G4Media.ro

Mișcări de trupe înaintea Brexit: 11 parlamentari care au demisionat din Partidul…

Mișcări de trupe înaintea Brexit: 11 parlamentari care au demisionat din Partidul Laburist și Partidul Conservator își fac grup separat

11 membri ai Parlamentului Britanic au demisionat din Partidul laburist și cel Conservator și au format Grupul Independent. Ei spun că Brexitul a fost un catalizator care i-a adus împreună și că vor „un mod nou de a lucra fără ierarhie”, transmite BBC.

Șapte parlamentari care formează noul grup politic sunt foști laburiști, cărora Jeremy Corbyn, președintele Partidului Laburist, le-a transmis celor care au părăsit partidul că ”trebuie să demisioneze din parlament și să aștepte următoarele alegeri”.

Într-un clip video postat pe Twitter, liderul laburist a spus că acesta este „un lucru democrat și decent” deoarece „parlamentarii au abandonat politicile pentru care au fost aleși”.

Dacă un parlamentar schimbă sau părăsește partidul, aceasta nu conduce la o nouă rundă de alegeri în circumscripția electorală în care a fost ales inițial. Însă parlamentarii care demisionează dintr-un partid pot alege să își dea demisia și din Parlament, ceea ce declanșează alegeri anticipate în acea circumscripție electorală. Dar parlamentarii laburiști și conservatori nu vor părăsi parlamentul.

Pe site-ul noului partid, se menționează că finanțarea acestuia este asigurată de o campanie numită Gemini A Ltd, care a fost înființată luna trecută  de Gavin Shuker, unul dintre laburiștii demisionari.

Deoarece nu sunt încă un partid politic, nu pot primi finanțare de la Comisia Electorală și nu au datoria să arate public numele donatorilor. Cu toate acestea, noul grup politic a declarat că va publica numele celor care donează peste 7,500 lire sterline.

Grupul Independent nu are încă un lider politic. Dar probabil vor alege unul peste ceva timp. Chuka Umunna, considerat motorul din spatele parlamentarilor laburiști, are cele mai mari șanse să devină președintele noului grup politic. Dar Anna Soubry, care are un profil media foarte bun, este un alt posibil candidat. Sursele BBC au spus că Grupul Independent încearcă să recruteze noi membri.

Noul grup politic nu a publicat încă un manifest, dar are o listă cu 11 „valori”, pe care, spun ei, partidele politice le-au uitat. Prima este credința că Marea Britanie este „o țară mare, de care oamenii trebuie să se mândrească”, iar guvernul trebuie să ia măsuri pentru a proteja securitatea națională.

În mod notabil, în lista celor 11 valori nu se menționează nimic referitor la Brexit, deși una dintre valori este „menținerea unor alianțe puternice cu partenerii noștri europeni și internaționali în subiecte precum comerțul, legislația, apărarea și contraterorismul”.

Cu toate că vin de pe poziții politice care în mod tradițional sunt opuse, ceea ce îi unește pe cei 11 parlamentari care formează grupul independent este dorința de a preveni un Brexit fără acord.

Dacă Grupul Independent se va transforma într-un partid politic, atunci acesta va deveni al patrulea grup politic, după numărul de parlamentari, din Camera Comunelor. Impactul noului grup politic asupra votului parlamentar nu va fi însemnat. Dar dacă suficienți parlamentari conservatori vor părăsi partidul, atunci majoritatea de care premierul May se bucură acum s-ar putea să fie puternic zguduită.

Sursă articol The Independent Group: Who are they and what do they stand for?

Foto: Chuka Umunna (Site-ul propriu)

NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.