G4Media.ro

Guvernul Ungariei continuă programele de susținere economică a comunităților maghiare din afara…

Guvernul Ungariei continuă programele de susținere economică a comunităților maghiare din afara granițelor / Szijjártó Péter: Fiecare membru al națiunii maghiare poate să conteze pe guvern

Guvernul Ungariei continuă programele de susținere a dezvoltării economice a comunităților maghiare din afara granițelor, alocând în acest scop alte 18,5 miliarde de HUF – potrivit anunțului făcut, marți, în plenul ședinței Parlamentului Ungariei de către Szijjártó Péter, ministrul de externe ungar, citat de kronikaonline.ro

Szijjártó Péter a arătat că: în cazul Ungariei, din cauze istorice, granițele națiunii și cele ale țării nu coincid. Ministrul de externe a declarat că guvernul urmărește o politică externă în care este interesat de relații de bună vecinătate, vor să întrețină o relație bună cu toate statele vecine, ceea ce este benefic  în primul rând comunității naționale maghiare de peste hotare.

Ungaria se străduiește să evite tensiunile, mențin o distanță mare față de problemele de politică internă, până ce acestea nu au un efect asupra comunității naționale maghiare – a adăugat primul ministru ungar.

Szijjártó a declarat că: este important și respectul reciproc, au așteptarea față de statele vecine să respecte faptul că ceea ce pentru ei „ca eveniment istoric reprezintă o bucurie, pentru noi este o tragedie națională„  În același timp: „respectul evenimentelor istorice, nu înseamnă revizionism„ a afirmat Szijjártó.

Cu această ocazie, Szijjártó a anunțat că guvernul ajută comunitățile de peste hotare să se întărească din punct de vedere economic, și în acest scop executivul va continua programele de dezvoltare economică, alocând alte 18,5 miliarde de HUF în acest sens. „Fiecare membru al națiunii maghiare poate să conteze pe guvern, fie că trăiește în țara mamă sau peste hotare„ – a declarat Szijjártó.

Context

În noiembrie 2019, Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, i-a transmis public vicepremierului maghiar Zsolt Semjen, într-un eveniment desfășurat la Bekescsaba, că programul guvernului Ungariei pentru subvenționarea fermierilor din Transilvania nu a fost discutat cu guvernul României și că România nu şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri. Mai mult, Lazurca a spus la acel moment că România cere ca programul să fie derulat ”doar cu implicarea autorităților române, în mod transparent și nediscriminatoriu”.

Monika Kozma, directorul executiv al Fundaţiei Pro Economica, prin care sunt distribuite în Transilvania finanțările de la Budapesta, a avut la acel moment o reacție extrem de nediplomatică. Ea a calificat într-o declaraţie acordată cotidianului „Kronika” drept o declaraţie nedemnă de statutul unui diplomat afirmaţiile ambasadorului României la Budapesta, susținând că Lazurca ar fi spus neadevăruri referitor la programul de dezvoltare economică al guvernului ungar.

Ministerul de Externe de la București a anunțat în octombrie 2019 că nu există nici un acord bilateral între România și Ungaria și nici nu a transmis în alt mod consimțământul privind programul prin care guvernul de la Budapesta investește zeci de milioane de euro în fermierii din Transilvania.

MAE susține că ”a atras atenția” Ungariei, arătând că ”acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat, conform standardelor acceptate la nivel internațional, și că în consecință astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimțământul părții române, și fără vreo discriminare în funcție de criteriul etnic”, potrivit unui răspuns remis G4Media.ro.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

32 comentarii

 1. Ok, le-ati atras atentie, si ei nu se conformeaza? Altceva mai facem? Sau doar ne suparam asa de forma? Avem vreun plan?

  • Daca statul roman ar sprijini etnicii romani din Ungaria, Ucraina, Serbia, Bulgaria sau pe emigrantii romani de oriunde (UE, USA, etc.), ar fi vreo problema? Nu imi place politica Ungariei, insa pe de alta parte noi nu facem absolut nimic pentru romanii care traiesc in afara tarii, nu suntem in stare sa negociem predarea limbii romane macar 2 ore in zonele unde sunt multi romani.

  • Buna intrebare!
   Din pacate cred ca va ramane fara raspuns…..

  • Guvernul roman ar trebui sa dubleze fondurile de sprijin acordate de catre Ungaria comunitatilor maghiare, astfel actiunea tarii vecine nu ar mai fi necesara.

