G4Media.ro

Misterul de pe monedele de aur din vremea lui Henric al VIII-lea…

Misterul de pe monedele de aur din vremea lui Henric al VIII-lea descoperite într-o grădină din Anglia

O familie din Anglia lucra în grădina proprie când a descoperit o adevărată comoară – un tezaur monetar îngropat, conţinând monede din aur ce datează din anii 1400, bătute de regii englezi de la Edward al IV-lea şi până la Henric al VIII-lea, transmite vineri Live Science.

Cele 63 de monede din aur şi o monedă de argint, care compun acest tezaur, au fost bătute de-a lungul unei perioade de aproape 100 de ani, între secolele XV şi XVI. Patru dintre monede poartă efigia lui Henric al VIII-lea şi, în mod curios, una dintre iniţialele a trei dintre soţiile sale: Caterina de Aragon, Anne Boleyn şi Jane Seymour.

După descoperirea tezaurului, familia din districtul New Forest (Hampshire, sud-estul Angliei) a anunţat British Museum, care conduce programul Portable Antiquities Scheme (PAS). Acest program propune parteneriate cu persoanele care descoperă artefacte istorice pe teritoriul Regatului Unit, astfel încât descoperirile să poată fi documentate şi studiate, conform unui comunicat dat publicităţii joi de British Museum.

Monedele au fost îngropate în jurul anului 1540, pe când regele Henric al VIII-lea era încă în viaţă, dar nu se ştie dacă întregul tezaur a fost îngropat odată sau dacă au fost adăugate monede de-a lungul unei perioade de timp, conform British Museum. Valoarea tezaurului (în epocă) este considerată echivalentul a aproximativ 14.000 de lire sterline în prezent, susţine Barrie Cook, specialist în monede medievale de la British Museum.

Probabil că tezaurul a fost îngropat de un negustor bogat sau de un membru al clerului, susţine şi John Naylor, expert în monede din cadrul Ashmolean Museum, aparţinând Universităţii Oxford. „A fost o perioadă, în anii 1530 şi 1540, când s-a produs Desfiinţarea Mănăstirilor şi ştim că unele biserici au încercat să-şi ascundă bogăţiile, sperând că astfel vor putea să le păstreze”, a explicat el.

Desfiinţarea Mănăstirilor (în engleză Dissolution of the Monasteries) este procesul administrativ şi juridic desfăşurat între 1536 şi 1541, prin care regele Henric al VIII-lea al Angliei a desfiinţat aşezămintele monastice atât din Anglia şi Ţara Galilor cât şi din Irlanda, şi-a însuşit veniturile lor şi le-a valorificat bunurile.

În ceea ce priveşte monedele, este un mister de ce sunt gravate pe acestea iniţialele soţiilor regelui Henric. În 1526 regele Henric al VIII-lea şi arhiepiscopul Thomas Wolsey, Lord Cancelar şi cardinal al Bisericii Catolice, au reformat sistemul monetar, modificând greutatea monedelor şi lansând noi monede, cum ar fi banul de aur cu valoarea de 5 şilingi. Însă decizia de a grava iniţialele soţiilor lui Henric pe monede este fără precedent.

Iar dacă ţinem cont de numeroasele căsătorii ale lui Henric al VIII-lea (6 în total), iniţialele de pe monede au fost schimbate frecvent. Însă după cea de-a treia căsătorie a sa, cu Jane Seymour, mama lui Edward al VI-lea, care a murit la scurt timp după ce l-a născut pe Edward, Henric a renunţat la această practică, motiv pentru care iniţialele următoarelor sale trei soţii, Anna de Cleves, Catherine Howard şi Catherine Parr, nu apar pe monede.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. ceva legat de timp , o numaratoare inversa , ceva rotund , o planeta , pe care se stinge focul , accelerat , dar parca totul se intampla invers , timpul curge invers , se schimba un trend. foarte ciudate vise.

 2. din galbenul ala , obiectul rotund se transforma in gri ,de jos in sus
  cu viteza crescanda , accelerat

  o persoana pare ca tipa , si apoi inchide gura.

  dar timpul pare a curge in sens invers.

 3. ceva legat de aer , de „pierderea aerului” , „ai ramas fara aer”

  e legat de foc ,, intrebarea

 4. stingerea-aprinderea focului , legat de aer ,
  se transforma intr-un obiect rotund de culoarea Lunii.

  dar timpul .. curge invers.

 5. Geo, ai gresit pagina!
  Halucinatiile sunt la rubrica “ politica”, nu istorie/arheologie!