G4Media.ro

Ministrul Rafila: Avem un sistem de sănătate cu două viteze/ Îl vom…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Rafila: Avem un sistem de sănătate cu două viteze/ Îl vom schimba și avem sprijin politic pentru acest lucru

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a referit la sistemul de sănătate din România ca având două viteze: pe de-o parte sunt medicii care vin de acasă, din timpul lor liber pentru a salva veţi, pe de altă parte sunt medicii care refuză să consulte pacienţii. Rafila afirmă că va schimba acest sistem, precum şi descentralizarea făcută în urmă cu 14 ani, relatează news.ro

”Avem un sistem de sănătate cu două viteze. Avem un sistem de sănătate care oferă sacrificiu din partea medicilor, devotament. Au fost oameni care au venit de acasă, fără să îi cheme nimeni, să trateze pacienţii. Şi avem şi o parte din sistemul de sănătate unde oameni care fac de gardă nu catadicsesc să îşi vadă pacienţii aşa cum ar trebui să o facă, nu din obligaţie. Noi tot timpul discutăm de obligaţii. Să fii medic ai nu numai un jurământ, ai o conştiinţă şi o datorie să îţi exerciţi profesia. Pacientul trebuie să fie, într-adevăr, în centrul atenţiei personalului medical. Se întâmplă peste tot aşa şi aceste cazuri cum au fost cele de la Urziceni şi Botoşani crează foarte mari frustrări şi lipsă de încredere în sistemul de sănătate (…) E clar că avem această separare a serviciilor medicale în România”, a declarat Alexandru Rafila, duminică seară, la Digi 24 citat de news.ro

Ministrul Sănătăţii a criticat Colegiul Medicilor că nu s-a implicat după cazul de la Botoşani, unde o femeie gravidă după ce nu a primit îngrijiri medicale.

”După ce s-a întâmplat la Botoşani, ne-am întâlnit cu toate instituţiile care au diverse responsabilităţi în administrarea actului medical, mai puţn Colegiul Medicilor, sper să vină şi dânşii la aceste discuţii pentru că dacă nu schimbăm modul de control al calităţii serviciilor medicale”, a declarat Rafila.

Întrebat când se va schimba sistemul de sănătate, Rafila a explicat că are sprijin politic pentru acest lucru.

”Îl schimbăm şi există sprijin politic din punct de vedere legislativ. Această descentralizare care a fost făcută în urmă cu 14 ani şi care a dus la servicii medicale în unele oraşe sau servicii medicale de slabă calitate cum au fost cele de la Urziceni şi Botoşani… sunt foarte evidente şi acolo contează foarte mult proprietarul spitalului. Pentru oameni e clar că Ministerul Sănătăţii are responsabilitatea sănătăţii oamenilor din România, chiar dacă din punct de vedere legal, în timp au tot fost pasate atribuţiile Ministerului Sănătăţii. Nu am putut decât să trimitem Inspecţia Sanitară şi să dăm amenzi. Nu cred că oamenii aşteaptă amenzi (…) Trebuie să punem la punct un mecanism care să genereze interes pentru pacienţi şi să nu mai ajungem în situaţia refuzului acordării serviciilor medicale”, a mai afirmat Rafila.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. La inceputul lunii august vreau sa fac o programare online, la ORL, copilului. Unde? Normal, la stat, la policlinica spitalului Brasov. Incerc pe luna in curs, nici un medic disponibil, septembrie, nimic, la 31.12.2023 nimic. Nici un medic, nici macar 10 min. sa imi consulte un medic copilul, in decurs de 6 luni. Sun, mi se spune ca programarile se fac doar online iar daca am probleme urgente sa vin la urgenta. Stiu ca daca trebuie sa il consult pregatesc 300 de lei si gasesc aceeasi medici in privat, maine. Ia zi d-le ministru? Habar nu aveai? Sa faci copii in Romania? O tara in declin demografic. Nici macar copiilor nu li se respecta dreptul constitutional la accesul in sistemul de sanatate.