  • Romania NU face nimic pentru Romanii din Ungaria…
   ADEVARUL.ro, 18 Mai 2020:
   „Drepturile minorităţii române din Ungaria versus drepturile minorităţii maghiare din România. Maghiarii vor autonomie teritorială, românii… dispar.
   În acest articol vom face o analiză la rece a situaţiei minorităţii române din Ungaria şi a celei maghiare din România, pentru a ilustra, clar şi cu cifre, cum arată tratamentul pe care cele două state îl aplică minorităţilor.
   Vom anticipa spunând că, în timp pe minoritatea maghiară din România se bucură de drepturi şi libertăţi mult dincolo de orice normă europeană, minoritatea română din Ungaria este… pe cale de dispariţie.
   ….
   Din interviurile sporadice realizate de reprezentanţi ai jurnalismului din România reiese o realitate tristă. Bătrânii din comunităţile româneşti, singurii păstrători ai tradiţiilor strămoşeşti, îşi dau seama că viitorul fiilor lor e legat mai mult de locul unde trăiesc decât de România şi-i îndeamnă către şcolile în limba maghiară. Se TEM chiar şi ei să-şi Recunoască Originile, pentru că atitudinea vădit pro-românească a dus întotdeauna la IZOLARE şi, implicit, la Limitarea posibilităţilor materiale. În aceste condiţii, procesul de ASIMILARE se desfăşoară ireversibil, prin prisma interesului personal sau de grup.
   ……
   Tergiversarea soluţionării acestor probleme a oferit condiţii prielnice ASIMILARII minorităţii româneşti din Ungaria, care se află în faza terminală, potrivit exponenţilor comunităţii. Dezbinarea de la nivelul reprezentării comunităţii româneşti, sabotarea culturii româneşti din interior, MAGHIARIZAREA dirijată politic, economic şi administrativ de către Statul ungar şi organismele afiliate, toate acestea fac DIZOLVAREA Comunităţii Iminentă.”
   https://adevarul.ro/news/eveniment/minoritatea-romana-ungaria-comparatie-drepturile-minoritatii-maghiare-romania-maghiarii-vor-autonomie-teritoriala-romanii-dispar-1_5ec15b055163ec4271e093f4/index.html

  • MAE le-a atras atentia si alora de la Budapesta li se falfaie…pe ungureste…

 2. @gicu, referitor la predarea limbii romane, nu e stire noua, dar vreau sa cred ca s-au pastrat bunele relatii si pina azi:
  https://www.aradon.ro/aradon-stirile-judetului-arad/limba-romana-predata-in-scolile-din-ungaria-653869/

  • Ok, dar asta e un protocol punctual, nu o lege asa cum e normal sa aiba toate minoritatile dintr-o tara.

 3. Sa scrie Andreea Pavel un articol, sa ne lumineze ea, specialista in asa zisul Tinut secuiesc, sa ne lumineze ca la ultimul articol, ala de pe FAZ!!!!

 4. Cred ca frății noștri din celelalte regiuni ale țării decât Transilvania nu înțeleg ce se întâmpla in momentul de fata la noi: MAGHIARII AU PRIMIT BANI DE LA GUVERN UNGARIEI SA CUMPERE TRANSILVANIA BUCATA CU BUCATA. MAGHIARII CUMPARA CU MILIOANE DE EURO SUTE DE HECTARE DE TEREN IN LOCALITĂȚI IN CARE NU S-A VORBIT O BOABA DE MAGHIARA NICIODATĂ, INCLUSIV IN MARAMURES.
  PARCHETUL GENERAL, SRI, STATUL ROMAN ȘI PARLAMENTUL TREBUIE SA OPREASCĂ DE URGENTA ACEST PROGRAM PRIN CARE GUVERNUL MAGHIAR CUMPARA TRANSILVANIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Citesc mai sus: „Ministerul de Externe de la București a anunțat în octombrie 2019 că nu există nici un acord bilateral între România și Ungaria și nici nu a transmis în alt mod consimțământul privind programul prin care guvernul de la Budapesta investește zeci de milioane de euro în fermierii din Transilvania.”

  Poftim?!

