G4Media.ro

Ministrul Tanczos Barna spune că ONG-urile de mediu au înțeles „urgența” cu…

sursa foto: Facebook

Ministrul Tanczos Barna spune că ONG-urile de mediu au înțeles „urgența” cu care trebuie acționat împotriva urșilor care amenință „integritatea și viața omului”

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna , a convocat marţi o întâlnire de lucru cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale pentru protecţia mediului, cu activitate relevantă în conservarea şi managementul speciilor protejate, în special a ursului brun. El  susţine că ONG-iștii au înţeles situaţia în care se află România şi „urgenţa cu care trebuie acţionat”.

„A fost o întâlnire deosebit de constructivă şi mă bucur că reprezentanţii ONG-urilor au înţeles situaţia în care ne aflăm şi urgenţa cu care trebuie să acţionăm. Am auzit multe idei foarte bune astăzi şi le-am cerut colegilor din Minister să le integreze de îndată. Suntem pe calea cea bună, vom continua să lucrăm alături de adevăraţii specialişti din societatea civilă şi vom veni împreună cu un pachet de măsuri care să rezolve această problemă care, din păcate, afectează zi de zi o bună parte din populaţia României”, a afirmat Tanczos.

Ministerul a lansat o propunere legisilativă care prevede intervenția imediată în cazul urşilor care intră în zone locuite. Mai precis, dacă actul normativ se va aproba, vânătorii și jandarmii vor avea permisiunea să intervină și să împuște urșii.

Propunerea va fi discutată în coaliţia de guvernare, „obligaţia ministerului fiind aceea de a apera cetăţenii”, a a punctat ministrul Tanczos Barna.

El a arătat că oamenii din judeţele unde se înregistrează atacuri ale urşilor „sunt sub teroare”, și că fenomenul devine din ce în ce mai periculos.

Tanczos a vorbit şi de faptul că numărul urşilor a crescut constant, după 2016, cu 7-8 procente în fiecare an.

„Toţi participanţii la întâlnire au apreciat, în unanimitate, necesitatea unei proceduri rapide şi eficiente de intervenţie, astfel încât integritatea şi viaţa omului să fie protejată. În acelaşi timp, reprezentanţii societăţii civile au solicitat informaţii suplimentare cu privire la modul în care se va realiza intervenţia de urgenţă şi la criteriile care vor diferenţia acţiunile de prevenţie şi cele de intervenţie. În încheierea întâlnirii, participanţii au convenit să sprijine iniţiativa MMAP şi să contribuie, după caz, la elaborarea şi finalizarea proiectului de act normativ, în vederea gestionării eficiente a situaţiilor de criză provocate de urşii-problemă”, a comentat ministrul pe contul său de facebook.

Numărul alertelor raportate la 112 cu privire la atacurile urşilor a ajuns să fie, în iunie, de 30-40 pe zi, iar problema ia amploare fapt pentru care trebuie să elaborăm cadrul legal pentru intervenţii imediate, a mai adăugat acesta.

„Aproape că nu trece zi fără să auzim de victime omeneşti. Problema a luat amploare, iar ministerul trebuie să elaboreze cadrul legal pentru intervenţii imediate. Din fericire, sunt din ce în ce mai mulţi cei care conştientizează gravitatea situaţiei, atât la nivel parlamentar, cât şi la nivelul Guvernului. În următoarele zile vom continua discuţiile pe acest subiect”, a punctat Tanczos.

La întâlnire a participat, în calitate de invitat, viceprim-ministrul Kelemen Hunor, secretarul de stat pentru biodiversitate Robert Szep, alături de specialiştii din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, precum şi reprezentanţii ONG-urilor WWF-Romania, ACDB, Milvus Group, Federaţia Coaliţia Natura 2000 România şi Conservation Carpathia, relatează Agerpres.

Sursa Foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Or fi inteles fundatiile dar Pseudo Printii din Luxemburg, Austria care sub oblăduirea oficialilir romani sa fi inteles??

  2. In pana mea dar miniterul mediului de ce plm nu vine si cu o lege de relocare de urgeta catre alte zone superiore, prin impuscare , a celor care taie padurile , de nu mai au ursii unde sa traiasca