    • Asa este peste tot. Sistemul ambulatoriu nu mai exista, policlinicile de stat nu mai exista. Paradoxul este ca acolo sunt medici pe statul de plata dar care își iau banii lucrând maxim 3-4 ore pe zi. În alta ordine de idei, descentralizarea a fost singurul lucru bun în sănătate. Altfel, spitalele orășenești arătau ca în 1989. Problema e ca MS nu e în stare sa impună reguli și controale pentru ca medicii sa nu mai fraudeze sistemul.

  2. dar nu mai mintiti mai ordinarilor! Macar taceti din gurile alea spurcate!

  3. Serios? Hai, mă, spalā putina cu minciunile PSD-iste! Doar voi ati adus sistemul medical, in halul ăsta! De ce ati schimba acum ceva, daca nu ati facut-o in peste 30 de ani?

  4. Puturosule pute vorbele tale 🤮

  5. Ăștia de la PSD nu au auzit de demisie pentru incompetenta.Sa le aducem aminte .Stat eșuat

  6. Vă vom schimba noi pe voi în 2024!!!
    Kutya fasza .

    • Nu sunt convins de schimbare … La cele mai recente alegeri votul a fost împotriva lor, dar Președintele Republicii i-a adus la putere iar.

      Toată presa este controlată de ei și, chiar dacă relatează despre ororile comise de ei și protejații lor, in preajma alegerilor vor desființa pur și simplu partidele de opoziție. In sondajele de opinie tot ei sunt primii…

  7. Sa vedem la care viteza renunta. Ca un pacient cu cancer in spitalul judetean Constanta este internat degeaba daca nu are pile sau bani de șpaga, este aminat cu analizele pina se plictisește si moare si i se da paracetamol, pe cind celor cu pile li se fac analize complete si rapide, nu mai exista replica ” nu avem reactivi” sau ” e tomograful defect”.

  8. Iti multumim K WC iohahanis

  9. Va fi schimbat după modelul Cubei, unde a fost domnul acesta in schimb de experiența?!

  10. Prima viteză este dată de somnul doctorilor din gardă, care totuși dorm când sunt în gardă la spital și a somnului doctorilor care dorm ..acasă când sunt în gardă. Aici vorbim de viteza pe timpul nopții.
    Urmează viteza nepăsării pe timp de zi..pasatul bolnavului de la un spital la altul .
    Coordonatorii sunt șmanagerii politici de spitale : tâmplari, măcelari, sculeri, zugravi, etc sau cu studii superiare cu greu absolvite la universități de vară !!
    USR a adus PESEDEU la guvernare din 2021. Țara are MARE nevoie de un partid de ddreapta lângă PNL.

    • @Moromete: Ai rămas la romanul Moromeții. Dac-ar mai fi trăit Marin Preda ți-ar mai aminti de un personaj. Petrini. Care, cred că s-ar îndoi de „marele partid de dreapta PNL”. Doamne fere.

    • Nu usr ci votantii psd. Usr a facut ce a putut si ce a crezut ca e bine sa faca. Nu ei au bagat psd in parlament cu scorul adta ci voi.

  11. Un fustangiu arogant infatuat plin de el si incompetenta lui, doctor ca alde Ciuca, Bode et co, care se considera superior ca e si „profesor” (probabil de ginecologie si turism), asta e ministrul sanatatii si a vorbelor goale, care a are pe constiinta sute de morti. Demisia si puscaria sunt singurele perspective pentru un viitor relativ mai bun al sanatatii !

  12. trecem de la 2 viteze la 5? pai privatii capuseaza statul; la spital cu mama n-avea timp ptr consultatie, dar acelasi doctor ne-a trimis la cabinetul lui privat peste 2h. doar sa intri in cladire parca era 50 de lei… plus consultatia… mafie intretinuta de stat