G4Media.ro

Ministrul ungar de Externe, înaintea plecării spre București: În relația cu România,…

Sursa foto: Facebook Szijjártó Péter

Ministrul ungar de Externe, înaintea plecării spre București: În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc, ci mai degrabă despre un schimb tăios de replici

Ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, Szijjártó Péter, vine astăzi la București, într-un moment de tensiuni în relațiile bilaterale dintre România și Ungaria. Înainte de a pleca de la Budapesta, oficialul maghiar a declarat că Ungaria așteaptă respect din partea vecinilor, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimele săptămâni în relația cu România, ci a fost mai degrabă un schimb tăios de replici.

„Noi ne străduim să avem o relație bună cu toți vecinii noștri. În calitate de națiune cu peste o mie de ani, acordăm și așteptăm respect. În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc, ci mai degrabă despre un schimb tăios de replici. Vom vedea ce reușim astăzi. Direcția București, apoi Cluj Napoca și Alba Iulia”, a scris pe pagina oficială de Facebook ministrul maghiar.

La București, Szijjártó Péter va avea o întâlnire cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, iar apoi va pleca la Cluj Napoca.

Marți seara, Szijjártó Péter are programată o conferință de presă la Cluj, alături de liderul UDMR, Kelemen Hunor.

În ultima perioadă, tonul declarațiilor în relațiile București-Budapesta a crescut după ce președintele Klaus Iohannis a lansat un atac dur, acuzând PSD de înțelegeri cu premierul maghiar Viktor Orban, în urma adoptării tacite în Camera Deputaților a inițiativei legislative a UDMR privind acodarea de autonomie Ținutului Secuiesc. ”În timp ce ne luptăm cu pandemia, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor (…) Jo napot kívanok (bună ziua – n. red.), Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budaesta în schimbul acestei înțelegeri?”, a spus Iohannis. Detalii aici

”Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a spus atunci ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook.

La rândul său, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a reacționat ferm la adresa declarațiilor lansate de omolgul său ungar.

„Ministerul Afacerilor Externe manifestând responsabilitate față de relația foarte importantă dintre România și Ungaria – parteneri strategici, state membre UE și aliate NATO – s-a abținut, în ultima perioadă, la a reacționa la o serie de acțiuni provocatoare ale părții ungare, urmărind să evite deteriorarea, în mod complet nejustificat și artificial, a relației bilaterale. Cu atât mai mult în contextul actual marcat de efectele nocive ale pandemiei de COVID-19 care afectează toți cetățenii statelor noastre, facem apel la reținere și discernământ și pledăm pentru implicarea deplină în construirea unei relații de bună vecinătate și de parteneriat strategic autentic, în baza cadrului juridic bilateral și a angajamentelor europene comune, în avantajul comun al cetățenilor români și ungari, indiferent de etnia acestora”, a transmis ministrul Bogdan Aurescu.

Totodată, oficialul român a precizat că proiectul de lege privind statutul așa-zisului ”Ținut Secuiesc” este o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituției române, partea ungară neavând a se pronunța asupra acestui subiect:

„Așadar, MAE consideră provocatoare și inadecvate afirmațiile oficialului ungar privind calificarea discursului Președintelui României ca fiind incitare la ură și apreciază că este necesar ca partea ungară să își revizuiască propriile atitudini și acțiuni care denotă lipsă de respect la adresa României și înalților oficiali români. De asemenea, față de comentariile oficialului ungar, MAE subliniază că România își respectă și își exercită responsabilitățile constituționale față de toți cetățenii săi, indiferent de etnia acestora, și acționează susținut pentru consolidarea unei societăți integrate, bazate pe valorile umanismului, inter-culturalității și respectului reciproc”.

Recent, Viktor Orban a postat pe contul său de Facebook o imagine a globului pământesc de dinainte de Trianon pe care apare harta Ungariei mari, care îngloba și Transilvania. Detalii aici

Citește și Guvernul Ungariei continuă programele de susținere economică a comunităților maghiare din afara granițelor / Szijjártó Péter: Fiecare membru al națiunii maghiare poate să conteze pe guvern

Sursa foto: Facebook Szijjártó Péter

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. de ce il mai lasa pe gunoiul asta sa intre in Romania?

  • Pai, vine cu mesaj de pace si prietenie, cum sa nu-l primeasca!?
   Si cu MUUUULT tupeu, dupa ce atat Ungaria cat si UDMR de 30 de ANI insulta Romania de fiecare data, cu tot felul de pretenti revizioniste ANTI-Constitutionale, nu pierd nici o ocazie!
   Uitati-va cat tupeu, sa spui ca tu Ungaria vrei respect cand toate tarile din regiune au probeleme cu aceeasi Ungarie revizionista si revansarda!!
   Ce „respect” vrea Ungaria, cand ei se pronunta zi de zi IMPOTRIVA Tratatului de la Trianon, in timp ce Romania e pusa la colt imediat de Budapesta daca spune ceva in favoarea TrianonuluI!
   Halal diplomatie si respect si tupeu, marca Budepesta!

 2. Vine „c-o năframa-n vârf de băț” ori vine să ceară ar dealu ‘?

 3. numai in India de exemplu populatia tarii creste anual cu minimum 15 milioane, sunt si alte tari ca Indonezia, Pakistan, tarile din Africa au acelasi ritm accelerat. In Europa de Est toate tarile sunt minuscule din punct de vedere al numarului de populatie, si aceste „tarisoare” inca se mai cearta ca nu le ajunge pamint si glorie dupa ce deja au murit milioane in 2 razboaie mondiale si deja suntem parte a aceleiasi uniuni(UE) si bloc NATO, populatia pleaca masiv in camdin toate „tarisoarele”, asta se numeste sinuciderea Europei si a populatiei europene, in loc sa fie posibila o colaborare si o dezvoltare pe diverse proecte comune, si apoi ne mai plingem ca vin altii sa ne ia locul..

 4. Hai Aurescule, dă- ți mâsura, fii diplomat, dar ferm!

 5. Szijjarto-bacsi,cand ceri respect,ai grija sa-l oferi tu mai intai.
  Sa-ti critici vecinii,apoi sa sari de fund in sus ca ai fost criticat la randul tau,nu e semn de buna crestere.
  Servus!

 6. In acest nou context , initial epidemiologic, dar care se transforma rapid intr-unul politic , Ungaria la nivel global este in cadere libera (din punct de vedere al importantei ).Conditiile politice sunt in schimbare si acum natiunile mici , ca dimensiuni umane , nu prea isi mai pot face jocul . Declaratiile lor devin din ce in ce mai fara de ecou intr-o Europa unita si sunt simple declaratii politicianiste doar pentru niste biete voturi .

  • Curind ,daca aceste regimuri cu veleitati iliberale nu vor mai fi finantate de nimeni ,vom asista la multe surprize .

 7. Dincolo de tragedia pierderilor de vieti omenesti , cauzate de pandemie , jocul politic la nivel universal este de o complexitate inimaginabila . Nici celebrul -Machiavelli – nu ar fi putut prognoza ce se intimpla acum in lume . Forta -banului – va reconfigura intreaga omenire .

 8. asa e cu „respectul” .. ungurii vin cu tertipuri cu harti .. noi le spunem ca nu e frumos … ei se imbufneaza si ne injura

 9. va doare asai ca nene Victor ne a trimis 5000 de tractoare noi in Ardeal , de ce nu ne a subventionat statul Roman, fiindca nu are din ce.