G4Media.ro

Ministrul ucrainean de Finanțe susține că bunurile ruşilor şi belarușilor confiscate de…

Sursa foto: Telegram / ДСНС України (State Emergency Service of Ukraine )

Ministrul ucrainean de Finanțe susține că bunurile ruşilor şi belarușilor confiscate de Kiev ar putea fi folosite în ”efortul masiv de reconstrucţie postbelică al ţării”/ Costul reconstrucției totale, estimat la 750 de miliarde de dolari

Bunurile aparţinând cetăţenilor ruşi şi belarusi confiscate de Ucraina ar putea fi folosite pentru efortul masiv de reconstrucţie postbelică a ţării, a declarat vineri ministrul de Finanţe Serhi Marcenko, citat de Reuters.

Guvernul din Ucraina a îngheţat active ruseşti şi belaruse în valoare de aproximativ 44 de miliarde de grivne (1,21 miliarde de dolari), de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, potrivit Biroului de Securitate Economică, o agenţie de stat.

”În prezent, căutăm resursele necesare pentru redresarea (noastră) critică”, a declarat Marcenko postului public ucrainean Suspilne, propunând crearea unui fond special de lichidare, ca o sursă bugetară pentru reconstrucţie.

”Banii confiscaţi pe teritoriul Ucrainei de la cetăţeni ruşi şi belaruşi pot fi implicaţi în acest fond”, a adăugat el, fără a detalia.

Oficialii ucraineni spun că guvernul va trebui să cheltuie doar în 2023 aproximativ 38 de miliarde de dolari pentru reconstrucţie.

Costurile totale de reconstrucţie au fost estimate la 750 de miliarde de dolari.

Uniunea Europeană analizează, de asemenea, utilizarea activelor ruseşti îngheţate sub sancţiunile occidentale împotriva Moscovei în reconstrucţia postbelică a Ucrainei, a declarat şeful Consiliului European, Charles Michel, la un summit UE de săptămâna trecută.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a spus că aceasta se ridică la aproximativ 300 de miliarde de euro, deşi Berlinul şi alţii au avertizat că o confiscare a bunurilor ar putea fi ilegală.

Moscova a declarat joi că va riposta în cazul în care UE va lua măsuri pentru a confisca bunurile care aparţin statului rus sau cetăţenilor săi.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a spus că orice astfel de mişcare ar fi ”furt”.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...