  G4media.ro SCRIA in 12 Decembrie 2019 articolul cu Titlul: „Hunor Kelemen: Dragnea și Tăriceanu au dat OK pentru Programul Ungariei de investiții în Transilvania
  12 Decembrie 2019 • Redacția
  Cotidianul transilvan Krónika a publicat, joi, un INTERVIU cu Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, despre Programul iniţiat de Ungaria pentru investițiile din Transilvania, pentru care L. Dragnea și C. P. Tăriceanu și-au dat ACORDUL în urma negocierilor din 2017 și 2018, conform declarațiilor liderului UDMR:
  ”Partea română a formulat câteva observaţii: una dintre acestea a fost aceea ca acordarea subvenţiilor să nu fie pe baze etnice, întrucât acest lucru nu este acceptat nici de reglementările UE, nici de cele naţionale. Cealaltă observaţie a fost aceea de a nu fi discriminatorie şi să fie conformă cu finanţările UE. Aşa am ajuns în punctul în care liderii coaliţiei guvernamentale de atunci au spus: în aceste condiţii Programul Poate DEMARA. (…) Nimeni NU a solicitat un Acord SCRIS, astfel că nu s-a realizat aşa ceva”, a spus Hunor Kelemen, citat de hirado.hu.
  Reacția părții ungare vine după ce, în ultimele săptămâni, programul de investiții ”a fost atacat de diplomaţia română”, notează sursa citată.

  Evident, Dragnea si Taricenau NU au VRUT Acord SCRIS, sa NU afle Romanii!
  Totul in spatele usilor inchise, asa cum au decurs mereu Negocierile cu UDMR!
  Rusine, tradatorilor!
  Acum sa iasa tovarasu’ Tariceanu sa EXPLICE cum a dat el alaturi de Dragnea OK pentru Investitiile Ungariei in Transilvania!
  Tariceanu tace chitic!!
  NU stiu de ce Ambasadorul la Budapesta NU il citeaza pe Hunor, cerand explicatii PUBLICE lui Tariceanu si PSDeilor!
  Hai, vitejilor patrihoti, Ciolacu, Ponta, Tariceanu, iesiti acum si explicati cum in spatele usilor inchise negociati SOARTA Transilvaniei cu Ungaria lui Viktor Orban!

  Cum s-a laudat si Minsitrul de Externe al Ungariei la Tg Mures pe subiect:
  11 Octombrie 2019, G4media.ro scria in Articolul cu Titlul: „Ministerul de Externe denunță investițiile masive ale Ungariei în Transilvania: ”Nu există nici un acord bilateral, astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimțământul României”.
  „Ungaria i-a mulțumit lui Liviu Dragnea în mod oficial pentru sprijinirea proiectului. Astfel, agenția maghiară de presă MTI scrie că ”Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, a considerat important faptul că Guvernul ROMAN a primit în mod POZITIV Programul şi manifestă în continuare o atitudine pozitivă. I-a MULTUMIT în mod SPECIAL lui L. Dragnea, preşedintele PSD spunând că fără SPRIJINUL acestuia Proiectul nu ar fi ajuns în etapa actuală.”
  „Etapa” era: „Contractele de finanţare referitoare la Programul de Dezvoltare Economică a zonei Mureş-Câmpia Transilvaniei finanţată de guvernul Ungariei au fost semnate vineri, la Târgu Mureş, în clădirea Universităţii Sapientia.”

  G4media, va rog sa dati postarea!

 6. Voi posta Linkurile, sper sa treaca:
  G4media.ro, 11 Octombrie 2019: „Ministerul de Externe denunță investițiile masive ale Ungariei în Transilvania: ”Nu există nici un acord bilateral, astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimțământul României”.
  https://www.g4media.ro/ministerul-de-externe-denunta-investitiile-masive-ale-ungariei-in-transilvania-nu-exista-nici-un-acord-bilateral-astfel-de-masuri-pot-fi-promovate-doar-cu-consimtamantul-romaniei.html

 7. „Ungaria i-a mulțumit lui Liviu Dragnea în mod oficial pentru sprijinirea proiectului. Astfel, agenția maghiară de presă MTI scrie că ”Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, a considerat important faptul că guvernul român a primit în mod pozitiv programul şi manifestă în continuare o atitudine pozitivă. I-a mulţumit în mod special lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD spunând că fără sprijinul acestuia proiectul nu ar fi ajuns în etapa actuală”. (Sursa)
  Sursa mai jos:
  https://www.punctul.ro/au-fost-semnate-contractele-de-finantare-referitoare-la-programul-de-dezvoltare-economica-a-zonei-mures-campia-transilvaniei/

  • Dovada ca PSD este un partid de impostori, fix ei care se dau mari nationalisti si traditionalisti negociaza in detrimentul interesului national, in secret.

