G4Media.ro

Ministrul ucrainean de Externe: Ucraina refuză să renunțe la planurile sale de…

Sursa foto: Twitter / Dmitri Kuleba

Ministrul ucrainean de Externe: Ucraina refuză să renunțe la planurile sale de aderare la NATO și respinge orice „garanții” cerute de Rusia

Ucraina refuză să renunţe la planurile sale de aderare la NATO şi la orice alte „garanţii de securitate” cerute de Rusia, a declarat vineri pentru AFP ministrul său de externe, Dmitri Kuleba, făcând apel la Occident să facă acelaşi lucru, relatează Agerpres.

Kievul, pentru care o astfel de promisiune „nu este o opţiune”, a cerut SUA şi aliaţilor lor să respingă cererile formulate de Moscova pentru a atenua tensiunile la frontiera ruso-ucraineană, a declarat Dmitro Kuleba în marja unei reuniuni a Consiliului de miniştri de externe al OSCE la Stockholm.

„Resping această idee că noi ar trebui să garantăm ceva Rusiei. Insist: Rusia este cea care trebuie să garanteze că nu va continua agresiunea împotriva niciunei ţări”, a afirmat Kuleba.

Un angajament al Ucrainei de a-şi abandona planul de aderare la NATO – promisiune făcută în 2008 de Alianţa Nord-Atlantică, dar care nu s-a materializat până acum – ‚nu este o opţiune” pentru Ucraina, a afirmat Kuleba, subliniind că aderarea la NATO şi UE figurează în Constituţia ucraineană.

„Este absolut inacceptabil ca Rusia să aibă vreo influenţă asupra deciziilor luate de o altă ţară suverană, Ucraina, şi de către o organizaţie internaţională, NATO”, a declarat ministrul ucrainean pentru AFP.

În cadrul unei întâlniri în marja reuniunii OSCE de la Stockholm, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov i-a cerut joi omologului său american Antony Blinken „garanţii de securitate” la frontierele ruse.

Moscova cere în special îngheţarea avansării NATO spre Est, după ce o bună parte din ţările din Europa de Est au intrat în Alianţa Nord-Atlantică în urma prăbuşirii Uniunii Sovietice.

Dmitro Kuleba i-a îndemnat pe aliaţii occidentali ai Kievului să nu încheie niciun fel de acord în acest sens cu Moscova, avertizând că Ucraina nu-l va recunoaşte niciodată.

„Avem o regulă de aur în politica externă ucraineană: nicio decizie cu privire la Ucraina fără Ucraina. Dacă cineva, chiar şi aliaţii noştri cei mai apropiaţi, ar lua o decizie legată de Ucraina în spatele nostru, nu am recunoaşte această decizie”, a insistat ministrul de externe ucrainean.

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin ar urma să aibă o discuţie directă în timpul apropiat asupra tensiunilor în jurul Ucrainei, la şapte ani de la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 şi de la preluarea controlului asupra unei părţi din estul fostei republici sovietice de către forţele separatiste proruse.

Sursa foto: Twitter / Dmitri Kuleba

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Dar pe ăștia cine i-a păcălit că vor intra în NATO secolul ăsta?

  2. In sfirsit, confirmarea pe care o asteptau rusnacii. Cartiile de istorie vor consemna „declaratia ministrului ucrainian a fost catalistul.” Dar si Ukraine proasta, sa se dea cu globalistii…stati ca vine Biden sa va salveze, o secunda sa isi schimba diaperii

  3. ucraina nu poate adera la nato si ue atata timp cat detine teritorii ocupate

    • Parca era o condiție de aderare la NATO care i-a fost impusa și României la aderare:sa aibă tratate de buna vecinătate încheiate cu toți vecinii

  4. Ar trebui toti sa respingem existenta abjecta a ucrainei si sa balcanizam falsul stat u(c)rinian, nu o sa uitam niciodata Bucovina, romanii din Bucovina, Bugeac si Maramures trebuie sa se afle in Romania si Europa nu in falsul stat ucrainean creat de na.zisti si comunisti