unde a plecat sau unde ii sortit dupa credinta si fapte, iar nu dupa ritualul inmormantarii-1000 de preoti sa ai ca tot in iad ajungi!