 8. G4media.ro, 12 Decembrie 2019: „Hunor Kelemen: Dragnea și Tăriceanu au dat ok pentru Programul Ungariei de Investiții în Transilvania.
  12 Decembrie 2019
  Cotidianul transilvan Krónika a publicat, joi, un Interviu cu Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, despre pPogramul iniţiat de Ungaria pentru investițiile din Transilvania, pentru care Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu și-au dat ACORDULîn urma NEGOCIERILOR(cu CINE au negociat?!) din 2017 și 2018, conform declarațiilor liderului UDMR.”
  https://www.g4media.ro/hunor-kelemen-dragnea-si-tariceanu-au-dat-ok-pentru-programul-ungariei-de-investitii-in-transilvania.html

  • Eu știu că a existat un acord, dar verbal. Oricum pe cei care și- au dat acordul îi întreabă vreo oficialitate? Cei cu responsabilitate pe această speță, din instituțiile statului, trebuie să dea explicații publice, nu trebuie trecută ca o știre printre altele

 9. 17 Februarie 2018: „Contractele de finanţare referitoare la Programul de Dezvoltare Economică a zonei Mureş-Câmpia Transilvaniei finanţată de Guvernul Ungariei au fost Semnate vineri, la Târgu Mureş, în clădirea Universităţii Sapientia.
  Cu ocazia semnării contractelor, Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria a afirmat că autorităţile locale şi cetăţenii pot răsufla usuraţi, deoarece programul, în care mulţi nu a avut iniţial încredere datorită experienţelor negative anterioare, a fost demarat.
  Levente Magyar i-a salutat pe aplicanţii de etnie română adresându-le câteva propoziţii în limba română.
  El a considerat important faptul că Guvernul român a primit în mod pozitiv Programul şi manifestă în continuare o atitudine pozitivă. I-a MULTUMIT în mod SPECIAL lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD spunând că FARA Sprijinul acestuia Proiectul nu ar fi ajuns în etapa actuală.”
  https://www.punctul.ro/au-fost-semnate-contractele-de-finantare-referitoare-la-programul-de-dezvoltare-economica-a-zonei-mures-campia-transilvaniei/

  • Este foarte grav! SRI, SIE, Ministerul de Externe , CSAT- ul, Iohannis trebuie să iasă cu explicații, cum au permis așa ceva!

  • @Alex1: Evident, nefiind Acord SCRIS, in Numele vreunei Institutii a Statului, nu a stiut nimeni, dar cand Kelemen Hunor a facut PUBLIC in 12 Decembrie 2019 acel Acord verbal al lui Dragnea si Tariceanu nici o Institutie a Statului roman NU a luat atitudine!
   Nici una!
   Sau in 17 Februarie 2018: „Contractele de finanţare referitoare la Programul de Dezvoltare Economică a zonei Mureş-Câmpia Transilvaniei finanţată de Guvernul Ungariei au fost Semnate vineri, la Târgu Mureş, în clădirea Universităţii Sapientia.
   Cand, Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, a spus PUBLIC ca ii multumeste in special lui Dragnea, FARA Sprijinul caruia Proiectul NU ar fi existat”!
   NU s-a sesizat nimeni, nici o Institutie, nici o voce a Autoritatilor Statului roman, nici MAE condus de Melescanu-ALDE!
   De ce?
   Interesant e ca MAE a DENUNTAT inca din 11 Octombrie 2019(cand inca era Guvenrul Dancila, dar ALDE nu mai era la guvernare iar Minsitru de Externe era Ramona Manescu!) Investitiile Ungariei in Transilvania, dar fara EFECT: „G4media.ro, 11 Octombrie 2019: „Ministerul de Externe denunță investițiile masive ale Ungariei în Transilvania: ”Nu există nici un acord bilateral, astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimțământul României”.
   Acum nu stiu ce mai pot face, Investititile Ungariei in Campia Transilvaniei(cum spune Secretarul de stat al Ungariei!) merg in ritm sutinut, cum le vor opri?!
   Cred ca PSD ar TREBUI sa FACA o Comisie parlamentara si dl Tariceanu sa dea EXPLICATII, in lipsa incarceratului Dragnea!
   Si Marcel Ciolacu ar trebui intrebat macar de Presa, Andreea Pavel de exemplu sa-l intrebe si pe Ciolacu si pe Tariceanu, tot e ea „specialista” pe subiect!

