G4Media.ro

Ministrul Toader: Vom elimina camera preliminară din Codul de Procedură. O decizie…

Ministrul Toader: Vom elimina camera preliminară din Codul de Procedură. O decizie CCR a desființat practic această instituție oferind inculpaților noi motive de tergiversare a proceselor

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri că va propune eliminarea reglementărilor din Codul de procedură penală referitoare la Camera preliminară, având în vedere că aceasta a fost declarată neconstituţională şi nu şi-a atins scopul de reducere a duratei procesului penal. G4Media.ro a dezvăluit recent decizia Curții Constituționale prin care s-a extins perioada în care inculpaţii pot contesta probele pe motive de procedură sau legalitate şi pe parcursul procesului, la fond sau apel – aşa cum era în vechiul cod de procedură penală – nu doar în cadrul camerei preliminare.

“Practic, prin deciziile din ultimii ani, CCR reînvie vechile coduri, considerate ca fiind mai favorabile inculpaţilor”, a explicat avocata Nicuţ. “Doar înainte de noile coduri mai întâlneam situaţii în care după 4 ani de proces pe fond, inculpatul ridica o excepţie sau invoca un viciu de procedură şi instanţa decidea rejudecarea sau restituirea dosarului la parchet. Tocmai aceasta a fost filosofia noilor coduri, să evite astfel de situaţii. Or, CCR, prin decizia din 5 decembrie 2017, a reînviat aceste practici”, a mai precizat avocata Nicuţ pentru G4Media.ro.

Tudorel Toader: Camera preliminară nu și-a atins scopul de scurtare a procesului penal

„Personal, când eram judecător la Curte am participat la pronunţarea multor decizii de neconstituţionalitate privind reglementarea instituţiei numită Camera preliminară. Camera preliminară creează multe incompatibilităţi, care sub multe aspecte a fost declarată neconstituţională şi care nu şi-a atins scopul reglementării de scurtare a procesului penal, ci dimpotrivă, de prelungire a soluţionării respectivei cauze. În concluzie, ceea ce vă vom trimite în scris la Codul de procedura penală va fi de eliminare, de abrogare a reglementărilor privind Camera preliminară”, a afirmat Toader, miercuri, în Comisia specială parlamentară privind legile Justiţiei.

El consideră necesară modificarea Codurilor penale şi a anunţat că Ministerul Justiţiei a transmis Parlamentului observaţiile privind modificarea Codului penal în acord cu deciziile CCR, urmând ca în următoarele zile să fie transmise observaţiile pentru Codurile de procedură penală şi civilă.

„La nivel de Minister al Justiţiei, considerăm şi noi că este necesară evaluarea acestor Coduri şi modificarea lor sub anumite aspecte. Ştim cu toţi că MJ a transmis prin Guvern şi către dumneavoastră proiecte de lege pentru modificarea Codurilor în acord cu deciziile CCR, cu directiva, de exemplu, privind confiscarea extinsă, respectiv prezumţia de nevinovăţie. Ne aflăm în faţa unor proiecte de lege care integrează, pe de-o parte, ceea ce a transmis MJ, pe de altă parte, iniţiativele pe care dumneavoastră le aveţi sau au ajuns la dumneavoastră. Considerăm necesară modificarea respectivelor Coduri. Am transmis către dumneavoastră observaţiile noastre privind Codul penal. În zilele următoare vom transmite şi privind Codul de procedură penală, procedură civilă”, a precizat Toader.

Comisia specială parlamentară pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei începe miercuri dezbaterile generale asupra modificărilor Codurilor penale.

Potrivit ordinii de zi a lucărilor comisiei, miercuri, vor avea loc dezbaterile generale asupra iniţiativelor legislative de modificare a Legii 286/2009 privind Codul penal, Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală şi Legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă.

În urmă cu două săptămâni, membrii comisiei au decis ca cele trei iniţiative legislative pentru modificarea codurilor depuse la Biroul permanent al Senatului să fie supuse dezbaterilor. S-a dat termen două săptămâni pentru ca toţi cei care doresc să depună amendamente să poată face acest lucru.

Urmează să fie invitaţi la dezbateri reprezentanţi ai CSM – Secţia de judecători şi Secţia de procurori, ai Ministerului Justiţiei, ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ai Parchetului General, ai Asociaţiei Magistraţilor, ai Uniunii Naţionale a Judecătorilor, ai Forumului Judecătorilor, ai Asociaţiilor Procurorilor, Uniunii Naţionale a Barourilor şi reprezentanţi ai mediului academic.

(Sursa foto: Inquamphotos)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. De acord.

    • Ce ai inteles tu de aici? Absolut nimic. Dar fiind postac psd-ist esti de acord cu ce-ti zic stapanii tai.

  2. E un artificiu care sa permita anchetatorilor sa mai „carpeasca„ dosarele cu defecte. In cazul in care au defecte si aceste defecte trec de camera preliminara, la judecata de fond pot constitui cauze de nulitate absoluta sau cauze de achitare, prin anularea probelor defecte. In cazul in care se va desfiinta camera preliminara, anchetatorii vor avea sansa sa mai „carpeasca„ dosarul in folosul lor si in defavoarea inculpatilor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.