G4Media.ro

Misiune aproape imposibilă în vremea coronavirusului: Telemunca şi supravegherea copiilor/ „Tată, pui…

Misiune aproape imposibilă în vremea coronavirusului: Telemunca şi supravegherea copiilor/ „Tată, pui un DVD? De ce sunt atât de multe litere, scrii o carte?”

„Tată, pui un DVD? De ce sunt atât de multe litere, scrii o carte?”: să faci telemuncă în timp ce copiii sunt acasă reprezintă o provocare pentru părinţii care lucrează în acest regim şi care sunt încurajaţi să se „concentreze pe ce este esenţial”, relatează miercuri AFP, citată de Agerpres.

După anunţul închiderii tuturor şcolilor în Franţa joia trecută, numeroşi părinţi au reacţionat cu umor pe reţelele de socializare. Preşedintele Emmanuel Macron „tocmai a lansat o nouă disciplină olimpică: telemunca cu copiii acasă”, este unul dintre mesajele postate pe Twitter.

Săptămâna aceasta, munca la distanţă a devenit regulă pentru cei care pot lucra în telemuncă, în cadrul măsurilor menite să combată epidemia de coronavirus.

Şi mulţi părinţi încearcă încă să facă compatibile exercitarea unei activităţi profesionale cu supravegherea copiilor şi, în numeroase cazuri, şcoala de acasă.

„Am pornit de la un adult cu copiii dimineaţa şi celălalt după-amiaza, însă de fapt nu prea funcţionează. Am o mulţime de conferinţe telefonice şi nu întotdeauna sunt eu cea care le planifică”, mărturiseşte, de exemplu, Adrienne Soubie, manager, din Grenoble (est), aflată în telemuncă şi cu doi copii de 3 şi respectiv 6 ani.

Deşi partenerul ei este mai disponibil, „a te ocupa de temele fratelui mai mare în timp ce fratele mai mic cere atenţie, nu este posibil de unul singur”, a explicat ea. „De fapt, este foarte, foarte complicat de gestionat …”, a mai spus Adrienne.

În consecinţă: ea lucrează „mult mai puţin decât de obicei” dar „şefii ei sunt conştienţi de acest lucru. Trebuie să ne concentrăm asupra a ceea ce este esenţial”.

„Uneori cedăm şi îi punem pe copii în faţa unui desen animat dacă avem nevoie de linişte sau dacă lucrăm amândoi în acelaşi timp”, continuă ea. „Şi, mai mult, avem norocul să avem o grădină cu leagăn”.

Stephanie, angajată într-o mare companie franceză de la periferia Parisului, a decis să renunţe la „tot ceea ce nu este urgent”.

Aflată încă în faza de început, ea intenţionează să se concentreze pe muncă după-amiază, „când copiii se joacă”.

Nu este întotdeauna uşor să le explici copiilor tăi că stai acasă şi nu eşti disponibil.

„Tată, de ce nu foloseşti acest buton de pe computer?”, întreabă Simon, în vârstă de 4 ani, în timp ce tatăl său încearcă să lucreze de acasă, iar fratele său Joseph îşi plimbă maşina de jucărie peste tastatură.

Jean-Marc Pierre, avocat din Besançon (est), speră să poată dedica muncii sale „trei ore pe zi, în timpul somnului celor mici sau când vor fi în faţa unui DVD”. Şi, „mai degrabă decât să avem o seară la TV, vom avea o seară de lucru”, afirmă el.

Dacă activitatea este redusă sau chiar aproape oprită în multe companii, unii dintre angajaţi au în schimb mai mult de lucru, cum este şi cazul lui Rémy Bellet, responsabil comercial al unei companii de asigurări.

Obişnuit cu telemunca trei zile pe săptămână, el afirmă că toţi interlocutorii săi înţeleg situaţia. „Să vorbeşti cu un client şi să auzi copilul plângând din spate, a devenit ceva normal!”, afirmă Rémy.

Sursa Foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Nu exista nicio „vremea coronavirusului”. Exista vremea presei isterice.
  Toti netotii au sarit cu „tele-travail” (ca tot vorbiti de Franta) si alte „munci de acasa”, fara sa stie probabil ce inseamna munca reala. Munca pe internet este foarte utila, atunci cand este organizata cu un scop anume, si organizata pentru acest scop, nu cand rastoarna presedintele caruta cu proshti in institutiile publice si decreteaza „Gata, am rezolvat”: stati acasa obligatoriul si lucrari de acasa. Epoca prostiei, mai degraba.

 2. Sunt inginer de servicii de cloud si in sfarsit, lucrez de acasa pentru compania mea, de 4 zile acum. Dintre toti colegii, pana acum suntem foarte bucurosi si chiar prin rezumatele sistemelor de sursa de control si sistemele de teste automate se vad rezultate mai bune ale muncii noastre.

  Cu toate acestea, avem o gramada de colegi ce se plang. Toti, sunt persoane non tehnice, tot aceeasi care forteaza munca in birou si vor conferinte toata ziua.

  Aceasta perioada va scoate la iveala cu date reale ca noi programatorii si inginerii de servicii online suntem cu mult mai productivi de acasă, chiar si cu copii in preajma. Asta va dovedi ca am putea ajuta si la descongestionarea traficului si scaderea poluarii in orase daca toti care putem lucra de acasa am fi lasati sa lucram remote. Cred ca firmele care ne obliga sa lucram la birou, ar trebui sa fie un lux supra taxat pentru a compensa.

 3. am doua comentarii de facut.. 1) cu ocazia asta află și unii că au copii și tre să se ocupe de ei si că munca la scoală nu este bagatelă …si 2) sunt o gramadă de nefericiți gen sefi/funcționari etc care acum se văd fără obiectul muncii adică statul la birou și frecat ridichea unora și altora…se va vedea cine este si cine nu complet inutil.

 4. adaos:
  Fiul meu are un copill (al doilea e înca la gradinita) care va începe (probabil luni) scoala on-line. Iar el ar trebui sa lucreze de acasa, ca si sotia lui. Intrebare: de câte laptopuri ar avea nevoie o familie cu doi copii scolari? A doua întrebare: cine va instrui un copil de 9 ani în tainele scolii on-line?
  Buna e tehnologia, dar e gresit s-o consideram panaceu.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.