 10. Sa nu omitem ca taranii din Transilvania au la dispozitie fonduri UE daca vor sa-si dezvolte afacerile. Daca Ungaria are atat de multi bani incat da pe afara ar trebui ca UE sa le recalculeze contributia la bugetul uniunii in asa fel incat sa beneficieze intreaga comunitate de acest excedent.
  Ceea ce fac ungurii este un sistem paralel la mecanismele europene deja existente, UE ar trebui sa intervina ca sa corecteze aceste anomalii.

  • Într- adevăr, dar și reprezentanții noștrii trebuie să facă cunoscută la UE situsția. Dacă oficialitățile nu vin cu clarificări publice, mass- media, societatea civilă, prin ONG- uri trebuie să ceară explicații

 11. Planul pe termen lung al Ungariei se vrea ceva in genul Israel: te duci si cumperi terenurile ifetine de la arabi si cand ai strans suficienti proprietari evrei de terenuri care sunt invecinate te apuci si declari independenta unui nou stat. Cam asta tinteste Viktor Orban cu Tinutul Secuiesc. Ei sa vedem daca va putea cumpara toate terenurile de-acolo si sa vedem daca va trai pana atunci 🙂

  Statul roman ar putea aplica o strategie foarte simpla: sa aiba cetateni romani proprietari de terenuri in Tinutul Secuiesc iar terenurile lor sa se interpuna intre cele ale etnicilor maghiari. De ce n-ar putea cativa mari fermieri romani sa mearga sa se „extinda” si in Tinutul Secuiesc cumparand terenuri acolo ca doar nu sunt scumpe si zona e fertila si frumoasa. 🙂

 12. De ce Investeste Ungaria in Transilvania?!
  „Viața ca în Ungaria: Orban susține financiar „paralelismul etnic” în România.
  Ungaria lui Viktor Orban varsă bani în presa de limbă maghiară, în educație, cluburi sportive și biserici din Transilvania, unde peste 1 milion de etnici maghiari își duc tot mai mult ’traiul ca și când ar fi în Ungaria’.
  Ei văd în cheltuielile fără precedent destinate magharilor din afara granițelor Ungariei o extindere a ‘democrației neliberale’ pe care partidul Fidesz al lui Orban a instituit-o în țară începând din anul 2010, când a preluat puterea.
  În Transilvania, mari sume de bani au fost investite în presa de limbă maghiară, în baze sportive, grădinițe, școli și biserici, construindu-se un “paralelism etnic, menit să consolideze și să mențină un sistem în care maghiarii să-și ducă viața ca și cum ar trăi nu în România, ci în Ungaria”, potrivit declarațiilor pentru BIRN ale lui Tamás Kiss, cercetător la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale. Iar consumul de media este crucial, spune el.
  Administrând grădinițe, școli și chiar o universitate, bisericile catolice și protestante din Transilvania sunt profund implicate în comunitățile etnicilor maghiari, fiind deseori singurele care oferă programe comunitare de sprijin în orașe mici și sate. O parohie catolică deține chiar și o academie de hochei, care beneficiază și ea de pe urma fondurilor vărsate de Orban.

  “Bisericile sunt adânc implicate în comunitatea maghiară din Transilvania”, a declarat o sursă familiarizată cu activitatea UDMR, dar care a dorit să își păstreze anonimatul.
  Kiss, de la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, spune că asemenea cheltuieli creează un “paralelism etnic”.

  “Învățământul, de la grădiniță până la universitate, cluburile sportive, instituțiile culturale și presa: toate pot fi folosite în limba maghiară și numai de unguri”, a declarat el pentru BIRN.

  “Apar noi instituții paralele, cum ar fi cluburile sportive. Și paralelismul deja existent se adâncește: acesta e scopul programului pentru grădinițe. Când apare o nouă grădiniță, în general ea e destinată numai copiilor maghiari. Dar este important de subliniat că asta au dorit mereu liderii maghiari transilvăneni. Iar ei se bucură de sprijinul deplin al guvernului ungar”.
  Guvernul ungar NU a răspuns cererii de a face un comentariu, iar liderul partidului UDMR, Hunor Kelemen, nu a putut acorda un interviu.
  „Rasismul este alimentat de Ungaria”.
  În centrul acestei politici se află controlul a ceea ce etnicii maghiari din România – și din alte părți – citesc și ascultă.
  Din punct de vedere geografic, maghiarii din Transilvania nu sunt concentrați într-un loc, ci răspândiți în sate și orașe mari din întreaga regiune. Acest lucru face ca presa maghiară să fie mai puțin atractivă pentru potențiali clienți de publicitate, afectîndu-i situația financiară.
  De fapt, cei mai mulți dintre maghiari consumă știri al căror conținut provine din Ungaria. Dintre cele cinci cele mai vizionate canale de televiziune care se pot urmări în Transilvania, patru sunt controlate de guvernul maghiar.

  Și, potrivit unui studiu al lui Kiss, maghiarii din Transilvania petrec de două ori mai mult timp urmărind canalele din Ungaria – în medie 100 de minute zilnic – comparativ cu cele în limba română.
  “Consumul de presă și integrarea maghiarilor transilvăneni în spațiul mediatic transnațional de limbă maghiară este unul dintre cele mai importante mijloace instituționale în vederea unificării virtuale a maghiarilor răspândiți în întreaga lume” notează Kiss, într-un studiu din 2018.
  Dacă Székelyhon, cumpărat de Erdélyi Médiatér Egyesület cu bani din partea guvernului maghiar, este cel mai popular portal printre maghiarii transilvăneni, al doilea este Maszol.ro, DETINUT de UDMR.
  Directoarea de la Maszol.ro este soția șefului de cabinet al liderului UDMR, Kelemen. “Partidul nu trebuie să sune la redacție dacă dorește să ceară ceva”, a declarat pentru BIRN o sursă apropiată portalului.”
  https://balkaninsight.com/2020/01/30/viata-ca-in-ungaria-orban-sustine-financiar-paralelismul-etnic-in-romania/?lang=ro

  Pe Maszol.ro a aparut acel Articol de pe FAZ.netcu atac la adresa Presedintelui Johannis, pe care NU l-am gasit nicaieri, va amintiti?!
  G4media, va rog sa dati postarea!!

 13. De ce Investeste Ungaria in Transilvania?!
  „Viața ca în Ungaria: Orban susține financiar „paralelismul etnic” în România.
  Ungaria lui Viktor Orban varsă bani în presa de limbă maghiară, în educație, cluburi sportive și biserici din Transilvania, unde peste 1 milion de etnici maghiari își duc tot mai mult ’traiul ca și când ar fi în Ungaria’.
  Ei văd în cheltuielile fără precedent destinate magharilor din afara granițelor Ungariei o extindere a ‘democrației neliberale’ pe care partidul Fidesz al lui Orban a instituit-o în țară începând din anul 2010, când a preluat puterea.

  https://balkaninsight.com/2020/01/30/viata-ca-in-ungaria-orban-sustine-financiar-paralelismul-etnic-in-romania/?lang=ro

  Va reamintesc ca pe Maszol.ro a aparut Articolul preluat de Andreea Pavel zilele trecute de pe FAZ.net, ala de NEGASIT, cu atac la adresa Presedintelui Johannis!

 14. Daca reusim sa trecem peste impresiile emotionale, ce putem constata?
  Prin ajutorul oferit de guvernul maghiar, au primit finantare intreprinzatori, cetateni romani… Se dezvolta tara, se nasc produse in Romania, creste PIB-ul Romaniei, se creaza locuri de munca, se cheltuie bani in Romania, se renoveaza scoli, biserici (vine bunul Dzeu si din cauza finantarilor va lua ceva de la noi? ), se creaza baze sportive in Romania care functioneaza conform legilor acestei tari (RO) , sunt crescute talente (poate nu se fac atatea mizerii si delapidari ca in fotbalul romanesc de pana acum) – aici imi exprim tot respectul pt Gica Hagi, care e un idealist si incearca din rasputeri sa miste ceva in fotbalul romanesc (vs Gigi, care si-a castigat banii pe spinarea poporului roman si acum se da mare umanist, fluturand sutele de euroi la nenorocitii dezorientati si dependenti ai societatii).
  Deci… Hai sa aduca bani in Romania Viktoru, banii vor servi interesele Romaniei (si nu ale Rusiei, care abia asteapta, sa se coaguleze o grupare pro-rusa in tara, care sa submineze societatea, oranduirea politica a Romaniei).

  • I-auzi, ia!
   Si va intreb: de ce atunci, Minsiterul de Externe al Romaniei NU aplauda „generozitatea” lui Viktor Orban??!
   Daca atata reusiti sa intelegeti din actiunile liderilor Ungariei(in cardasie cu UDMR!) in Romnaia e problema dvs… dar, va spun sincer: mare lucru nu prea intelegeti…
   Cititi ce am postat mai sus: ce spune Tamás Kiss, cercetător la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale din Cluj…poate reusiti mai mult…

  • V.Orban bagă bani în dezvoltarea României?! Suntem toți proști sau gândim cu stomacul?

  • @lili

   Eu zic ca voi astia care va temeti de banii trimise de Ungari comunitatilor maghiare din Transilvania suferiti de acelasi conspirationism ca si aia care cred ca antenele 5G raspandesc SARS-COV2.

   Ce crezi ca o sa realizeze Orban cu investitiile alea? Vasile a spus bine: pana una alta creeaza locuri de munca in Romania si se platesc impozite la bugetul Romaniei. Ce-ti imaginezi ca o sa-si declare intr-o zi autonomia sau independanta? Asa si? Ei pot s-o faca. Au facut-o si Catalanii si cu ce s-au ales? Le-a arestat guvernul de la Madrid liderii si i-a bagat in puscarie. Asa va fi si aici. Si daca chiar intinde coarda, Orban ar trebui sa stie ca armata romana e de 3 ori mai numeroasa decat cea maghiara si a mai ocupat de vreo 2 ori Budapesta. O mai ocupam odata daca trebuie. In 24 de ore suntem acolo.

   Ce tot atat frica frate? Ce tot atat plangaceala? Ca in povestea cu drobul de sare a lui Creanga. Lasati-l frate pe Orban sa pompeze bani in Romanica ca doar asa o s-o crestem mia repede. Nu va mai temeti atat ca Tinutul Secuiesc nu e Israle si Transilvania nu e Palestina.

  • @Elene:
   Trimite, te rog, o Scrisoare in aces sens Minsiterului de Externe al Romaniei, cel care asa cum ai citit mai sus la final de articol „susține că ”a atras atenția” Ungariei, arătând că ”acordarea de asistență economică DEPASESTE sfera tratamentului preferențial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat, Conform Standardelor acceptate la nivel internațional, și că în consecință astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimțământul părții române, și fără vreo discriminare în funcție de criteriul etnic”, potrivit unui răspuns remis G4Media.ro.
   Si spune-le asta cu „teoria conspirationista”!!

   Apropos, de ceea ce spune @Vasile?!
   Crezi ca la cei din MAE a fost vorba despre „impresiile emotionale” cand au facut aceste Declaratii oficiale?!
   In plus, inca din 11 Octombrie 2019 MAE al Romaniei se adresa Ungariei asa: „Ministerul de Externe denunță investițiile masive ale Ungariei în Transilvania: ”Nu există nici un Acord bilateral, astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimțământul României”.
   Or fi fost „tulburati” emotional Diplomatii din MAE in frunte cu Ministrul de Externe Bogdan Aurescu?!!!

 15. Am citi cu atentie toate postarile.
  Am aflat lucruri noi, interesante.
  Ungurii sunt constanti, perseverenti, nationalisti extrem, urmaresc clar un scop, acelasi de cel putin o suta de ani.
  Romanii, in special cei aflati vremelnic la conducerea tarii in ultimii ani, in interesul pastrarii pentru ei si gasca lor scaunele si butoanele, dau dovada chiar de tradare.
  Surprinde pasivitatea unor institutii centrale, a conducatorilor lor. Gresesc???

 16. Dragi ţãrani şi afacerişti orãşeni. Doamna Kozna de la Pro Economicā chiar ne crede proşti. Am scris şi eu un proiect mare pt. Oleander SRL, şi mi- au spus cā dacā vreau sā câştige, trebuie sā scriu peste tot în text NEMZETI, adicã NAȚIONAL şi cum ajutã firma şi proiectul la rāmânerea ungurilor în Ardeal. Care român face asta? Şi evident, dupā pãrerea mea evident abuziv, şi în mod obraznic, proiectele trebuiesc scrise în maghiarā exclusiv în locul limbii oficiale.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.